25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ESEJ: „Po ovocích jejich poznáte je“

Nedávné udělení milosti prezidenta republiky pravomocně odsouzenému řediteli Lánské lesní správy Miloši Balákovi vzbudilo vlnu záporných emocí napříč celou naší společností (vyjma nepočetných výjimek prezidentových skalních příznivců), které však postupně pohasly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Hein 6.4.2022 12:03

Vážení, opakuji znovu, nepleťte si individuálně určenou milost s generálně určenou amnestií.

O. Hein 6.4.2022 12:00

Pánové, nepleťte si milost s amnestií. Milost je individuálně určená, amnestie nikoli. Tím ovšem nechci říci, že Havlovy i Klausovy amnestie byly mravně i právně bezvadné. Píši ovšem o nečem zcela jiném.

P. Válek 6.4.2022 11:44

Jasně a srovnávat spad emisí Československa se Švédskem to byl ne Letné taky majstrštyk demagoga. Už tehdy jsem věděl co je to za hov ado.

V. Petr 6.4.2022 11:37

R^R^R^

V. Petr 6.4.2022 11:32

Je to tak. Zeman tímto tu amnestii dokonce oddůvodnil!

V. Petr 6.4.2022 10:56

A toto je Havlův mistrovský kousek

https://kriminalistika.eu/muzeumzla/slovak/slovak.html

V. Petr 6.4.2022 10:46

No, Zeman nepustil na svobodu vrahy a jiné kriminálníky tak, jako Havel. A media nám LHALA že Havel amnestoval jen lehké zločiny. Havlem propuštění kriminálníci spáchalai nejméně deset vražd!

Některé zase Havel amnestoval ihned jak čin spáchali, třeba toho, co fyzicky napadl jeho odpůrce M. Sládka!

J. Strmiska 6.4.2022 10:41

Při hodnocení prezidenta Zemana by stačilo položit si dvě jednoduché otázky. Co dobrého a co špatného udělal ve své funkci pro tento stát. Toho špatného je spousta. Od nedodržování ústavy a vlastních slibů, nerespektování rozhodnutí soudů, sporné udělování milostí a státních vyznamenání, ... atd, až po službu cizí mocnosti proti vlastnímu státu, což je snad světový unikát. A co dobrého, co by stálo za řeč, udělal Miloš Zeman pro tento stát? ...

Snad se na závěr svého mandátu M. Zeman pochlapí a zařídí aspoň tu dodávku plynu z blízkého východu.

J. Vavrochová 6.4.2022 10:39

R^R^R^

M. Pivoda 6.4.2022 10:39

Opakuji přesný citát z eseje autora:

"... Protože jej včas nikdo neznemožnil, podařilo se mu dvakrát po sobě oslovit voliče, kteří nebyli schopni kriticky posoudit jeho postupně vypěstované negativní vlastnosti i schopnosti, které pak s postupujícím stářím zákonitě nabývaly na intenzitě. ..."

M. Pivoda 6.4.2022 10:35

Nerozebírám a nehodnotím udělení milosti.

Zaujala mne ale tato věta eseje: " ... Protože jej včDiskusní pas nikdo neznemožnil, podařilo se mu dvakrát po sobě oslovit voliče, kteří nebyli schopni kriticky posoudit jeho postupně vypěstované negativní vlastnosti i schopnosti, které pak s postupujícím stářím zákonitě nabývaly na intenzitě ..."

Komentuji

Ze své životní zkušenosti bych mohl sdělit, že na mém pracovišti v době polistopadové roku 1989 byl demokraticky zvolen nový ředitel našeho výzkumného ústavu, osmašedesátník pochybných osobních kvalit. Nicméně byl skutečně zvolen demokraticky, většinově. Dodám, že při volbě jako první začaly zvedat své ruce místní ženy pracující v administrativě. Jedna z nich později litovala. Už ale bylo pozdě. Už byl zvolen.

Složitý případ, který vhledem k současnému stavu české demokratury nemohu zde podrobněji rozebrat. Dovolený diskuzní příspěvek je k tomu účelu příliš krátký.

R. Dubravský 6.4.2022 10:13

Ať je současný prezident jakýkoliv, jistota je jedna. Ten, co přijde po něm, bude ještě horší.

J. Pavelka 6.4.2022 9:57

Já si myslím, že Miloš Zeman nelhal a nevymýšlel si (nebo možná ano, ale ani nemusel...ta čísla...Problém je, že neměla takovou relevanci, jakou jimi bylo "sugerováno" Např. že u nás je index něčeho menší než v Peru nebo Alžíru bez uvedení kontextu je skutečně zavádějící, reovněž např. porovnání počtu vysokoškoláků v různých zemích apod.

M. Valenta 6.4.2022 9:56

Jako lampa co přitahuje noční hmyz přitahuje Zeman gaunery všeho druhu. Že je pořád ve funkci je gigantickým selháním politiků.

A. Pakosta 6.4.2022 9:43

Díky, pane Heine, za výborný esej! Poslední skutek prezidenta Zemana by rozhodně měl být podnětem k podání ústavní žaloby z důvodu porušení významné ústavní povinnosti prezidentem. Obávám se však, že k tomu nedojde, a že nám Zeman připraví ještě další nemilá (ne)překvapení. Abolice pro Mynáře a Babiše mohou být jeho dárky na rozloučenou, které překonají i ostudnou amnestii Václava Klause z roku 2013.

J. Nevrkla 6.4.2022 9:33

Co autor psal, když Havel dával amnestie svým přátelům? Nevím o té kauze nic, ale že bych byl přesvědčen, že naše soudy fungují spravedlivě a nejsou ovlivněny objednávkou či politickými názory soudců, tak to nejsem.

M. Šejna 6.4.2022 9:13

Táhněte do hajzlu, prolhaný autore.

Kdyby vám byl Zeman lhostejný, nenapsal byste sem takovou kupu intelektuálního hnoje, prošpikovaneho vzletnými citacemi klasiků.

Kde jste byl, pokrytče, když milosti rozdával svým přátelům Havel?

M. Hoblík 6.4.2022 9:02

Na Hradě už dávno nerozhoduje prezident, ale jeho rádcové.

F. Navrátil 6.4.2022 7:55

Autor zřejmě zapměl. že prezident Havel uděloval milost silničním zabijákům, otcovrahům a padělatelům, pokud byli z okruhu jeho přátel. Klaus to vzal šmahem a legalizovat tím restituční a privatizační podvody. Z této linie Zemanova milost nevybočuje. Ale kopnutí do současného prezidenta každého frustráta potěší.

J. Vorlický 6.4.2022 7:41

Ano, tak to je. V ČR společnost (někdy se píše národ) není státotvorná, je naivní. Stylem ,slibem nezarmoutíš ́ se pak do vedení státu dostávají všehoschopní i neschopní aktivisté, kteří naivitu společnosti dobře pochopili a dokáží z ní pro sebe těžit. Pak, na neposledním místě, jsou tu pro aktivisty užiteční idioti, kteří jejich činnost za drobky balí do dárkového papíru. No a když se společnosti zdá, že něco nehraje zazpívá si:

,Za co, pane Bože za co, trestáš tento prostý lid? Čtyři roky v prrdely. ́ Asi tak.

PS, jo, protože nikdo, kromě aktivistů, neví co je správné a co špatné (aktivisté to pro sebe vědí), užiteční idioti na vše dělají zákony, aby se to ,,vědělo". srdečně

O. Hein 6.4.2022 7:15

Nic takového jsem neřekl ani si to nemyslím. Ten pán je mi lhostejný a je spíše k politování.

V. Mokrý 6.4.2022 6:16

první i druhý

J. Pilny 6.4.2022 5:47

Možná proto, že jeho protikandidát byl ještě větší hrůza.

J. Pilny 6.4.2022 5:46

Tolik slov a přitom stačila jedna věta: "Nenávidím Zemana".

P. Hatina 6.4.2022 3:18

Bohužel, v čem je problém, že nelze hodnotit vládce podle filozofickým ponaučení, protože ta jsou idealistická sama o sobě. Lepší by bylo, když už, je hodnotit podle konkrétních historických příkladů, ovšem s širším kontextem.

On třeba i ten příklad Piláta s s Ježíšem, je zajímavý, včetně vysvětlení a kontextu. Třeba to, že jak je i zmíněno, Pilát nebyl vladař, ale "pouze "místodržící, tedy vysoký státní úředník, který za svá rozhodnutí sám zodpovídal římskému císaři - a to třeba i vlastní hlavou. A jak je i v evangeliích dále napsáno, sami Židé mu vyhrožovali, že pošlou císaři dopis, ve kterém ho udají pro "velezrádné jednání", pokud by Ježíše propustil.

Ale pak druhá historická poznámka, asi tak o 30 let později, když došlo k dalším nepokojům byl Jeruzalém Římany bez milosti dobyt, vypálen a zničen. Čili, historicky byl institut milosti a vlídného jednání vládců vždy limitován tím, že takovou slabostí mohli ohrožovat sami sebe a svou vládu. Ale to by chtělo citovat spíše Machiavelliho ;-D

Zatímco dnešní politici, v rámci zaručeného bezpečí demokracie, neriskují vlastně nic. a mohou tedy, jak milostmi, tak rozhazování veřejných peněz, tak i dalšími systémovými chybami "plýtvat" v míře široké.

A v případě Zemana? Ono se dá shodnout na tom, že v tomto konkrétním případě, jemu blízké přátelské, osoby bylo neetické tu milost dávat. V tomto souhlas.

Ale jinak si musíme uvědomit, že každá, opravdu každá milost od každého prezidenta je vyjádřením kritiky a nesouhlasu s rozsudkem soudu. Protože, i soudce má, v rámci rozsudku velice široký prostor, aby stejné důvody (zdravotní, sociální, atd) vzal do úvahy a tomu uzpůsobil výši a způsob vyhlášeného trestu, vedoucí i lepší cestou k nápravě viníka...

H. Rybnická 6.4.2022 0:17

Pane autore, jaký krám takový pán. Pan prezident byl zvolen většinou českých k volb oprávněných občanů, takže srávná otázka zní, co je to za národ, který zvolí člověka prezidentem, jehož charakter byl již před dvěma desetiletími dobře znám.