20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Vražedné bio

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 7.6.2011 13:48

Obliba biopotravin

se z velké části opírá o lživou reklamu, podle níž jsou tyto potraviny zdravější (obsahují více zdravých látek). Tato reklama pokračuje, přesto že toto tvrzení už bylo vědecky vyvráceno. Obecněji se tato obliba opírá o představu, že pouze to, co je přírodní, je člověku prospěšné. Skutečnost je ale taková, že ani ve vojenských laboratořích se nepodařilo vyvinout jedy, jejichž toxicita by byla srovnatelná s toxiny, které (mikro)organizmy vytvářejí proti svým protivníkům a konkurentům. V nevhodně skladované mouce, byť ověnčené certifikátem BIO mohou z plísní vzniknout jedovaté aflatoxiny, které jsou cca stonásobně kancerogennější než nejvýznamnější v kouři obsažený kancerogen 3,4 benzpyren. Nebezpečná otrava chlebem může vzniknout z obilí napadeného námelem (tedy neošetřeném proti paličkovici nachové). Určitě je dobré dodržovat strukturu stravy, jakou měli naši (pra)předkové. Vyrábět ji ale jejich, zastaralou technologií je hloupé a nebezpečné. Je velmi pravděpodobné, že mnohé ty mory, které je sužovaly a snižovaly jim průměrný věk k cca 30 letům, souvisely s fekálním znečištěním (potravin). Když už bych byl postaven před volbu mít na talíři trochu močůvky nebo trochu fosforečnanů, či dusitanů, zvolil bych (byť nerad) tu "chemii". V rukou bezohledných darebáků může být nebezpečné cokoli a opatrnost při výběru produktů je jistě na místě. Laická kritika vědy je ale přinejmenším zbytečná, protože skutečná věda má kritické postupy zabudována přímo ve své metodice. Ve své ekologistické podobě se stává lidem i přírodě (viz Šumava)nebezpečně škodlivou negací vědy i zdravého selského rozumu.

K. Dvořák 6.6.2011 20:16

Moc pekny clanek, ale ...

... tu hloupost "... o fiškusech, kteří v noci svítí na panely solárních elektráren světlem napájeným proudem z dieselagregátů, ...", tak tu jste si mohl odpustit.

M. Stuchlik 6.6.2011 23:45

Re: Moc pekny clanek, ale ...

Jasně, je to hloupost pálit naftu když můžou vzít energii na svícení rovnou ze sítě za nižší cenu než nám prodávají tu svou "ekologickou". Ale i to je složité, stačí energiii ze sítě usměrnit a prodávat ji dráž než ji nakupují. A ani ty pitomý soláry není potřeba na poli zasázet. Stačí postavit atrapy.

V. Říha 6.6.2011 20:01

Princip předběžné opatrnosti

je pouze nástroj (třeba jako krumpáč), nic víc, a jako každý nástroj jej lze použít (správně nebo chybně) i zneužít ; záleží tedy jen na tom, kdo, jak a s jakým cílem ho používá.

L. Orlita 6.6.2011 17:25

na bio zeleninu nemám, takže ji nekupuji

 a pokud bych na ni měl, tak bych asi kupoval od někoho, koho bych znal osobně, protože je jasné, že se na té modě veze dost podvodníků. Nicméně taková nebio rajčata jsou fakt hnus a spousta lidí možná ani neví jak mají chutnat. Nemluvě o jejich nedozrálosti (to nemáte jako s banánem), takže se akorát hodí do salátu s velkým množstvím cibule a octem. :) A ani mně nebaví, že jsou všechny papriky nepálivé. :) Dříve to bývalo dobrodružnější, když jsem si něco uvařil a pálilo to jako čert. (a fakt nemluvím o chili nebo něco podobného). Zelenina dopadla jako europivo- všechno jedna stejná břečka. Ale hlavní poučení je jiné. Dokud se neobjasní, co způsobilo tu pohromu v Německu, tak je zbytečné vynášet předčasné soudy a hlavně přestaňme závidět lidem, kteří si na bio potrpí. Internet mnoha lidem slouží jen jako velká pavlač kde můžou vyblít ty své pseudointelektuální výblitky a hlavně šířit svůj negativismus  :)))))))

J. Anděl 6.6.2011 17:40

Re: na bio zeleninu nemám, takže ji nekupuji

To je hezký, souhlas...

J. Kanioková 6.6.2011 21:21

Jejda, to je bezvadný příspěvek,

a moc s ním souhlasím, až na to, co si o fenoménu bio myslím. Že je to částečně podvod, že se to "vyrábí" především proto, že jsou na to dotace. Nikdy si to nekoupím, především nemám na takové zbytné výdaje. Vždycky platilo, že zeleninu i ovoce je třeba pořádně umýt. Toto je asi výjimečný případ a je mi moc líto postižených, ale k biodemagogii to nepatří, ta je znakem jakési výjimečnosti, alespoň ti, které znám, se tak chovají celkově, ve všem.

B. Rybák 6.6.2011 16:57

Lenka

B. Rybák 6.6.2011 16:58

Re: Lenka

Chybný nadpis.

M. Martinovská 6.6.2011 17:10

Chybí myš...

J. Anděl 6.6.2011 10:19

dodatek

A mimochodem ždímání mylné (!) informace k dosažení svého účelu za vedlejšího dalšího poškozování bio, to je, pane Petře, trochu fuj. Kdyby to byly bio okurky, tak je Váš článek z tohoto pohledu ok, ale ony nebyly, že?

R. Gramblička 6.6.2011 11:02

Re: dodatek

Co se vám nelíbí? Petr má pravdu. Celé to "bio" je jen móda a tak trochu ideologie. Človek by se měl chovat racionálně, což by sme od většiny obyvatel EU asi chtěli moc. A ad absurdum uplatňovaný princip předběžné opatrnosti by se měl aplikovat na všechno. Ne jen na to, co se někomu hodí do krámu.

Celá západní civilizace ( EU zvláště) je paranoidně posedlá bezpečností a princip PO je typickou dlážděnou cestou do pekel

J. Anděl 6.6.2011 11:10

Re: dodatek

Ad absurdum uplatňovaný princip předběžné opatrnosti by se používat neměl, ani na bio, ani na JE.

Já principem PO posedlý nejsem. Mocné síly přírody mě fascinují, využití JE mě trochu zklamalo, když jsem se jako malý dozvěděl, že to jenom ohřívá vodu (nějak jsem tehdy doufal, že to je něco sofistikovanějšího, než kamínka) a kdybych měl na výběr, asi bych si nepostavil chaloupku s výhledem na Temelín. I když kdybych si musel vybrat mezi chemičkou a JE, pak JE zvítězí.

Bio je móda a ideologie, ale má zdravý základ. A neexistuje norma, podle které by se muselo nějaké procento potravin vyrábět v bio, nebo podle které by ČR musela kupovat nějaké procento bio, prostě a jednoduše - je to zcela na svobodné vůli zákazníků. Trh jako vyšitý, ne? Vypěstuju, udělám reklamu - a prodám nebo neprodám. Když neprodám, nebudu to dělat. Jakej je Z TOHOTO HLEDISKA rozdíl mezi výrobky BIO a mezi mléčnými pochoutkami pro děti?

R. Gramblička 6.6.2011 11:31

Re: dodatek

Zcela o svobodné vůli to není, pač je deformována právě tou masivně šířenou ideologii, stejně ako není už ani ten TRH "vyšitý", ale spíš deformovaný různymi dotacemi a zvýhodňováním jednoho před druhým. Jinak, já si dám rád třešně z opuštěného sadu jako i kedlubnu z máminy zahrádky či okurku z dovozu a žádne bio neřeším, pač rozdíl v kvalitě (pokud to neleží ve skladu měsíce) tam nevidím a vitamínů to má shruba stejně.  

J. Anděl 6.6.2011 11:35

Re: dodatek

Dotace jsou na všechno možné, můžete dostat určitě dotace i na nebio zemědělskou produkci, pokud si to správně zařídíte. Dotace jako takové jsou určitě bizarnost, ale ta nebyla vymyšlena pro bio produkci.

Souhlasím s vámi v tom, že by se měly zakázat reklamy v televizi, protože omezují svobodnou vůli. Nebo, ehm, to jste neřekl? ;-))

Tak bio neřešte. Ale proč máte takovou potřebu řešit to, že si ho někdo kupuje? Potřeboval byste, aby lidé přestali kupovat bio, abyste si ospravedlnil, že ho sám nekupujete?

J. Schwarz 6.6.2011 14:41

Re: dodatek

Bio je móda pro bohaté, umožněná masivní výrobou "nebio" a dovozy z ciziny. Kdyby existovalo jenom "bio" pak by měla Evropa problém se uživit. I "bio" sice může vypadat stejně hezky jako chemicky hnojené a ošetřované, ovšem jenom "vybrané" kousky. Pokud máte na 10% vybrané "bio" produkce, můžete si dávat do nosu jako císař Caligula, za předpokladu, že nahnilá, potlučený, plesnivý zbytek sežere "plebs". Jest otázkou, co je nakonec zdraví prospěšnější - rezidua hnojiv a postřiků nebo bakterie a  mykotoxiny.

J. Anděl 6.6.2011 14:43

Re: dodatek

No vidíte, tak alespoň ti nenávidění boháči vychcípají, byste měl být šťastný, ne?

J. Anděl 6.6.2011 15:00

Re: dodatek

A mimochodem píšete "kdyby existovalo jenom "bio"".

Jenomže ono neexistuje jenom bio, že? Můžete si koupit i nebio věci. A dokonce levněji, než bio. Tak co vás kua se.re?

J. Anděl 6.6.2011 11:37

Re: dodatek

Ale kdyby to byla až taková ideologická masáž, proč už není v supermarketech 98% produktů v bio kvalitě a jenom někde v koutě se nechoulí jeden regálek pro nebio chudáky?

R. Gramblička 6.6.2011 11:58

Re: dodatek

Ale no tak, pryč s tou ironii, vždyť víte jak se věci mají. A já se vzdávam, jste holt lepší diskutér. 

J. Anděl 6.6.2011 12:10

Re: dodatek

Nejsem lepší diskutér, naopak jsem frustrovaný a lapám po dechu.

Já souhlasím, že s bio je to nafouknuté. Ale není to dílo satanovo, to jsou podle mě jiné věci.

Z hlediska zdravé výživy - bio není záruka zdraví. Pořád můžou udělat Brumíka s bio moukou, bio vajíčkem, bio rostlinným ztuženým tukem, bio cukrem, bio kakaem a pořád to podle mě bude stejná nezdravá svačinka pro děti, vydávaná v reklamě díky značce Bio za ještě zdravější, než je normální nebio Brumík.

Je to prostě jen další informace. A je nutné používat pořád mozek a souhlasím, že u věcí neznámého původu je bio kvalita jen věcí víry (třeba jáhly z Číny s nápisem Bio, no, kdo ví :-))

J. Schwarz 6.6.2011 14:32

Re: dodatek

A zákazy GMO, popřípadě útoky "aktivistů" na pokusné plochy to je taky "trh jako vyšitý" pane Anděli? Vybíjení  dobytka a ptáků taky zařídil "trh jako vyšitý"? A obrovské výdaje spojené s přimícháváním "biopaliv" do pohonných hmot a  bojem proti CO2 jsou dozajista taky čistým projevem tržních sil.

J. Anděl 6.6.2011 14:36

Re: dodatek

Ani jedna ze zmíněných aktivit nemá přímý vztah s produkcí potravin, které mohou mít certifikát bio. Ani zákazy gmo, ani útoky aktivistů, ani vybíjení dobytka či ptáků, ani přimíchávání biopaliv, ani boj proti CO2.

J. Schwarz 6.6.2011 14:45

Re: dodatek

Akorát že se množiny vyznavačů "bio" a bojovníků za "obnovitelné zdroje", proti GMO a CO2 dosti překrývají.

J. Anděl 6.6.2011 14:49

Re: dodatek

Podívejte se, když budete hájit GMO, bojovat proti obnovitelným zdrojům nebo proti omezování produkce CO2, a budete používat smysluplné argumenty, budu s vámi možná i v něčem souhlasit.

S "lynčovacími" či jinak hysterickými náladami ohledně značky bio ale nesouhlasím.

M. Bezouška 6.6.2011 11:18

Re: dodatek

pane Anděl, jste trochu pozadu. Ony to sice nejsou biookurky, ale fazolové nebo jaké bioklíčky (ty se normálně dělají hydroponicky, jak to dělají ti bio nevím), které bionadšenci s nadšením chroustají. Bio nelze, vážený pane, poškodit, ono je to s ním tak trochu jako s VV, pár nebo spíše hodně bloudů věří, že se tím prohlodají do ráje a do věčnosti, jenže, jako vždycky, skutečnost je jiná. Račte míti, prosím, představu, kolik spolykáte nejrůznějších plísní v jedné porci biozrnin (tedy zrnin neošetřených právě proti nim)? -  Ale vždyť je to fuj už od poslechu!

J. Anděl 6.6.2011 11:23

Re: dodatek

Víte pane Bezouško, do ráje si prohlodám cestu mravním životem, pomocí druhým, dodržováním desatera, vzdáváním se pozemských tužeb a tak.

Jíst bio je stejná pozemská touha a naplňování chtíče, jako třeba soulož nebo ježdění na motorce, co se ráje týče, je to zcela na prd.

A je to svobodná záležitost každého, která nemá vliv na náš život (narozdíl od VV). Nikdo Vám bio nevnucuje. Nemusíte si ho kupovat. Opravdu nemusíte. Chápete to?

P.S.: možná máte pravdu, že to byly bio klíčky, ale já takovou informaci zatím nenašel, můžete mi prosím dát odkaz? Děkuji.

M. Bezouška 6.6.2011 11:39

Re: dodatek

je to sice stejně spolehlivé jako zpuchřelý kondom, ale to jsou všechny ostatní informace jabysmet: přečtěte si dnešní noviny.  Jen maličkou poznámku k bio a VV - převelice se mýlíte, domníváte-li se že ona, jak tomu říkáte svobodná záležitost, nemá vliv na náš život. Má, dokonce téměř s jistotou větší než ony ominózní VV. To bio opravdu kupovat nemusím, a taky nekupuji. A  o to víc mne štve, že to přesto zčásti platím  - prostřednictvím daní. Ono je dotované, víme? Protože jedna jediná zelená věc by bez dotací nepřežila konec týdne, prostě by chcípla hladem a na skrčeninu.

J. Anděl 6.6.2011 11:50

Re: dodatek

jakože v tištěných novinách to je a na webu není? Já četl článek, že to našli v klíčcích,ale o bio tam nepsali. Ale to je fuk. Řekněme, že jsou bio, když vám to udělá radost.

O dotacích se vyjadřuju výše, dotace dostanete i na nebioprodukci. Když si to umíte zařídit, mám takový dojem, že dostanete dotace i na bordel. Dotuje se spousta věcí, které se mi nelíbí, třeba sport, absurdní moderní umění, strašlivé české pohádky, absurdní genderový studie, nebo třeba vědecký výzkum zahrnující vivisekci. Jak k tomu přijdu, že za moje peníze někde někdo píchá do nebohých myšek bakterie a způsobuje jim rakovinu, aby vyřešil, jak pomoct někomu, kdo si ničí zdraví kouřením a přežiráním? Hm, co nadělám, takový je u nás systém. Daně byste měl stejně vysoký, i kdyby žádný biozemědělec nedostal ani kačku. Navíc - já vlastně ani nevím, jak to s těmi dotacemi je, takže v zájmu diskuze předpokládám, že hovoříte pravdu a víte o tom, že to je dotované.

Ale když vás baví rozčilovat se nad biopotravinama, proč ne. Já vidím, že biopotraviny v krámech v podstatě nejsou, takže nevím, proč jsou tím lidé tak posedlí a mají takovou potřebu to hanět, kudy choděj.

P. Boublíková 6.6.2011 11:56

Re: dodatek

Máte pravdu, dotace jdou třeba i na vymývání mozků, resp. mozečků :-)

http://www.miliondetem.cz/clanky/priklad-cerpani-dotaci-projekt-biopotraviny-do-wal/