24.4.2024 | Svátek má Jiří


EKOLOGIE: Zelení jsou dočasně nezničitelní

18.10.2007

Jako příklad jejich demagogie poslouží pasáž z vládou přijaté Zprávy o životním prostředí ČR za rok 2006. Uvádí se zde, že naše ovzduší je zatíženo nízkomikronovými prašnými částicemi (odborně PM 10), neplníme tím směrnici Evropské unie a lze očekávat finanční sankce. Připomínám, že k jejímu splnění bylo nutné provést v podstatě revizi prašných filtrů, na kterou se jaksi zapomnělo. V dohledné době není v našich silách ani ostatních států Evropské unie, zachycovat tuto škodlivinu u malých zdrojů včetně spalování biomasy a lokálních topenišť. Přesto si naše zelená diplomacie nedokázala (nebo nechtěla) v Evropské unii vyjednat reálné přechodné období.

Na obzoru je i další technicky nedomyšlená směrnice Evropské unie, udávající limitní hodnoty pro čtyřnásobně menší prašné částice (odborně PM 2,5). Po hygienické stránce jsou prachové částice rizikovým faktorem. Jejich postupné snižování nutno souběžně řešit technickými prostředky. Není možné zneužívat media a pro svoje další ideologické cíle zastrašovat občany o tom jak je naše životní prostředí špatné. Na očekávanou, následující reakci zelených jsme nemuseli dlouho čekat. Osvícený Bursík prohlašuje, že připravuje nový zákon o ochraně ovzduší, kde pod finančními sankcemi zakáže do roku 2010 (2012?) topit uhlím.

Slibuje případné dotace a doporučuje topit plynem nebo dřevem. Bohužel, u obou komodit jde pouze o vyhánění čerta ďáblem. Při těžbě, dopravě a spalování zemního plynu uniká do ovzduší především metan, který je mnohonásobně reaktivnější a nebezpečnější pro zneužívané klimatické změny než oblíbený sodovkový plyn CO2. Při podrobných analýzách bylo zjištěno, že při topení dřevem unikají do ovzduší karcinogenní aromatické a jim podobné sloučeniny. Rychle stoupající cena palivového dřeva vyhání již nyní občany z regionů do lesů k nepovolené těžbě. Takže jeden si nevybere a lidé kvůli Bursíkovým nápadům nezmrznou.

Občany ČR může snad potěšit, že v letech 2010, 2012 již zcela určitě nebudou zelení ve vládě a konečně se začnou problémy řešit, nikoliv pouze ke svému vlastnímu prospěchu zneužívat.

autor má doktorát z ekologie