23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Zastavte devastaci

Zatímco se 1. července po převzetí předsednictví v unijní Radě Evropy objímal na úvodní párty premiér Petr Fiala se šéfkou EK von der Leyenovou, české domácnosti a podnikatelé k tomu dostali „dárek“ v podobě zvýšení cen elektřiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 4.7.2022 8:34

Spíše vnímám chaos ve Vaší hlavě. Promiňte. Každému je jasné, že dotovat předražené projekty OZE, třeba fotovoltaiku na střechách domů, z daní těch, kteří si to nemohou dovolit, je drzost. A pak, TOP deseti největších dodavatelů fotovoltaických systémů je osm čínských, pak je to další paradox. Nebo ne?

M. Horák 4.7.2022 8:52

To se pletete. Snizovani emisi CO2 je nesmysl a je z toho jen zhoubna ideologie.

R. Langer 4.7.2022 9:05

Nutnost snižování emisí CO2 je LEŽ Zelených bolševiků snažících se vyhladit lidstvo tím, že ho přivedou do středověku. ;-€

Nic takového není potřeba, a CO2 je užitečná a NORMÁLNÍ součást atmosféry! :-P

T. Hraj 4.7.2022 9:14

"Snižování emisí CO2 je obecně správnou cestou"

...ke snížení zelenosti planety. Ta závislost je známa a prokázána. Však taky v současnosti zeleň globálně narůstá.

J. Jurax 4.7.2022 14:49

Z technického hlediska je OK i sázka na uhlí. Akorát z ideologického ne.

J. John 4.7.2022 7:58

Hlubuček a Rath kradli 3. ligu. V první lize se neztrácejí miliony, ale miliardy. Politici této 1. lize minimálně připravují podmínky. Je možné, že se také účastní. Je totiž nepravděpodobné, že by nevědomky schvalovali zákony, které mnohamiliardové ztráty veřejných i soukromých financí umožňují. Vzpomeňte na podvody s LTO v 90. letech a projekt „solárních baronů“. Dnešní drahé energie mohou být jen vylepšená metoda těchto podvodů.

ČEZ prodává elektřinu se ziskem na Lipské burze, kde ji za ještě vyšší cenu nakoupí čeští „obchodníci“ a prodají ji se ziskem v ČR. Elektřina přitom neopustí území ČR. Prodej přes burzu není nařízen, je dobrovolný. Jistě není velký problém do řetězce překupníků zařadit nějakého, který má dobré styky na politiky a jejich kumpány. Německé firmy kupují levně plyn na základě dlouhodobých smluv s ruským Gazpromem. České firmy dlouhodobé smlouvy z velké části zrušily. Plyn proto čeští „obchodníci“ kupují na burze za několikanásobně vyšší cenu než na základě dlouhodobých smluv a prodávají ho se ziskem v ČR. Předpokládám, že není velký problém i do tohoto řetězce překupníků zařadit nějakého s „dobrými styky“ na politiky a jejich kumpány. Kam jdou miliardové zisky se můžeme jen domnívat. Na Slovensku se výrobci elektřiny dobrovolně dohodli se státem, že budou do konce příštího roku prodávat elektřinu za zastropovanou cenu. Je to pro ně výhodnější, než sektorová daň, o níž se uvažovalo. Stát tam vlastní jen 30% akcií (ČEZ je státní ze 60%). Dtto ve Francii, kde EdF prodává elektřinu za max. 60 €/MWh. Česká vláda také odmítla koupit podzemní zásobníky, které nyní prodává RWE. Ty jsou klíčové pro možnost nákupu levnějšího plynu v létě a tím snížení jeho ceny.

Proč „naše“ vláda problém neřeší? Zdá se, že „naší“ vládě vyhovuje drahá energie, krachující firmy a finančně vyčerpané domácnosti. Zvýší se inflace a tím se sníží poměr státního dluhu k HDP. Kdyby tomu ta nebylo, tak by vláda jistě dávno zareagovala. Čeští kapři si sami nevypustí rybník.

J. John 4.7.2022 7:59

P.S. Julia Tymošenko, bývalá ukrajinská premiérka, vydělala na „obchodech“ s plynem miliardy dolarů. Její manžel u nás dostal politický azyl. Neporadil našim politikům, jak na to?

P. Černý 4.7.2022 8:05

Nevypustí si ho. Raději udělají v lodi díru pod čarou ponoru, aby se potopila sama.

Pokud má současná vláda za cíl (už definitivně) zničit Českou republiku, pak postupuje správně.

F. Kusák 4.7.2022 8:49

No paradoxem je, že elektřinu na burze prodává ČEZ výroba a nákup provádí ČEZ Prodej. A tu elektřinu nám po těch drátech dodá ČEZ Distribuce. Všechno jsou to akciovky, samostatné právní subjekty, ovšem akcie vlastní Skupina ČEZ, která výsledky vykazuje v tzv. konsolidované uzávěrce. Je zajímavé, že i část akcií Skupiny ČEZ vlastní EPH, ovládaný panem Křetínským a managery PPF s vazbou na brněnské kruhy ODS.

J. John 4.7.2022 9:12

Rozdělení výroby, distribuce, prodeje,... bylo povinné na základě nařízení bruselské vrchnosti. Oni si mysleli, že vše vyřeší trh a konkurence na burze. Jenže pro výrobce je výhodnější mít jistotu na léta dopředu dlouhodobými smlouvami a tak omezili dodávky na burzu a tím je u plynu nedostatek a tím rostou ceny. K tomu překupníci, kteří si přirazí svůj zisk a nic pozitivního nepřidají. Elektřina na burze má cenu podle závěrné elektrárny, která udrží stabilitu sítě - a ta bývá vtšinou plynová.

F. Kusák 4.7.2022 9:22

To já vím také. Bylo to pod tlakem jistých lobbistických kruhu hlavně z Německa. Jenže řada států si vyjednala výjimku. Takže takové povinné nepovinné. A my jako tajtrdlíci jsme to udělali hned. Kdyby fungoval trh, tak asi nic proti tomu, ale ten byl už destruován v době vzniku.

L. Písařík 4.7.2022 7:49

Fiala a jeho vláda opět předvedli své umění jalových řečí. Nyní je bude zaměstnávat "řízení" EU a pro občany tohop mnoho nedokážou. Není schopen vysvětlit, kam mizí zisk z prodeje elektřiny přes burzu v Drážďanech, dost možná, že Němci při zpětném prodeji vyšperkují cenu jejich zdaněním ale to ten nedouk ani neví. Je příkladem, jak při volbě lze střeliti kozla, stát by měl řídit manažer a ne učitel.

P. Černý 4.7.2022 7:49

Právní stát?

Kdyby u nás bylo něco takového, už dávno by se obchodní politikou ČEZ zabýval antimonopolní úřad. Jen díky monopolnímu postavení může dnes tato společnost fakticky dosahovat marží v řadech tisíců procent. Jen zkorumpovaní a zrádní úředníci mohou připustit ničení ekonomiky takovými cenami elektrické energie.

Totéž platí o úřednících, kteří nakupují ruský plyn od německých obchodníků za pětinásobné ceny. A aby to mohli dělat, zasantrocili a zesabotovali konrakt s dodavatelem plynu.

F. Kusák 4.7.2022 7:38

Když ČEZ zdražil Bulharům elektřinu natolik, že ji Bulhaři nebyli ze svých bídných platů schopni uhradit, přestali ji platit a ČEZ s ostudou musel skončit. Dodnes není tato záležitost uzavřená, firmě vznikla obrovská škoda v řádu miliard, což ovšem zaplatí české stádo a vládní penězovod funguje dál, a za potlesku tzv. makroekonomů. Ano, kapitalismus funguje, ale o spravedlivém tržním systému nelze mluvit ani náhodou.

L. Písařík 4.7.2022 7:51

To není způsobeno kapitalisty, ale neumětely, kteří se za kapitalisty vydávají.

F. Kusák 4.7.2022 8:27

O Vy naivko. Znáte někoho z vedení ČEZ? Jsou všechno možné jen ne hlupáci. Neumětelové jsme my, jejich klienti, že si to necháme líbit. Pokud by třeba vznikla nezávislá organizace, která by profesionálním způsobem hájila zákazníky nenažraných dominantních společnosti, jsem přesvědčen, že by to tak snadné neměly. Mohla by to být také úloha odborů, ale nic nevidím, jsme jako ovce, které jdou na porážku, tak dobře nám tak.

F. Navrátil 4.7.2022 7:28

Jsou jen dvě možnosti. Buď je fialová vláda zcela neschopná nebo se jedná o sebevražedné komando.

V. Kain 4.7.2022 7:40

Sebevražedné? Oni ?Tak to ani náhodou.Fiala to má dobře spočítané.Zlikviduje vše co se zlikvidovat dá a potom to za hubičku koupí zahraniční investoři.Je to zrádcovská parta a mělo by s nimi být také tak zatočeno.Měli by se zodpovídat za ničení ekonomiky a občanů země.Kdyby dneska byly volby,tak by si ten napomádovaný egoistický a asociální narcis ani neškrtl.Po podzimních volbách by senát už neměli ovládat nějací Vystrčilové.Celoživotní parazit Benda v debatě CNN Prima News prohlásil,že ho nějaké demonstrace či generální stávky nezajímají,neboť mají ve sněmovně 108 jistých.Tuto kreatůru bych vykopl jako prvního.

V. Šťastný 4.7.2022 7:59

R^

M. Adam 4.7.2022 8:32

jeste je treti moznost. Fialova vlada je nekym placena za ozebracovani ceskych. obcanu a devastaci vyroby a sluzeb v Cesku. A je nutne uznat, ze to ji jde temer dokonale. Holt profici.

P. Hák 4.7.2022 13:10

Část z nich to nejspíš dělá i dobrovolně. Mnozí jejich voliči a podporovatelé láskou k českému národu taky zrovna nehýří.

R. Vacek 4.7.2022 7:06

Politici dělají co mohou, aby nás zbavili levných energií. Těžko říct, jestli to dělají schválně, nebo z neschopnosti.

L. Harvánek 4.7.2022 7:31

Já mám takové podezření, že je to všechno nějak divně propletené. Cui bono?

J. Jurax 4.7.2022 11:29

Částečně z blbostí, částečně za cizí peníze. A za naději, že je v bruseli pěkně pohladí po hlavičce a podrbou za ušima.

J. Nevrkla 4.7.2022 6:41

Pokud to bude takto, tak vláda musí okamžitě spadnout, nemá rozumu ani za mák.

Putin řekl, že po sankcionování ruských energií dojde v EU k politickému a společenskému rozvratu. Myslí mu to daleko lépe než naším vládcům nebo ne?

P. Dvořák 4.7.2022 7:12

Snad nečekáte, že by odstřelili sami sebe?

Jsou hodně blbí, ale kvůli teplu to asi nebude.

V. Kain 4.7.2022 7:45

Viděli jste to rozšklebené profesorsko-politologické jelito v Litomyšli,jak byl unešen z Lejna?To byl největší průšvih za celou dobu od sameťáku aby nám takové individium dělalo předsedu vlády.

M. Adam 4.7.2022 8:41

Ti,kteri Fialovou vladu 5splacance ridi, ti nedovoli, aby odstoupila. Nejprve je nutno zajistit dostatecne prijmy tem spravnym zajmovym skupinam. A to chvilku trva.

R. Langer 4.7.2022 9:06

Čekám. JSOU TAK BLBÍ! ;-€

L. Písařík 4.7.2022 7:55

Většina našeho průmyslu jede na plyn, technologické zpracování kovů, skla, keramiky, stavebních hmot a celá výroba tepla. Když Putin otočí kohoutek, průmysl klekne.