23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ESEJ: Nejen o volebním systému

Před šesti lety jsem publikoval text, kde jsem se na pozadí tehdejších změn volebního zákona v Řecku zamýšlel nad problematikou slabých vlád a roztříštěnosti politické scény versus požadavkem na reprezentativnost parlamentu (především jeho dolní komory).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 10.2.2021 13:00

A co kdyby raděj strana, která se cítí na vítězství ve volbách představila program, který by jí zajistil nadpoloviční většinu, nežli přelézat přes padesát procent pomocí nepříliš férových volebních zákonů. Je to podobné jako zákon o povinnosti prodat v supermarketech více jak sedmdesát procent českých potravin. Co kdyby naši výrobci byli kvalitnější a levnější nežli cizí konkurence. To už by pak takový zákon nepotřebovali.

J. Moravec 10.2.2021 13:13

Ta Vaše podobnost má jistou vadu. Pokud konkurence subvencuje také z našich příspěvků do EU výrobu potravin a prodej je zajišťován konkurenčními vlastníky s možností libovolného rabatu, tak konkurovat principiálně nelze. Jistá neférovost ve volebních zákonech není dána žádnou přepočítávací metodou, ale rozdílným počtem obyvatel na území, kde se per partes sčítají. Násobný rozdíl dělitelů za republiku udělá prostě svoje. Jediné v čem máte pravdu je skutečnost, že pojem malá a velká strana je hloupost. Malá je ta strana o kterou voliči málo stojí a taková by neměla mít navrch.

Š. Hašek 10.2.2021 13:39

Mein lieber Gott!!!

Zkuste vyrobit levnější mrkev, když soused dostane dvakrát tolik na benzín, motyku, bedničky, hnojivo, mzdy, ..... .

Sedíte si na šlauchu.

Když to nejde normálně, tak bude křečovitý zákon. Křečovité, hnusně promyšlené štrasbruselské zákony (dotace) plodí tyto místní směrnice. Směrnice vlastně štrasbruselské. Ale pro nás!!! Nás zachraňující.

Teď ještě vypráskat ten štrasbrusel.

Rychetský se probudil a kontroluje férovost voleb, dvacet senátorů ho probudilo.

J. Hovorka 10.2.2021 15:32

Pane

Hašku vy co sem napisete vsechno smrdi komunisty,ale to je vase vec ;-D Jen me velice zarazi kam na ty vase prispevky chodite ? Jde to z vase hlavy nebo vam radi Zeman ? Jestli to jde z vasi hlavy,tak jste na tom horsi nez Zeman a nebo Klaus;-D;-D

J. Jurax 10.2.2021 19:24

No, přinejmenším tento Váš příspěvek páchne hloupostí, a to tak, že hodně. Nebudu spekulovat, z čí hlavy je.

J. Ptáček 10.2.2021 15:47

Pane Hašku, francouzští zemědělci nejsou dotováni EU ale francouzskou vládou! To zaprvé. A naši výrobci potravin by měli stejně tak lobovat u české vlády aby je případně dotoval, pokud to dává smysl. A jinak - mně ani moc nevadí, když mně na potraviny příspívají francouzští daňoví poplatníci. Pokud jim to vadí, ať si vyřídí s jejich vládou.

J. Jaroš 10.2.2021 19:30

Potom nemluvme o konkurenceschopnosti.

J. Jurax 10.2.2021 19:42

Ano.

Dotujmež zemědělcům 99 procent. Aby na to bylo, zvyšme daně. A budeme mít potraviny za hubičku, předplacené těmi daněmi, a našim zemědělcům nebude moci nikdo konkurovat!

Ale EU nám to zatrhne pro porušování hospodářské soutěže nebo tak něco, protože němečtí zemědělci budou muset vybíjet chovy prasat kvůli ceně vepřového, jež jim k přes dotace nepokryje ani náklady a Francouzi zruší výrobu sejrů, protože budou neprodejné - všude bude kralovat taveňák z Madety cenově vše válcující. A tohle přece nemůže být! Tedy tímhle směrem, obráceným samozřejmě ano, to je ostatně furt, protože musí být jednotný trh jako pilíř EU. Neboť co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi a v EU jsou si všichni rovni, ale někteří jsou si rovnější.

J. Jurax 10.2.2021 19:29

Jistě.

Drobný problém je v tom, jak program zaručující nadpoloviční většinu vytvořit. A ještě aby byl zasazen do ekonomického rámce.

Ostatně po volbách by objektivní příčiny stejně znemožnily program splnit.