25.4.2024 | Svátek má Marek


EU: Unie je stále prestižním klubem

2.8.2022

Nedávné zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a Albánií je pro EU je povzbudivou zprávou. Svědčí o tom, že o členství je mezi státy stále zájem i po odchodu Británie, který znamenal pro reputaci EU těžkou ránou.

Přetrvávající zájem ze strany několika zemí můžeme považovat za důkaz, že členství v EU je stále vnímáno jako prestižní záležitost.

I Balkán si zaslouží pozornost

Jedná se o počátek další fáze přístupového procesu zmíněných dvou západobalkánských zemí. A také další významný posun při procesu rozšiřování EU během krátké doby poté, co byl přiznaný kandidátský status Ukrajině a Moldávii.

Z důvodů, které zde snad není třeba zmiňovat, se pozornost zcela pochopitelně upíná především směrem k Ukrajině. Nicméně ani za současné situace stále nemůžeme zapomínat na jihovýchod Evropy.

V balkánském regionu se snaží získat vliv hned několik hráčů. Jednak Rusko zvláště mezi pravoslavným zeměmi, Čína, která zde mocně investuje nebo blízké Turecko, které zde rovněž sleduje své zájmy. EU nemůže zůstat pozadu. Podcenit strategický význam této oblasti, která je považovaná za pomyslnou hranici, kde se střetává svět Evropy a orientu, by se v budoucnu mohlo krutě vymstít.

Komplikovaný proces

Celková situace je tedy taková, že přístupová jednání v současné době probíhají s Albánií, Černou Horou, Severní Makedonií a Srbskem. Ukrajině a Moldávii byl přiznaný status kandidátské země a další dvě země – Bosna a Hercegovina a Gruzie – podaly přihlášku. Přistoupení samozřejmě nebude pro uchazeče ani EU jednoduché.

Pro všechny země samozřejmě bude celý proces přistoupení velmi komplikovanou a mnohaletou cestou. Důvod je jednoduchý. Ve všech případech se jedná o ekonomicky slabší země potýkající se i s mnoha jinými problémy, jako je např. korupce či obecně špatné fungování institucí a nedostatečné zajištění vymahatelnosti práva.

Moldávie s Ukrajinou budou muset provést rozsáhlé ekonomické a politické reformy, aby mohly i s nimi vůbec mohly začít přístupové rozhovory.

EU je o hledání kamarádů

Navzdory všem „ale“ je poslední vývoj povzbudivou zprávou nejen pro EU jako celek, ale i pro Česko. Už proto, že zahájení rozhovorů s oběma balkánskými zeměmi se podařilo dosáhnout v době českého předsednictví.

Postkomunistickým členským státům EU (samozřejmě včetně Česka) může být z dlouhodobého hlediska přistoupení dalších zemí s podobnou historickou zkušeností prospěšné v jednom důležitém ohledu.

Být členem Evropské unie totiž znamená především „hledání kamarádů“ a Česko může díky rozšíření získat další potenciální spojence s podobnými zájmy. Pokud budou mít při rozhodování v EU silnější slovo postkomunistické země, bude to pro nás jedině plus.

Přeji hezký den a veselou mysl!