26.4.2024 | Svátek má Oto


EKOLOGIE: Klimaticko enegetický balíček je velký omyl

6.2.2009

„Tak nám v Bruselu, paní Müllerová, odsouhlasili ´energetický klimatický balíček´,“ pravil Josef Švejk. „Budeme muset moc šetřit.“

Bohužel se nemýlil a v blízké budoucnosti bez velkého přemýšlení europoslanci odhlasovali politicko ideologický dokument. V zásadě jde o způsob, jak se budou do roku 2020 snižovat emise skleníkových plynů o 20 procent. Ve státech Evropské unie bude zaveden povinný nákup emisních povolenek pro vypouštění oxidu uhličitého, včetně poněkud problematického ukládání těchto plynů do podzemí. Pro státy produkující více než 30 procent energie z pevných paliv byly schváleny určité úlevy. K těm patří i Česká republika. Například spočítané zdražení elektřiny u nás o jednu třetinu bude pouze o něco nižší.

Cenou za uvedená opatření budou obrovské dosud nikým nedefinované ekonomické náklady včetně sociálních dopadů. Projeví se mimo jiné ve značném zdražování průmyslových a spotřebních produktů, omezování výroby průmyslových podniků, propouštění zaměstnanců, zvyšování inflace a značně snížené konkurenceschopnosti států Unie oproti ostatním světovým ekonomikám. Je prognózováno, že uvedená opatření sníží globální emise skleníkových plynů o pouhá dvě procenta. Je otázkou, zda se tím pomůže klimatickým změnám, neboť uspořená dvě procenta budou mnohonásobně nahrazena vyšším emitováním v rozvíjejících se ekonomikách především v Číně, Indii, s otazníkem pro USA. Bez málo pravděpodobné dohody s těmito státy nemá celý projekt žádný věcný smysl.

Velká propagace politiků i vědců ve všech mediích je věnována katastrofickým změnám klimatu ospravedlňujícím nákladná ekonomická opatření. Na druhém břehu však stojí i značné množství vědců, jejichž názory jsou skromně anebo vůbec publikovány.

Například na letošní Mezinárodní konferenci o klimatických změnách v New Yorku došli vědci a výzkumníci k závažným závěrům. Globální klima se vždy měnilo a vždy měnit bude, nezávisle na lidské činnosti, oxid uhličitý není pouze škodlivinou, ale naopak je nezbytný pro všechen život na Zemi. Prohlašují, že zakotvit v legislativě pro průmysl a pro obyvatele nákladné regulace za účelem dosažení redukce emitování skleníkových plynů budou mít nepatrný dopad, neboť budoucí vývoj globálních klimatických změn není objektivně prokázán. Taková opatření znatelně utlumí národohospodářský rozvoj a tím omezí ekonomickou schopnost společnosti přizpůsobit se nevyhnutelným změnám klimatu. Konstatují, že současné plány na omezování antropogenních emisí skleníkových plynů jsou chybnou politikou, která by měla být zaměřena na řešení skutečných a vážných problémů lidstva.

Jinak řečeno nejsou žádné přesvědčivé důkazy o tom, že emise skleníkových plynů v minulosti, v současnosti a v budoucnosti mohou být příčinou změn klimatu. Nynější změny klimatu zřejmě nejsou jen důsledkem činnosti člověka, ale i vlivu přírodních faktorů.

Další nedávná konference o globálním oteplování pořádaná ve Vídni i v anglickém Exeteru britským ministerským předsedou Tony Blairem dospěly k závěrům, že oxid uhličitý je sice jednou z možných příčin globálního oteplování, zdaleka ne však jedinou. Je možné, že globální klima ovlivňuje tolik "přirozených" faktorů, že jsou veškeré lidské vlivy nevýznamné. Závažný vliv na klima má především vodní pára i aerosoly. Je nutné konstatovat, že vědci nemohou s jistotou určit průměrnou teplotu Země v roce 1900 i hlouběji v minulosti. Řada výzkumů dokládá, že změny teplot na Zemi jsou převážně způsobovány změnami ve sluneční aktivitě.

Je velkou politickou chybou, že hlasy z druhého břehu jsou politiky a environmentalisty silně potlačeny. Zda budou značné a zatím nevyčíslitelné náklady bez jakýchkoli i malých záruk účinné, přinesou nejbližší léta. To však již budou všichni signatáři nepromyšlených klimatických balíčků v propadlu politických dějin. Jiří Hanzlíček

CEP - Newsletter, leden 2009