28.3.2024 | Svátek má Soňa


EKOLOGIE: Kdo bude hradit ekonomické škody?

13.3.2009

Velký a ideologický bojovník proti objektivně dosud všeobecně vědecky neprokázanému globálnímu oteplování alias klimatickým změnám, ministr Bursík vyjednává při předsednictví České republiky v Evropské unii souběžně i podmínky pro plnění energeticko klimatického balíčku.

I v dlouhotrvající celosvětové ekonomické krizi není žádná překážka ani zábrana k získávání podpory u dalších nezodpovědných politiků, kteří hrají pouze na své vlastní triko. Povedlo se mu dokonce v předběžných jednáních přemluvit zástupce americké administrativy, aby prezident Obama při cestě do Prahy krátce promluvil i o klimatických změnách. Husarský kousek. Jsem však přesvědčen o tom, že v blízké budoucnosti bude prezident Obama z ekonomické nutnosti nebo i z vlastního přesvědčení mluvit ve zcela jiném tónu.

Zatím je v duchu propagandy naprosto módní prosazovat plány a strategie na celosvětové investování bilionových prostředků na ochranu klimatických změn, a to bez jakékoli záruky jejich následné účinnosti. Závažnou otázkou je, zda naše vláda schvaluje uvedená jednání a vydává konkrétní pověření. Dříve bývalo pravidlem schvalovat příslušné cesty s osnovou pro jednání formou usnesení vlády. To proto, aby se pak později nikdo nedivil, jaké ekonomické škody se budou muset v České republice v blízké budoucnosti napravovat.

V současných kotrmelcích Strany zelených dosud uniká mediím skutečnost, že Strana zelených ve vládě dokáže využít všech prostředků, bez ohledu na mizivou podporu a zájem občanů, k prosazení vlastní ideologie. O tom, že škodí státu i občanům v energetice, vodním i odpadovém hospodářství, ochraně přírody, tak zvaných ekologických daních a mnoha dalších úletech, se dnes každý bojí otevřeně hovořit. Prostřednictvím svého ministerstva a postupným nátlakem vytěžují v platných zákonech převahu nad všemi ostatními resorty. Nikdo se dnes ve vládě ani v parlamentu již nepozastaví nad skutečností, že přebírají ekonomické, územní, technické a další pravomoce bez ohledu na platný kompetenční zákon. V podstatě již ke své činnosti skoro žádný jiný úřad ze zásady nepotřebují.

Potrvá řadu let, než se pokřivená legislativa uvede do normálního stavu, který bude akceptovat ochranu přírody v souladu s rozvojem průmyslu a potřebami našich občanů. Prozatím se v jejich v jejich činnosti, nevím proč, tiše akceptuje zásada, že i v budoucnu nebudou nikomu za nic zodpovědní.

Ve zkrácené formě vyšlo v LN, 11.3.2009