19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ESEJ: Bez rozumu nic nemůže být správně vykonáno

Nová vláda zdědila schodek ve státním rozpočtu ve výši 419 miliard Kč. Tato částka je natolik vysoká, že ani nejlepší tým vyšetřovatelů by nemohl spolehlivě prokázat, kolik peněz z této ohromné sumy bylo rozkradeno, kolik neúčelně utraceno za nesmyslné projekty a soudní spory a kolik lidí rozličného sociálního postavení se na účet státu bezostyšně přiživovalo a stále ještě přiživuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 14.1.2022 17:35

To je těžký.

Nedovedu posoudit, jak by zmrazení platu soudců a státních zástupců mohlo ohrozit jejich nezávislost, ta snad netkví ve výši platu, nýbrž ve vyšším principu mravním, byť to dnes zní opravdu směšně.

Ale nedovedu si ani představit, že by zmrazení platu soudců a státních zástupců mohlo ohrozit jejich nezávislost; výše jejich byť zmražených platů by stěží mohla způsobit, že by oni i jejich rodiny nuzovali a oni si museli poníženě žádat na ouřadě o podporu v hmotné nouzi.

Ovšem chápu, že čím vyšší plat, tím vyšší úplatky lze po právu požadovat.

V. Petr 14.1.2022 14:59

Současný deficit byl způsoben rozdáváním stamiliardových "kompenzací" majitelům kořalen, heren a nevěstinců, tedy "těm nejlepším" (c) Vystrčil.

Dokonce k tomu není vždy nutné, aby vláda někomu něco zakázala, stačí, když mu nejdou kšefty.

Současná pětikoalice toto podporovala více, než Babišova vláda!

J. Jurax 14.1.2022 17:37

Samozřejmě. Ovšem nesmíte zapomínat, že tehdy byla v opozici!

M. Husovice 14.1.2022 11:38

Změna vyžaduje odvahu, kde je vůle je i cesta, ale mají ji dnešní i minulí politici, nebo je pohodlnější zústat v pohodlných mantinelech a poslouchat a konat tak, abych přežil trochu, (nebo moc) zbohatnul a žil v klidu.[>-]!!

J. Prikner 14.1.2022 11:28

Nic nemůže být rozumně vykonáno, nebyli-li správně definovány cíle vládní politiky tak, aby řešení odstranilo důvody negativních jevů. Zásadní negativní jev dnešních dnů je energetická nouze a následující drahota. Včera Fiala citoval asi 6 problémů, která jeho vláda - a on sám musí vyřešit, Ale mezi nimi nimi nebyl úhlavní dnešní problém – vyřešení energetické nouze a drahoty. Řešení navrhované vládou – podmíněné rozšíření příplatku na bydlení při účtech za plyn a elektřinu je pouze ponižování obyvatel žádostí o energetickou žebračenku ze státního rozpočtu. Tímto se opět rozpočet navýší o X korun (řádově miliardy) , které musí opět zaplatit všichni obyvatelé a podniky ze svých daní, čili je to řešení nejen populistické, ale též škodlivé pro státní hospodářství. Stát bude opět platit soukromým společnostem část nadlimitní faktury za energie. Vláda nemá v úmyslu vzepřít se EK ohledně zrušení nesmyslných povolenek za produkci CO2, jak to požadují i jiné státy. Nemá v úmyslu zrušit prodej produkce českých elektráren přes německou energetickou burzu, zestátní celý ČEZ a prodávat doma proud za rozumné ceny. Nemá v úmyslu změnit nákup a prodej plynu přes státní podnik , chce dále živit soukromý podnik innogy a domluvit s přímým dodavatelem přímé dodávky a chce nadále kupovat spokulativní plyn z v cenách německé burzy. Na toto řešení vláda pod tlakem Bruselu kašle. Takovou vládu si nechci platit!!!

V. Petr 14.1.2022 15:01

R^R^R^R^R^

J. Jurax 14.1.2022 17:45

Nechcete, ale budete. Co si lid demokraticky zvolil, toho důsledky si ten lid taky ponese.

Ne nadarmo se kdysi říkalo, že lidi blbí nejsou, naprotitomu však lid je blbý jak troky.

L. Severa 14.1.2022 11:26

Bohužel je to tak. Pohroma inflace, green dealu a pod. dolehne na nás velmi tvrdě. Nějaké řeči o tom, že ochráníme ty nejpotřebnější je iluzí. Nedokázala by to žádná vláda. Ani ta Babišova. Stát má k dispozici prostředky které nemůže nějakými opatřeními podstatněji ovlivnit. Je naivní představa, že za Babiše bylo dobře protože to dokázal. Uspokojoval občany v době poklesu ekonomiky v důsledku covidu enormním zadlužováním. Pokud by vyhrál asi by v tom jeho vláda pokračovala, při čemž to zadlužování bylo jen v důsledku covidu a co nyní, kdy se na nás řítí daleko větší pohromy. Bohužel nastala doba uskrovňování a nelze tomu bránit tím, že přeneseme svoje problémy na budoucnost. Nemůžeme si tak chránit dobré bydlo. Je smutné, že jsou i profese kterých se tato doba dotkne jen minimálně, ale přesto vyžadují to své.

V. Petr 14.1.2022 15:04

Můžeme zrušit celý "boj proti globálnímu oteplování" a přestat vyplácet stamiliardové "kompenzace" majitelům kořalen, heren a nevěstinců.

A pokud tomu vláda bude bránit, je třeba provést defenestraci. Pokud toho nejsme schopni, pak si bídu zasloužíme...

J. Bruner 14.1.2022 11:11

není pochyb o tom, že mravní zásady, které citujete, již vyslovili myslitelé před mnoha tisící lety a dosud se neprosadily, čím to je a co udělat, aby se jim minimálně naslouchalo. Viz pan Farský a jeho cesta na školení agenta cizí mocnosti, ukázka toho, jak to být nemá.

R. Dubravský 14.1.2022 10:46

Máte pravdu, ale je to plad prtné.

J. Nevrkla 14.1.2022 9:11

Hezký článek. Bohužel se obávám, že u dnešních politiků nepadne na úrodnou půdu. Slovy Kryla - možná až budeme rýt držkou v zemi.

F. Navrátil 14.1.2022 8:45

Pětikolka tu není od toho, aby pracovala v zájmu občanů, ale aby futrovala peníze do kapes svých politiků a provozovala vlezdobruselismus. V tom je ta Změna!

P. Hatina 14.1.2022 1:48

To jsou hezké citáty, ty by mohl recitovat pan profesor Fiala v rámci své koalice. Nebo spíš zase přejde do nadávek?;-D

J. Krásenský 14.1.2022 1:35

Přesně tak.

Minulá léta nás do ty národa přesvědčovaly, že vina úpadku mravů leží na nenáviděných politicích, aniž by zmínily morální hloubku tak často slýchané věty: "nemůžu, nechci a nebudu pracovat dobře, odpovědné a spravedlivě, dokud mi nezvednete plat!". Vyhrožují, že soudce nebude soudit spravedlivě, žalobce bude obviňovat křivě, lékař nebude léčit odpovědně, zubař se na váš chrup vydělá, učitel nebude učit, hasič hasit, policista pomáhat a chránit, ... , když nebudou mít o 30, 50, ... 300 % víc, než ti, kterým své služby poskytují. (Spirála rozpočtové smrti - zvýšení platu jedné ze jmenovaných skupin způsobí zvýšení průměrné mzdy a tudíž i tlaky ostatních na zvýšení jejich mezd)

Co říci o lidech, kteří prestiž primárně odvozují od výše výdělku?

Chcete, aby vás soudil, žaloval, učil, léčil, chránil, ..., člověk, který se - podle vlastních slov - hlavně stará, co sám z toho bude mít?

A k tomu narodohospodari, které děsí, že si lidé spoří - například na vlastní bydlení - místo aby utráceli za dočasně spolehlivé spotřební zboží?

A média, s těmi pilíři demokracie, vynikající se ctnostem, aby svým zadavatelům reklam nekazily kšefty, neboť rozmařilost je dobrá pro obchod.

J. Krásenský 14.1.2022 2:38

Oprava "A média, s těmi pilíři demokracie, vysmívající se ctnostem, aby svým zadavatelům reklam nekazily kšefty, neboť rozmařilost je dobrá pro obchod. "