25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Hrozí kolaps

Státní společnost ČEPS dnes vydala vážné varování před kolapsem energetiky a ekonomiky ČR v důsledku stále urychlované zelené politiky Evropské unie, které se ČR dokonce aktivně podvoluje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 2.3.2023 22:05

Moc dlouhé a jsou tam čísla - zelení magoři to nepochopí. Mají Víru s velkým V.

Leč zelené magory jsme si zvolili, aby nám vládli; pravda, před volbami se hodně maskovali, ba ODS se i na modro nalíčila. Až po volbách odkryla pravou tvář - zelenou s nádechem do euroruda.

M. Vinkler 2.3.2023 21:08

Autor pouze pozapomněl přidat číselné údaje o ekonomickém propadu EU, tedy :

graf podílu HDP EU/ svět za posledních 15 let

graf zadlužování EU za posledních 10 let

graf zadlužování států eurozóny za posledních 15 let

graf růstu výdajů na OZE v EU a ceny el. energie za 15 let

protože potom by musel konstatovat, že napsal ještě velice optimistický článek . Situace je ještě podstatně horší.

P. Zahrádka 2.3.2023 20:47

Nedostatek elektřiny měl nastat již v roce 2015 v případě nespuštění JE Temelín/jen pro připomenutí argumentů zastánců jádra v 90 letech/, nyní se vyhrožuje nedostatkem, ale faktem je, že jsme v energetice zaspali

P. Sura 2.3.2023 20:37

A teď mi vysvětlete jak je možné, že takový ekonomický expert, člen bankovní rady ČSOB a (obor teoretická kybernetika, matematická informatika a teorie systémů na Přírodovědecké fakultě) neumí spočítat, že když se všechno převede na elektřinu a okolní státy budou jěště méně soběstačné s vlastními kapacitami a my se staneme z vývozců dovozci, že ELEKTŘINA ZKRÁTKA NEBUDE ??

M. Vinkler 2.3.2023 20:57

R^

J. Jurax 2.3.2023 22:07

No, už je dlouho ze školy, zapomíná... :-(

O. M. 2.3.2023 19:20

Nejhorší je, že nemáme šanci zvolit vládu, která by to zelené šílenství aspoň zbrzdila.

R. Tichý 3.3.2023 7:26

Je to tak. V opozici jsou vsichni silni, ale jak projdou turniketem v Bruselu, hned jdou do zelene sprchy.

J. Dvořák 2.3.2023 10:45

Zlodějští ČEZáci jsou už o krok napřed, takže od ledna 23 účtují hezkých 12 Kč/kWh. Strejda google ceník ČEZ 2023. To je i jedním z důvodů proč vládě kolabuje rozpočet. Jen za únor měli schodek 120 miliard, takže do konce roku klidně stihnou biliónek. A k tomu i dráteníci od ČEPSu požadují od státu na pokrytí ztracené elektřiny v síti hezkých 23 miliard. Prostě vláda národní katastrofy.

V. Petr 2.3.2023 12:28

R^R^R^

O. M. 2.3.2023 19:26

ČEZ nijak napřed oproti ostatním není. Ten 6Kč strop je cena silové elektřiny bez DPH. Když k tomu připočteme daň a poplatky za distribuci atd., což jsou státem regulované částky, dostanete se na těch 12 a něco korun.

P. Kubáč 2.3.2023 9:40

Sověty + elektrifikace = komunismus..... Euro-Sověty se nám krásně rozvíjejí, ale elektrifikace ( už zase ) vázne.

Zavádění sítí - telegraf, železnice, vodovod, elektřina - bylo projevem vyspělostí vrcholné průmyslové revoluce.

Naopak jejich nepřítomnost - např. soláry napájené mobilní sítě v Africe a mobily nabíjené benzínovou elektrocentrálou - jsou projevem zaostalosti.

My jsme prodělali dráhu k vyspělosti a teď je před námi návrat do Afriky, kde solární elektrárna, ač zhoubná pro elektrickou soustavu bude časem jedinou možností mít elektřinu, alespoň v době kdy ji nechci.

P. Pepax 2.3.2023 9:24

R^ dost deprimující článek, je téměř nepochopitelné co se to v té Evropě dějě.

P. Rada 2.3.2023 9:39

Deprimující pro mě je, že tento protiunijně štvavý článek je, za fakticky válečné situace kdy unie drží i energeticky pohroadě jak kdykoli dříve, napsán hrubě nekorektně ale paradoxně na základě naopak velmi seriozní a značně rozsáhlé studie ČEPS.

Studii samu ale nejspíše pro rozsáhlost či s pohodlnosti sotva kdo s diskutujících přečte - natož prostuduje... tak aby diskusně zde bylo vůbec možné celek seriozně komentovat.

Proto se také pro dnešek loučím a to v dobrém zejména stěmi kdo se do studie opravdu alespon nahlédli.

P. Diviš 2.3.2023 10:23

Proč jen pro dnešek?

Z. Lapil 2.3.2023 13:09

Jo aha: "unie drží i energeticky pohromadě jak kdykoli dříve".

Tak nic.

M. Smutný 2.3.2023 14:48

Pan Rada zaslepený světlými zelenými zítřky se beznadějně pokouší zavírat oči před zničující dopadem zelené ideologie. Ale fakta jsou fakta. Přečtěte si komentář šéfreportérky Seznamu Kubátové k analýze ČEPS: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-drsne-varovani-pro-vladu-cesku-hrozi-vazny-nedostatek-elektriny-226646.

Nebo také její rozhovor se členem vedení ČEPS Pavlem Šolcem ze 17.1.: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-zapomente-na-trh-s-elektrinou-energetiku-budou-ridit-vlady-nebo-brusel-223575

Ujišťuji vás, že nadále budu psát komentáře a analýzy, které lépe pomohou pochopit, že se tady k moci pod záminkou nového náboženského klimatického alarmismu dostává ke stále větší moci skupina fanatiků a extremistů podobných Rudým (tedy nově Zeleným) Khmerům v Kambodži. Nevraždí se přímo, ale ničí se životy desítek milionů Evropanů ve prospěch zelených dotačních oligarchů a zkorumpovaných neschopných či naopak všehoschopných politiků. Jsem přesvědčen, že do několika let se tato politika zhroutí, ovšem způsobené škody budou nevratné. Je třeba opakovaně připomínat, že vzdělaní ale ekonomicky a sociálně zubožení Němci si sami demokraticky v roce 1933 zvolili Adolfa Hitlera. Zelení ideologové vedou stále více zbídačovanou společnost do náruče zničujícího populismu.

M. Vinkler 2.3.2023 20:58

R^R^R^

L. Novák 5.3.2023 18:36

:-) R^ [>-]

J. Jurax 2.3.2023 22:10

No jo no, s odpuštěním žvaníte jako vždy, ovšem ideově neuhýbáte, jste pevný jako skála ... :-(

R. Tichý 3.3.2023 7:31

Za 15 let budou vsichni zeleni Radove zavreni do dolu, aby napravili sve chyby, kterymi privedli Evropu zu grunt.

V. Kučer 2.3.2023 8:27

Elektřina bude pouze tehdy pokud bude foukat vítr nebo svítit slunce. Záchrana planety je drahá záležitost a vyžaduje od nás oběti.

V. Novak 2.3.2023 8:32

Radu zavřeme do šlapacího kola a popohánět ho budeme zahrocenou holí jako slona.

V. Petr 2.3.2023 12:30

;-D;-D;-D

M. Hanko 2.3.2023 8:39

My ani nezachraňujeme tu planetu. To by se do záchrany musely zapojit i Čína, Indie, Brazílie, atd. Naše oběti budou vlastně hlavně za to, abychom byli vzorem celému světu, abychom byli v "záchraně klimatu" "první na pásce" a abychom se mohli cítit jako ti nejmorálnější z morálních a nejzodpovědnější ze zodpovědných.

M. Hanko 2.3.2023 8:48

Jinak, o záchraně planety nelze mluvit zejména proto, že žádná planeta není v ohrožení. Není v ohrožení ani život, ani lidstvo, ani civilizace. Kvalifikované odhady říkají, že POKUD nebudeme proti oteplování vůbec nic dělat, povede to k celosvětově nižšímu HDP o jednotky procent za sto let, počítáno z (jistě mnohem vyššího než dnes) HDP za těch sto let.

To, co tu při nejlepší vůli "zachraňujeme", je, aby se náhodou nestalo, že světový HDP za sto let nebude třeba 245% dneška, ale jen 240% dneška.

Jsem přesvědčen, že naše snahy o záchranu povedou k mnohem větším hospodářským i společenským škodám, než by kdy mohlo vést oteplování. Už dnes jsme toho vývoje svědky. (Inflace, prosazování elektromobilů, apod.)

M. Hanko 2.3.2023 9:02

Když se BTW těch 5% celosvětového HDP napíše v absolutních číslech, může to působit hrozivě: někdo napíše, oteplování bude působit škody 5 bilionů dolarů ROČNĚ!!! Óóó hrůzo! Jenže čísla je třeba vidět v kontextu a zde se fakt bavíme o tom, jestli za těch 100 let budeme mít HDP o pár procent vyšší či nižší ze zřejmě mnohem vyšší základny. A to fakt není žádné drama.

Navíc to vše je za předpokladu, že s následky nebudeme vůbec nijak bojovat! Nebudeme stavět žádné hráze, vše si necháme poslušně zatopit, nebudeme dělat žádná protipožární opatření, atd.

P. Rada 2.3.2023 9:18

Předvedl jste zásadní úvahový omyl pane Hanko. Oteplování planety totiž může způsobit ztrátu ekosystémových služeb které se běžně zatím nezapočítávají (zaprší ve vhodnou dobu tak akorát vydatně...) ale fakticky v úhrnu převyšují celosvětové HDP až něklikanásobně. Ztráta takovéto dodnes běžně přehlížené situace by nutně navodila civilizační kolaps.

Už jen dnešním posun glob teploty o +1.2C totiž navodil jen potravinově pokles o 21%:

https://theconversation.com/a-year-of-hunger-how-the-russia-ukraine-war-is-worsening-climate-linked-food-shortages-181160

S každým stupínkem dál bude situace exponenenciálně gradovat a časově se dál rozvíjet i kdyby sycení atmosféry skleníkovými planety náhle přestalo. Podrobněji jsou scénáře rozvedeny např zde:

https://www.databazeknih.cz/knihy/sest-stupnov-posledne-varovanie-454316

A. Teply 2.3.2023 14:07

Odkaz vede na článek o konfliktu na Ukrajině, v něm je jen další odkaz na souhrnou stránku ipcc - takže těžko soudit.

Nicméně faktem je, že globální oteplování je spojeno s vlhčím klimatem a obecně s rozšiřováním zemědělsky obdělatelné půdy (zazelenají se pouště, vysokohorské a polární oblasti). Vyšší obsah CO2 umožňuje vyšší výkon fotosyntézy (rychlejší růst rostlin). Takže soudím, že se spíš jedná o metodickou chybu nebo chybu měření.

V. Novak 2.3.2023 14:34

Tvorovi, který je schopen prohlásit třetihory - to období rozmachu megafauny - za období, kdy byla příroda málo úživná, je zbytečné cokoli vysvětlovat. Zjevně používá slova, jejichž významu nerozumí.