25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ESEJ: Západ, nebo Východ?

Zemanova kauza ohledně novičoku, chápaná jako vstřícnost Rusku, otevírá dnes téměř nutně otázku, kam patříme a jaké je naše místo ve světě. Zeman byl zvolen většinou národa, není to tedy nějaká okrajová záležitost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Fiala 13.5.2018 14:56

Pan Podracký má v mnohém pravdu

ve vztahu k Německu, němectví a tisíciletému česko-německému sousedství a prolínání (vždyť i Rakušané byli a jsou stejně jako třeba Bavořané jedním z německých kmenů) však vylil s vaničkou i dítě. Vůči Německu musíme být vzhledem k historii i současnému merkelismu jistě opatrní, ale místo konfrontace a nepřátelského vymezování á la národní obrození či dokonce poválečné "účtování" je pro nás jedinou rozumnou variantou ekonomická, kulturní aj. spolupráce a v mnohém i inspirace. Vzor zrovna v Polácích si opravdu brát nemusíme.

M. Mařák 13.5.2018 16:57

Re: Pan Podracký má v mnohém pravdu

Přirozeně, co s jakýmsi Východem, jehož jsme nikdy nebyli součástí a to ani kulturně, ani historicky, ani geograficky a ani jinak.

R. Fiala 7.6.2018 13:06

Re: Pan Podracký má v mnohém pravdu

Slované do střední Evropy, tedy i do Čech přišli někdy v 6. století právě z Východu a s výjimkou Poláků a porakouštělých Slovinců, ev. Chorvatů vždy - byť někdy dost pošetile - tíhli k Rusku a hledali v něm oporu. A to i Češi ve svém sílícím protihabsburském vzdoru. První republika to na 20 let změnila jasnou orientací na Západ (s jakýmsi přeskokem přes Německo), což nakrátko rozmetali nacisté a nadéle bolševici. I po téměř 30 letech tohoto režimu, jenž se stále zaklíná tím, že patříme k Západu nám ta východní sláma stále čouhá z bot. A nejde jen o přetrvávající českou mentalitu, různé ty zlodějny, podvody a vyčůranosti, stačí se podívat třeba jen na to, jak vypadají naše silnice!

V. Podracký 13.5.2018 17:59

Re: Pan Podracký má v mnohém pravdu

Já si myslím, že jsem postoj v článku napsal. Odstup být musí. Karel IV kdysi založil klášter na Slovanech a pozval z Chorvatska mnichy slovanského jazyka a písma. Prosadil Cyrila a Metoděje jako zemské patrony. Prostě se snažil o naši kulturu založenou na našich kořenech. pokud se nebudeme držet kořenů, dopadneme jako rostlina z půdy vykořeněná.

J. Kanioková 13.5.2018 21:08

Přesně !