19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Olin 7.10.2008 13:05

...sumárum

Ve východní Africe mají národní parky. Plné zvěře. Zbytek východní Afriky tvoří "poušť". Ne ta pravá, ale pustina, kde žijí Masajové a jejich nespočetná stáda. Masajové obcházejí se svými stády oázu NP a jen jejich negramotnost způsobuje, že nepíšou petice za zrušení parku. Místo toho vyvíjejí na úřady nátlak, aby ten park aspoň okrájeli, a oni pak darované území vypásli.  Kromě Masajů, místňáků, kteří žádný NP nechtějí, jsou tu ještě místňáci, kteří ho chtějí. Dělí se na dvě skupiny. Ta početně menší chce NP, protože je tam zaměstnána. Ta početně větší chce NP, protože v něm pytlačí.  Kdyby byl NP zrušen, zvířata vybita jako jinde, brzy by došla slonovina i nosorožčí rohy. Pak jsou tu ještě "pražáci", v tomto případě tedy z Nairobi nebo z Dar-es-Salamu, kteří NP chrání, protože to znamená každoroční várku boháčů, a s nimi jednak peníze do ekonomiky, a druhak peníze do kapsy.

Situace v ČR není zásadně odlišná.  V těchto souřadnicích chápejme šumaváky, Šumaváky, pražáky a všechny všech barev. Zelenou nevyjímaje. Já "hlasuji" pro NP a zařaďte si mě do ketrého kmene chcete.

MilanR 11.10.2008 10:15

Re: ...sumárum

Přístup vedení národního parku Šumava ale v něčem připomíná přístup Masajů. Masajové chovají dobytek, který mění (v žargonu Zelených "poškozuje") krajinu. Vedení NP Šumava zase ochraňuje kůrovce, který mění (dle názoru části nezelených "poškozuje") krajinu ... Masajové mají z dobytku živobytí. Někteří Zelení mají z kůrovce živobytí též, neboť je to na tak velkých plochách naprosto unikátní experiment, na jehož zkoumání, monitoring a na informační kampaně se jistě nějaký grant najde. Holt, všude jde nakonec o zájmy lidí. Přírodě je to fuk, ta se vzpamatuje třeba i z katastrofáního sopečného výbuchu, pouze bude trochu jiná než předtím. Národní park bych nerušil, ale buď vyženeme všechny lidi (včetně zelených) a necháme tam "panenskou" přírodu, anebo tomu lesu pomáhejme. Já radší les zelený, kůrovce nemusím.

Olin 12.10.2008 21:23

Re: ...sumárum

Já taky nejsem na kůrovce, mám raději zelené lesy. Jen nemohu zapomenout na to, že za dnešní patálie s kůrovcem vlastně může Schwarzenberg, co před sto lety chtěl zelené lesy. Nemohu mu to mít za zlé, dělal to nejlepší, co na základě dobových znalostí a požadavků uměl.

Ale je potřeba se dívat a učit: pohled, který ti říká, že Masajové krajinu "mění" a ničí ji jen v "žargonu" zelených je pohledem zaslepence. Velmi bych si přál, aby takoví ignoranti měli v případě Šumavy minimum prostoru, ale bohužel to tak není. Sobectví a zaslepenost lidí nemá charakter kalamity, je to trvalý faktor.

Vlad 6.10.2008 23:48

Třeba by stačilo,

kdyby se spočítala hodnota (příjem z prodeje mínus náklady na těžbu a dopravu) dříví, které tam nechávají shnít. Plus náklady na jeho vypěstování. Plus náklady na jeho vysázení. Plus náklady na náhradu tohoto materiálu kovy, plasty nebo jiným svinstvem. Plus např. ztráty na produkci kyslíku a ztráty plynoucí z nepohlcování uhlíku ( :-) ) Ztráta na estetickém účinku (krajinářství). 

Mínus úplný efekt apgrejdovaného poznání, že pod uschlým lesem se les nezmladí a nezmladí a - ku.*.va! - nezmladí, i kdyby se příroda poto (což je známo už tři stovky let, takže není proč to zkoumat). Mínus hodnota genetické rozmanitosti nárostů, které nalétly z lesa před uschnutím (limita se ovšem blíží nule). Mínus hodnota věkové rozrůzněnosti těchto náletů, jež je jaksi o dost nižší, než rozrůzněnost matežských porostů. Mínus hodnota chvostoskoků, kteří ubudou na pasece, ale zázračně ne pod suchými stromy. Ovšem plus hodnota dalších půdních organismů, kteří naopak přibudou (mínus ti, kteří by přibyli na pasece). Atd. atp.

Podtrženo, sečteno: kdy to "ochránci" zaplatí?

Teď váhám. Páč by všici zelení okamžitě přestoupili k rudým.

Znáte tohle: Proč se o komouších mluví jako o rudých? Byli přece zlatí. ;-D

wbgarden 6.10.2008 22:54

Budu neustále opakovat

že zelené vnímám jako stranu, která cílevědomě rozbíjí dopravní, energetickou, potravinovou a obrannou situaci tohoto státu - zakázat auta, topit hnojem a okamžitě vyhlásit válku Americe - úžasný program. Navíc brčálníci zneužívají zelenou, a většina z nich nerozezná jedli od smrku, a že o tom něco vím...

text

text

text

Kolumbo 6.10.2008 22:16

Národní parky

jsou privátní přírodou pro kamarády a známé - ti tam můžou třeba i s džípem. Dostanou od správy papír , potvrzující nějaké badatelské aktivity a to stačí.

jírovec 6.10.2008 21:36

souhlasím

Souhlasím s Vámi, paní senátorko, je opravdu smutné, že na Šumavě nejde o Šumavu, ale o hrátky - sobecké hrátky jednotlivců.

Myrek 6.10.2008 21:24

Osobní zkušenost z NP Šumava

V létě jsem strávil týden v centru NP - v Modravě. Správa parku omezuje pěší turisty kde může - např. zrušená naučná stezka na Březníku. Že bych prý škodil, řekl mi zaměstnanec informačního centra. A než jsem snědl dva rohlíky, do (pro mne) zakázané vjely čtyři automobily...

Kdo škodí více???

qwert 6.10.2008 21:16

zná někdo způsob jak efektivně zastavit kůrovcovou kalamitu?

Les to umí - nechá se prostě sežrat. ;-)

Šumavák 6.10.2008 21:23

Re: zná někdo způsob jak efektivně zastavit kůrovcovou kalamitu?

a hlavně se pak nesmí vysazovat nový!

Vždyť se podívejte: Je na Sahaře problém s kůrovcem? NENÍ !!

Teď se tam sice pár lidí utopilo při povodni, ale kůrovec je netrápí !!

Vlad 6.10.2008 23:54

Re: Re: zná někdo způsob jak efektivně zastavit kůrovcovou kalamitu?

Přesně jste to pochopil. Bravo.

Příroda směřuje ke stabilním ekosystémům. Říkají tomu klimax.A řekněte mi, znáte stabilnější ekosystém než poušť nebo holou skálu?

Zdenek 6.10.2008 20:34

Vždyť nejde o přírodu, ale o prachy.

A jelikož trh je nestabilní, tak jsou i názory nestabilní.

Vlad 6.10.2008 23:55

Re: Vždyť nejde o přírodu, ale o prachy.

R^:-)

Šumavák 6.10.2008 20:06

Tak jsem teď byl, na rozdíl od těch "Ochránců" co na Šumavu přijedou jednou za dva roky na týden

(sázet po tmě stromky v i.zoně NP?) v tom lese dobře dvěapůl hodiny.Prošel jsem ho tak 20 km....a našel další dvě místa napadená kůrovcem.

A to je prý prosím Šumava v závětří Alp a vůbec tady nefouká......

drek 6.10.2008 18:47

Proč ekoteroristé taky nežijí bez zásahů - léků a operací ?

Pak bychom jim  mohli věřit, že skutečně chtějí  žít v souladu s přírodou.   Ale to ne .   Lesům ordinují  "přirozené" zničení kůrovce, sami však nechtějí přirozeně v souladu s přírodou zemřít.   Jsou to lháři a  pokrytci.

Veničan 6.10.2008 20:37

Re: Proč ekoteroristé taky nežijí bez zásahů - léků a operací ?

Máte krásnou vizi - ekolosté bez léků a jiných buržoasních vymožeností by se dožili tak 35 let a jen někteří...

Jinak díky autorce za článek. Dle mého názoru je věcně správný a trefuje se do černého. Na Šumavu jezdím málo, ale místa napadená kůrovcem jsou otřesná. To, co dělá správa NP je hnus, ale nejspíš dobře kalkulovaný. Bohužel.

Vlad 7.10.2008 0:02

Re: Re: Proč ekoteroristé taky nežijí bez zásahů - léků a operací ?

Původní záměr těchto "lidí" byl pronajmout si Šumavu na třicet let. (Soudruh Domes se při tzv. transformaci lesního hospodářství snažil pronajmout své skrytě mateřské Forestě většinu lesů v Česku! Když to nevyšlo, prodali jí za pakatel aspoň většinu obslužných provozů, jimž se pak prodávalo dřevo nastojato - což odsuzuje jako zlodějnu už lidová píseň z devatenáctého století.)

Ćerstvý příklad této subsidiarity máme na Novém Zélandu. Firma lesy vyrabuje a zmizí. Nezaplatí ani nájem. A státe (čili občané) plaťte.  

Dr. Růžek 6.10.2008 18:34

Dost bylo ekoteroristů a hlasatelů bidy

Karabáč na zelené fašisty , dřív než lidstvo zahubí a hnát je kam patří.Rv(Y)

EW 6.10.2008 18:24

Filozoficky a emocionalne?

To je tusim cosi, co VyVoleny Vlado oznacoval slovy: "Ja to tak cejtim, woe."

Jakub Javan 6.10.2008 15:59

Příspěvky do diskuse

Stačí si přečíst příspěvky jakéhosi "Olína" a už se netřeba níčemu divit. Ti lidé jsou buď "zhulení" nebo uplní debilové.

Šumavák 6.10.2008 16:17

Re: Příspěvky do diskuse

já bych tam dal spojku souřadící  "a"

.;-)

Olin 6.10.2008 16:27

Re: Re: Příspěvky do diskuse

Správně. Patří tam "a". Nakolik jsem totiž zhulený, natolik jsem debil.

ptakopysk 6.10.2008 19:47

Re: Re: Re: Příspěvky do diskuse

a naopak...

Irena 6.10.2008 15:32

Paní senátorko Rippelová

Neplýtvejte sílou v boji proti projevům nekvalifikovaného a často zištného jednání pěšáků, ale zaměřte se na příčinu!Tou je  především  ministr ŽP, jinak známý politický turista, kterému nikdy nešlo o kvalitu životního prostředí, ale o  funkce, a  z nich vyplývající pašalíky!Několikrát to přeci evidentně prokázal!Vzhledem k jeho postavení, jako třetí nohy pana Topolánka jsem ale spíše pesimista!Přesto jsem ráda, že alespoň někdo občas ukáže normálním "Zeleným" pravou tvář jejich vedení!!!

Šumavák 6.10.2008 15:24

Shrunu-li to, pak jediné smysluplné konání

bude vypsat petici : "Za zrušení NPŠ za účelem záchrany lesa".

Nebude-li to stačit, tak petici " Zrušením MŽP k záchraně přírody"

Vlasta.on 6.10.2008 15:27

Re: Shrunu-li to, pak jediné smysluplné konání

Podepíšu!!! Když se na ni dostanu ..... :-))))

Zebra 6.10.2008 15:28

Re: Shrunu-li to, pak jediné smysluplné konání

Jen do toho ! Ovšem, smysluplné je to pro vás a stejně smýšlející, což nejsou všichni Češi, zachraňujete vaší představu lesa, nikoliv les jako takový a zachraňujete ho na území NPŠ, jinde vám ho nikdo nebere.

Šumavák 6.10.2008 16:18

Re: Re: Shrunu-li to, pak jediné smysluplné konání

Tam, kam zelení nesmějí, ho není třeba zachraňovat.....

Zebra 6.10.2008 22:15

Re: Re: Re: Shrunu-li to, pak jediné smysluplné konání

Ovšem zelení smějí všude (tedy na veřejnost, jasně, že k Šumavákům leda přes šumavskou mrtvolu). Nebyla by lepší a účinnější petice za zákaz zelených ?

Olin 6.10.2008 16:29

Re: Re: Shrunu-li to, pak jediné smysluplné konání

Jo, to má smysl! Je to hovězí nápad, tak ať ho realizují a svým podpisem zdobí ti, jimž to bude tam bude slušet.