23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


EKONOMIKA: Mejdan skončil

16.5.2023

Proti zvýšení daní se začalo protestovat ještě dřív, než se ministr Jurečka odplížil na vratkých nohou od mikrofonů, kde pod bombastickým nápisem Česko ve formě oznámil obyvatelstvu, že finanční přísnost dolehne na…

Co píšu tyto řádky, vytanul mi na mysli vtípek z totalitní doby, kdy vláda oznamovala, že se zdraží za a) alkohol, b) brambory, c) cibule a tak to šlo až po f), kdy se zdražilo fšechno. Ke stejnému bodu f) teď došla vláda Petra Fialy, vláda pětikoalice opřené ve volbách o slib, že nezvýší daně. Hněvivý pokřik je tedy právě tak oprávněný, jako očekávaný.

Je ale s podivem, že se žádný hněvivý pokřik neozval, když – udávám příklad – Škoda Auto zastavila linky, na kterých za normálních okolností sypala jeden automobil za necelou minutu a přesto všichni zaměstnanci dostávali peníze. Nepamatuju, že bych čel v novinách titulek přes šest sloupců BABIŠ SE ZBLÁZNIL, když si i pidipodniktelé jako jsem byl v té době já mohli říct o pětadvacet tisíc, k čemuž mě nabádala moje paní daňová a já do toho nešel, protože mi to bylo blbý. Když pak vešlo ve známost, že nejvyšší pozice na žebříčku obdarovaných podniků se umístily herny a kasína, taky se nepamatuju, že by se na Václaváku pod koněm shromáždil dav rozlícených občanů protestujících proti tomu, že stát sype lopatou prachy na stoly s ruletou jen proto, že jim zamrzla kulička. Ne, nic takového se nestalo. Protesty nezněly, třebaže moudří lidé, a takoví se najdou kupodivu i mezi ekonomy, před helikoptérovým finančním bombardováním varovali. Pravda je ale i taková, že se neozýval potlesk. Převažovala kritika, ale taková, že peněz je málo.

Myslím, že jsem se teď na trampolíně sarkasmu vyskákal dost a je třeba nasadit vážnější tón. Každý soudný člověk věděl, že to bez zvýšení daní nepůjde, čekalo se to už dlouho. Jestli je na místě výtka, tak asi ta, že přípravy trvaly tak dlouho, že se zpochybnila důvěra ve vládu. Pokud by měl být Petr Fiala srovnáván k nějaké historické postavě, určitě by to nebyl Julius Caesar. Spíš by přicházel v úvahu Quintus Fabius zvaný pro svou váhavost Cunctator. Připomeňme, že tento římský konzul tak dlouho oddaloval střetnutí s vojsky Kartága, až jim nakonec napráskal a dočkal se triumfálního průvodu v Římě.

Triumfální průvod na Klárově před Strakovou akademií Fialu pravděpodobně nečeká, ale úspěch jeho vláda mít může. Má to mnoho podmínek. Nečíst noviny je základní, ale málo podstatná. Vzít si příklad z Quinta Fabia je důležitější: vytrvat a nakonec kartagincům napráskat. Nebo jinak, vytrvat a napravit šílenství zvané dotační ekonomika, jak nazval současný stav pan Kala z NKÚ. Čtvrteční vládní prezentace vtipně přirovnávaná k venezuelské telenovele by mohla být nástupem k nápravě. Nářků a hrozeb bude kolem nápravy ještě hodně, ale s tím se musí počítat.

________________________________________________________

ostrov

Měsíční kolonie Arkádie upadla do obtíží. Správy se ujali soudluzi, usmyslili si proměnit Měsíc v jeden jediný přírodní park se vzrostlými stromy, pestrou květenou a pestrobarevnými ptáky. Je zakázáno klást dotaz, jak by se toho chtělo dosáhnout, když na Měsíci není vzduch a je tam nízká gravitace. Soudluzi nepotřebují vysvětlovat, stačí jim, že mají pravdu. Dvojice hrdinů arkadského cyklu Kuba Nedomý a kyborg Dědek Čuchák se s tím musí nějak vyrovnat. Že to nebude jednoduché, o tom svědčí i to, že proti nim stojí oživlí vojáci terakotové armády čínského císaře Čchina. Není náhoda, že poměry v novém sci-fi románu Ondřeje Neffa vám budou v mnohém připomínat naši každodenní skutečnost.