18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

ESEJ: Česko v novém světě

Po sametové revoluci se Česko vydalo na cestu do západních struktur. Vstup do EU a NATO přinesl prosperitu, bezpečnost a pocit určité dějinné finality. Návrat na Západ se podařil, což svádí k lehkovážnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Čermák 9.6.2017 20:06

Češi dávno nejsou žáčkem čekajícím na pochvalu.

Jen ta Elita Čs národa byla zvyklá na pochvalná poplácávání po zádech od Učitelů, tedy všech lidí ze Západu, jakého to máme Osvíceného Havla. Nyní nastala změna, byl zvolen někdo jiný a najednou místo poplácávání po zádech přicházejí podivné otázky, Proboha kokho to tam máte, např. od bohorovných Francouzů. Pak Světoobčanka Gabriela Koukalová se Stydí a kritizuje Zemana. Nebo nějaký úděs černocha z Brazílie a Vavřinec Hradílek se Stydí za prezidenta. No před těmí západními Učiteli padají na zadek jen ti ČS elitáři, Oni jsou těmi Čs žáčky....

M. Prokop 9.6.2017 21:28

Re: Češi dávno nejsou žáčkem čekajícím na pochvalu.

Nepotřebuji Západ, abych se styděl za kreaturu na Hradě.

V. Čermák 9.6.2017 22:33

Re: Češi dávno nejsou žáčkem čekajícím na pochvalu.

Vás já za žáčka nepovažuji, vy jste starý nenávistný chlápek a máte na to právo, ale naštěstí je vás takových málo. Ale zde je řeč o nedomrlých žáčcích, těch sportovcích, umělcích, placených neziskovkářích a vycestovalých vyjukaných studentů humanitních věd, kteří se sklání před svými mentory ze západu.

M. Prokop 9.6.2017 23:11

Re: Češi dávno nejsou žáčkem čekajícím na pochvalu.

Málo? Uvidíte.

Zatím se dál milujte s tím ožralým (ex)komoušem.

V. Vaclavik 9.6.2017 12:42

Zapad upada, o tom neni sporu

a neverim, ze my bychom tomu mohli nejakou svebytnosti odolat, at uz sami, nebo jako V4ka.

Problem je, ze sami nevime co funguje a jen kopirujeme neco zvenci s tim, ze se uvidi, jestli to bude fungovat. Proto politicke slibotechny a politicti sibrove maji u nas zne (a nejen u nas, samozrejme). Jak snadno nas vodi za nos mnohokrat zprofanovanymi sliby jen zabalenymi do noveho obalu. A je naprosto logicke, ze kdyz pres nas socialismus vlak nejede, ze nic nemuze fungovat, protoze socialismus nikdy fungovat nemuze, nikdy k nicemu dobremu vest nemuze.

Je to tragedie generace nasich rodicu, kteri nas nevychovali k nejakym opravdovym hodnotam (nikoli socialistickym, rovnostarskym), hodnotam, o nichz bychom byli presvedceni, a ze nam neukazali cestu, jak ty hodnoty nabyt a uchovavat. A jeste vetsi tragedii jsme my sami, ze jsme zustali nevedomi co se tech hodnot Zapadni kultury tyka.

Jsme zmateni, protoze nic jineho nez socialismus nezname. A tak sami sebe presvedcujeme, ze zivot jiny byt nemuze, nez padani na hubu znovu a znovu, ze takovy uz je lidsky udel. A kdyz se nekde v historii lidstva udal nejaky dlouhodobejsi civilizacni uspech, koukame na to jako telata na nova vrata, uplne stejne, jako domorodci z dzungle koukaji na tu nasi dnesni Zapadni civilizaci.

Driv byla moznost, ze kdyz se k moci dostal moudry panovnik, mohlo prijit obdobi nevidane prosperity. Jenze vzestup demokracie, vlada lidu, tu moznost odstaranil, protoze z lidu zadna moudra vlada vzejit nemuze. To by musela byt moudra vetsina lidu a to bude az budou letat prasata.

S. Ševeček 9.6.2017 10:42

Návrat německé otázky

Návrat německé otázky ... ist da!

A. Alda 9.6.2017 10:06

Zapomněl jste na muslimy.

Úplně a naprosto jste vynechal muslimy, kteří v Británii, Francii, Německu, Švédsku, Itálii, Holandsku a Belgii postupně přebírají moc.

Sjednocení části Evropy s uskuteční, nikoli však na bázi EHS (ES, EU) usmiřující Němce, Francouze a Italy, ale na bázi šaríje a muslimského džihádu. A nějaké euro v tom nebude hrát žádnou roli.

M. Prokop 9.6.2017 8:10

Celkem reálné,

až na tu povinnou vojenskou službu. Aby byla skutečně k užitku, musí být společností akceptována z důvodu nějaké hrozby (Izrael), jinak je nákladná a nic neřešící.

V. Kříž 9.6.2017 11:07

Re: Celkem reálné,

Jó, kdyby Israel čekal na hrozbu, tak tam dnes nebyly ani jejich hroby.

Pro ZVS je nutno vytvořit program, který by, krom toho, že většinou poprvé odtrhne chlapečka od maminky a naučí ho utírat si sám zadek, byl prospěšný i pro následný civilní život. Jistě by se našly obory v armádě, jejich zvládnutí by bylo ku prospěchu i v civilu. To by ovšem v GŠ nesmělo sedět stopadesát či kolik generálů, kteří už zapomněli chodit a do tanku či transportéru se nevejdou a připravují se na válku, která proběhla před 70 lety. A vzhledem k tomu, že naše země má velikost menšího města v jiné zemi, není třeba mít pět letadel, deset tanků a dvacet kanónů ani tisícinu letadlové lodi ale soustředit se na dvě či tři odbornosti a tam NATO poskytovat platnou pomoc. Jinak budeme (a už i jsme) všem k smíchu. A zvýšit výdaje pro armádu na 2% HDP je vyhazováním peněz - stejně si za to nakoupí slipy s obrázky za patnáct set, OT za dvojnásobnou cenu než jiná země nebo hajzlsedátka za 8.000.

J. Štrobl 9.6.2017 7:20

Tohle všechno bych klidně podepsal.

Konečně reálné hodnocení naší situace a ne žvásty. Nicméně, abychom mohli budoucí problémy co nejlépe ustát, k tomu potřebujeme politiky, kteří budou schopni je řešit. Naši bruselští zrádci a jejich strany ANO, ČSSD nebo KDU-ČSL to rozhodně nejsou. Velké naděje nevkládám ani v ODS, která má ke skutečnému konzervatismu doposud hodně daleko. Výměna Fialy za Nečase mnoho neřeší. Budu proto volit Realisty, kteří mi dávají alespoň naději.

M. Prokop 9.6.2017 8:12

Re: Tohle všechno bych klidně podepsal.

To jste hodně důvěřivý ....

Realisté zatím nemají prakticky nic. Lidi, strukturu, prověřený program ...

V. Vaclavik 9.6.2017 10:18

Re: Tohle všechno bych klidně podepsal.

Nejvic rozcarujici je to vase spolecne doznani, ze nevite co bude fungovat, ze se to musi nejdriv vyzkouset v praxi a pak se teprve uvidi.

'Vkladat do Realistu nadeji', anebo ze program musi byt 'provereny', znamena jen jedno, ze nevite jake ideje, jake jednani (oboji vseobecne ztelesnene ve stranickem programu) vyusti v nejake dobre konce.

Neni divu, ze kdyz levice si je svym jista, ze ma tak snadny boj s pravicovym lidem, ktery si evidentne neni jisty naprosto nicim a dokonce se tim casto chlubi a stavi jistotu na roven nemoznosti, neco co je jen bozska vysada, schopnost.

P. Lenc 9.6.2017 10:19

Re: Tohle všechno bych klidně podepsal.

Nevím pane Štroble jak moc sledujete politiky ODS.Ale poslechnou si paní Černochovou, mladého Klause nebo i profesora Fialu(mimochodem včera po 22hod. na ČT) musí v té české politické mizérii rozumného člověka přinejmenším zaujmout.Jejich názory jsou konzistentní a mimo jiné ODS prošla takovou očistou jako žádná jiná strana.A co se týče Realistů, tak bych je bral , ale bohužel, pravdu má pan Prokop.A myslet si, že do voleb budou mít Realisté takové stranické zázemí aby byli nějakou reálnou silou je podle mne naivnost.

V. Kříž 9.6.2017 11:21

Re: Tohle všechno bych klidně podepsal.

a co kdyby vyhodili i mladého Bendu!!!

P. Lenc 9.6.2017 14:06

Re: Tohle všechno bych klidně podepsal.

Pane Kříži i v nejlepší straně se najde černá ovce.I když Benda není ani tak černý, jako spíš únavný a ještě ke všemu byl normálně zvolen.

J. Vozábalová 9.6.2017 1:11

Co ten obrázek?!

Obrázek uvozující článek vypadá velice vlastenecky - panorama Hradčan a státní vlajka.

Pokud ale někdo chce používat jeden ze státních symbolů, měl by tak činit v souladu s pravidly. Vlajka je znázorněna ve svislé poloze a v takovém případě MUSÍ být být bílá barva z pohledu pozorovatele vlevo.

Figury i barvy se vždy posuzují (řadí) z pohledu štítonoše (vlajkonoše) - tedy ZA příslušným symbolem. Lze si to snadno představit na uspořádání manželského páru - žena jde po pravici muže, ale potkáváme-li takový pár, je žena z našeho pohledu vlevo.

Bílá barva na vlajce má čestnější postavení - heraldicky vpravo - protože je to barva figury - stříbrný český lev - barva figur má vždy čestnější postavení. Červená barva je v českém znaku barva pole, tedy patří do levé strany z pohledu vlajkonoše při svislém zobrazení (a dolů při vodorovném zobrazení) vlajky.

J. Pospíšil 9.6.2017 1:47

Re: Co ten obrázek?!

No jo, ale co když tu vlajku fotí fotograf, který je na Vyšehradě, z kterého je vyvěšena. Nebo v průvodu, co kráčí na hrad. Vlajka je rozmazaná, protože je k fotografovi blízko. To není vlajka na hradě. Pak je vlajka přirozeně správně.

A. Alda 9.6.2017 10:07

Ano, paní.

Potěšila jste mne.

P. Sulc 9.6.2017 0:35

Ano, povinna vojenska sluzba,

slespon na rok, u specialistu i dele, je spravne reseni. Jak jinak se prtaty statecek s 10 miliony obyvatel muze branit? Tucet letadel, dva tucty tanku a 20-30 tisic vojaku toho moc neubrani, tak leda vetsi vesnici. Nicmene, lino, prezrani a obezni obcane tu vojnu nezavedou, budou se, Cesi to radi delaji, spolehat na jine, ze je budpu branit. Stejne jako kdysi Rim a Byzanc. Obe rise podle toho dopadly, stejne dopadnou Cesi, ci spise cela Evropa.

J. Lukavsky 9.6.2017 9:03

Re: Ano, povinna vojenska sluzba,

Nu Švýcarsko je také ministáteček, ale Hitler si na jeho napadení nechal zajít chuť neboť: Každý Švýcar - toho schopný prošel - vojenským výcvikem, má doma plechovou skříň kde má svůj sapík, unifromu, plnou polní... a během půl hodiny je schopen ležet v připraveném palpostu a začít střílet. Každý ví kam má jít a co má dělat a hlavně bude bránit svoji ves, svoje město, kde to zná jako svoje boty. A dneska i protitanková či protiletecká raketa se dá unést na zádech a odpráskne Goliáše jako růži na pouti. Izraelci by mohli vyprávět jak se bojuje s přesilou sedminásobnou i větší! Z těch si berme příklad! J.L.

A. Alda 9.6.2017 10:10

Bravo.

S Vámi naprosto souhlasím.

V. Vaclavik 9.6.2017 10:23

Re: Ano, povinna vojenska sluzba,

Zbyva jen se zamyslet nad tim, jak ti Svycari motivuji sve obcany, ze tito jsou sami od sebe ochotni svou zemi branit. To je prece nas nejvetsi problem, naverbovat nasilim, totalitnim stylem, sice muzeme, ale bude to armada otroku. A takova vojska i v davnoveku byla k nicemu proti vojsku dobrovolniku odhodlanych branit, popripade dobyvat a tehdejsi panovnici a vojevudci si toho byli zatracene dobre vedomi.

V. Vaclavik 9.6.2017 10:28

Re: Ano, povinna vojenska sluzba,

Kdyz se zeptam sam sebe, zdali bych sel bojovat za spolecnost vetsinove kolektivistickou, za spolecnost jakou ji dnes mame, tak to ani nahodou. A kdybych na to mel vek a byl naverbovany, ulival bych se jak jen mozno. A at me nikdo nekeca neco o vlasti, vyderaci jedni.

S. Rehulka 9.6.2017 16:02

Re: Ano, povinna vojenska sluzba,

Díky a zdravím pane Lukavský !

Žiji v Austrálii, z Vašeho (českého) pohledu jsme na tom lépe, nežli Vy, ale věřte, nejsme ! Za humny čtvrt miliardovou muslimskou Indonesii a o kousek dál, roztahovačnou stále komunistickou Čínu ! Ano, jsme pro Ameriku důležití, ale zbrojíme, cvičíme a modernizujeme. Ted se utvrdily naše (státní) zákony proti muslimským terroristům, ale ty připosrané a prodejné politiky tu máme také ! Ti Švýcaři a Israelci by měli být vzorem všem civilizovaným lidem a zemím ! Bud Připraven !

P. Sulc 10.6.2017 1:59

Re: Ano, povinna vojenska sluzba,

No, v 67 jsem chtel do Australie ci S. Afriky, ta me nevzala,nejsem dosti nabozny, nastesti, dnes je to hrozna zeme. A nasteti mi vysla Amerika. Tady alepon zatim jeste nikdo nezabavuje pusky a bouchacky, jako se to stalo pred lety v Australii, Anglii a castecne i v Kanade. Ted je na rade Unie. Svet pomalu ale jiste smeruje k novemu typu nevolnictvi, obcany-ovcany nutno pro jistotu odzbrojit, nastesti jsem uz dedek a noveho radu se snad nedoziju.

J. Lancik 9.6.2017 16:48

Re: Ano, povinna vojenska sluzba,

Ze Svycarska jsme si meli vzit priklad uz v roku 1918. To, ze vedle neho probehly dve svetove valky bez jeho ucasti bylo mozne, jen proto, ze se jim podarilo vypestovat mezi jeho mnohaetnickym obyvatelstvem pocit vzajemnosti a sounalezitosti. CSR uz 28.10.1918 delala pravy opak. Ustanovila tuhy centralizmus postaveny na vypjatem militantnim nacionalizmu. Zrusila to nejlepsi co bylo na starem Rakousku, zemska zrizeni, zemske samospravy a zemske legisltivy. Tomu se rika v anglictine "recepe for disater" neboli navod ke zkaze.

Z toho se Cesi nepoucili dodnes. V roce 1998 tehdejsi predseda vlady a soucasny prezident Zeman se svym oposmluvnim partnerem Klausem predstavili "nove" statni usporadani, presne takove kvuli kteremu se republika uz nekolikrat rozpadla. Princip tuheho centralizmu, zadne zemske samospravy a snaha co nejvice poskodit, pokorit sve spolubcany Moravany a Slezany. Coz tito dva vytecnici predvedli nanejvys zlovolnym zprasenim historicke zemske hranice, loupezi cele zapadni Moravy. To povinna vojenska sluzba nenapravi.

P. Sulc 10.6.2017 2:10

Re: Ano, povinna vojenska sluzba,

Tak to je, Svycari jsou politicky narod, nikliv podle jazyka, Po 18 roce byl ''statotvorny'' pouze neexiwtujici , Taticnem vymysleny narod ceskoslovensky, jak znela Usatava z 19 roku, kterou udelali jen a pouze cesti poslanci. Fanaticti, dodnes sovinisticti Cesi nebyli schopni udelat politicky narod ze vsech mensin v republice. A doplatili na to za 20 let, a vlastne se s vykalu nevyhrabali dodnes a stale maji zato, ze se jim svet obdivuje. Zlate Rakousko Uhersko.

Z. Rychlý 9.6.2017 0:34

Tak tohle se mi jeví

jako reálné hodnocení situace. Inu Realisté.