20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Katastrofa

Je naprosto šokující, že u nás probíhá normální letní okurková sezóna zpestřovaná pouze hrátkami s odvoláváním a jmenováním ministra kultury a okrajově děním v Bruselu a Londýně, zatímco kolem nás nastává ekologická katastrofa naprosto děsivých bezprecedentních rozměrů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ganaur 6.8.2019 9:54

Tomuhle se říká chucpe.

Zloděj křičí :"Chyťte zloděje!".Tyhle poměry jsou výsledkem vládnutí modrých strak vedených Václavem Amnestovičem Čmajzem.

J. Kalipso 6.8.2019 9:59

Re: Tomuhle se říká chucpe.

:):)

P. Selinger 6.8.2019 10:03

Re: Tomuhle se říká chucpe.

Vám se stýská po komunistech ?

J. Ganaur 6.8.2019 10:41

Re: Tomuhle se říká chucpe.

Proč?Jak jste na to přišel?

L. Písařík 6.8.2019 9:27

Libanon

má i zalesněné části, stejně jako Izrael.

H. Lukešová 6.8.2019 9:35

Re: Libanon

Přesně tak, např. Golany jsou plné krásných lesů, krásné přírody a vodopádů.

P. Harabaska 6.8.2019 9:40

Re: Libanon

Hlavně v nich rostou ty vykácené cedry.

M. Valenta 6.8.2019 9:22

Zírám. V IVK se právě probudili.

Zřejmě i jim nějaká spřízněná duše prozradila co se venku děje. A že to trvalo. Kdyby nebylo onoho povinného útoku na ekology, světe div se, schytali to až druzí v pořadí, tak by si člověk po přečtení Weigelova článku mohl myslet, že to psal někdo úplně jiný.

Hlavní ale je, že už i v IVK pochopili, že nám teče ošklivě do bot a že situace u nás je podstatně horší než u dříve vysmívaných sousedů a kromě toho pochopili i to, že SUCHO v Česku aspiruje na hlavní politikum příštích let. So geht das.

J. Kalipso 6.8.2019 9:31

Re: Zírám. V IVK se právě probudili.

Pane Valento mohu napsat jen trefil jste se do nich

BINGO

R. Brzák 6.8.2019 10:12

Re: Zírám. V IVK se právě probudili.

To je jen čtete výběrově - o tom, že existují klimatické změny, v IVK nikdo nepochybuje a píší o ní (sice v kontrapunktu k prosazované teorii globálního oteplování, ale přeci). Zde je pouze tento obecně mezi antioteplovači příjmaný pohled zasazen do kontextu popletené politiky státu ovlivněné dříve Bursíkovci (bezzásahové zóny, nyní ohniska kůrovce) a obecného principu špatného hospodaření tam, kde není soukromý vlastník. Kritika státního fungování v mnoha oblastech, to je totiž základním tématem v IVK. SUCHO však není zapříčiněno nedostatkem srážek - ale špatným hospodařením s krajinou - a to dokonce i v případě soukromých vlastníků, jejichž chování je však pokřivenou dotační politikou - zemědělskými dotacemi. Prostě si MOJI zem vysušujeme - odváděním vody a odlesňováním, efektem rozpálených obrovských ploch monokultur apod.

M. Valenta 6.8.2019 10:27

Re: Zírám. V IVK se právě probudili.

Jste k nim až příliš vlídný pane Brzáku. Klaus a spol vždy vše měřili z pohledu krátkodobě - ekonomického a je s podivem, že Vás dnešní Weigelova pirueta nepřekvapila. A soukromý vlastník? Ač lepší státu, ani ten není zárukou. Už více jak polovinu lesní plochy na této planetě si odvezli soukromé firmy. So geht das.

P. Brich 6.8.2019 10:44

Re: Zírám. V IVK se právě probudili.

A všeznalec Valenta to ví naprosto přesně - viz kapitán Ořech z Černých baronů.

J. Kalipso 6.8.2019 13:23

Re: Zírám. V IVK se právě probudili.

Ja bych povazoval ze delate vseznalce vy

P. Boháčí

P. Brich 6.8.2019 16:52

Re: Zírám. V IVK se právě probudili.

Kalipso to ví také naprosto přesně.

P. Brich 6.8.2019 16:55

Re: Zírám. V IVK se právě probudili.

Josífku, není Kalipso jen nick kapitána Ořecha?

R. Brzák 6.8.2019 13:19

Re: Zírám. V IVK se právě probudili.

ekonomické hledisko je kratkodobě-ekonomické obvykle tehdy, když lze se lze nějak zbavit odpovědnosti za dopad nezodpovědného hospodaření. A to je základní charakteristika státu jako hospodáře. Soukromý vlastník, který se nemůže spolehnout na státní sociální síť a dotační a jiný pobídkový systém placený z daní poplatníků, musí uvažovat z hlediska dlouhodobého. Takových ale ani dnes není mnoho - socialismus je příliš zažraný (z minulosti) a dokonce vzrůstá (v současném sociálním západním státě).

Weiglova pirueta? Pokud ji máte jak dokázat (například z jeho článků), sem s tím argumentem! Já ho čtu docela často - a ačkoliv je na mne přílišným etatistou, stejně tak je velmi častým kritikem hospodaření státu, jak ho známe. A co se týče rozdílu mezi odmítáním teorie globálního oteplování způsobeného lidmi (skrze produkci CO2) a tvrzením, že existují neustálé změny klimatu, na kterých se člověk sice podílí, ale ve srovnání s přírodními vlivy marginálně (a CO2 je v tom takřka nevinně), a nakonec i kritikou hospodaření státu s půdou a lesy (prostřednictvím dotací a popletených bezzásahových zón), což vede nikoliv k absenci srážek, ale ke snížené schopnosti krajiny vodu udržet, to Vám snad vysvětlovat nemusím...

M. Valenta 6.8.2019 15:20

Re: Zírám. V IVK se právě probudili.

Jak to Klaus a spol. myslí ve skutečnosti jsem pochopil před lety, kdy na dotaz co si on Klaus myslí o č odlesňování tropických pralesů, odpověděl Klaus přibližně takto: je to přirozený vývoj.

A. Pakosta 6.8.2019 9:22

Problém nápravy této katastrofy

je naprosto mimo možnosti demokratických vlád. Je to totiž úkol pro několik generací, zatímco žádný "demokraticky zvolený" politik nemyslí dopředu dále než přes jedno volební období, nanejvýš tak dvě, pokud si je opravdu jistý v kramflecích. Velmi se obávám, že za nějakou stovku let může Šumava vypadat podobně, jako pobřežní hory v Dalmácii: Toto pohoří bylo od třetihor zalesněno hustými cedrovými lesy. V osmém století před Kristem je Féničané vykáceli na stavbu svých lodí, a od té doby jsou tam jen holé skály, porostlé tu a tam trnitým křovím. Ani tři tisíce let nestačily přírodě k tomu, aby se les spontánně obnovil. Takže soudím, že pokud chceme zachránit naše lesy, respektive obnovit je, bude nutno léta vynakládat spoustu prostředků a technického umu, abychom zabránili přirozené erozi vysušených a odlesněných ploch a umožnili novým porostům uchytit se a přežít do doby, kdy už vzrostlý les bude schopen udržet si sám srážkovou vodu a přirozeně se obnovovat a šířit.

Pro ty, kdo mě chtějí obvinit z pouhé "práce hubou" podotýkám, že už pár let osobně pracuji na zalesnění v soukromém lese v jižních Čechách, za své a bez dotací. Vím tedy, co to je, vystavět oplocenky, nakoupit a nasázet stovky sazenic jedlí, buků a borovic, vozit celé léto do lesa vodu na jejich zavlažení, a sledovat, jak velké množství z nich navzdory vší péči přece jen uhyne, přemítat, zda se dožiju toho, že ty stromky budou vyšší než já (je mi letos 64), a pevně doufat, že mí potomci a následovníci budou mít tu kuráž starat se o mladý les dál s vědomím, že žádný hmotný užitek z něho mít nebudou. Tak zvaná těžební zralost lesa totiž nastává zhruba po osmdesáti letech - dřevo tedy patrně prodají spíš moji pravnuci než vnuci.

Les jako nemovitost je nejméně výhodné vlastnictví, jaké si umím představit. Vložené úsilí se zúročí až ve třetí či čtvrté generaci, nicméně podle zákona se starat musíte. A pak jednoho dne zjistíte, že vám les někdo vykácel a dřevo ukradl. Můžete (ze zákona musíte!) začít znovu.

F. Doušek 6.8.2019 9:21

Vraťte ukradené lesy původním majitelům -

šlechtě, klášterům a církvím.

Oni se o ně postarají s péčí řádného hospodáře, o tom nepochybuji.

A ten palác Lesů ČR v Liberci se může prodat.

J. Pavelka 6.8.2019 9:43

Re: Vraťte ukradené lesy původním majitelům -

Restítuce již proběhly...Mimochodem, smrkové monokultury vysazovali i schwarzenberští lesníci a smrkové monokultury se i v nížinách pěstují od 18. století....

F. Navrátil 6.8.2019 9:16

Hlavně nejmenovat!

Autor cudně zamlčel, kdože má na svědomí zpackanou transformaci lesního hospodářství a kdo infikoval privatizačním šílenstvím oblasti života, které se formovaly několik set let a které lze snadno zlikvidovat.

J. Kalipso 6.8.2019 9:33

Re: Hlavně nejmenovat!

Autor take zamlcel vyroky sveho Guru ktery prohlasoval ze je vse dane prirodou a ne lidstvem

R. Langer 6.8.2019 9:41

Re: Hlavně nejmenovat!

Ano, někteří blbci si opravdu myslí, že lidstvo může přírodu ovládat. Doufám, že podle toho dopadnou. :-P

J. Kalipso 6.8.2019 13:50

Re: Hlavně nejmenovat!

To zde preci nikdo netvrdi.... Prirodu mohli ovladat jen rusove a komuniste (porucime vetru desti) vykrikovali Pamatuji si zasadne z knih VK jak pise tyto ekologicke zmeny jsou normalni a lide za nich nemuzou Pan Klaus se velice spetl,jak v mnohych z vyroku ktere z neho sli

Č. Berka 6.8.2019 9:04

i v Německu se píše o odumírání lesů

https://www.dw.com/de/der-wald-im-ausnahmezustand-klimawandel/a-49740159

https://www.zeit.de/wissen/umwelt/2018-08/duerre-deutschland-hitze-klima-wald-forst

I v Rakousku se píše o odumírání lesů ( a že vláda nic nedělá)

P. Rada 6.8.2019 8:33

Kdo má nejvíce máslo na hlavě?

Ten se právě dnes ozval. Za reformou státních lesů na zbožně tržní podstatu (kterou autor charakterizoval správně), která ale ze všech hodnot které lesy vykazují, zohlednovala prakticky jen dřevoprodukční kriterium, se zasadila ideologie zakladatele institutu VK!!!

S J.W. se ale lze rozhodně stotožnit že: ... "Žádná z dosavadních katastrof, které naši zemi v její moderní historii

postihly, nebude mít takový dopad na podmínky života v naší zemi"...

Jakkoli tedy dnes lze s autorem v části projevu souhlasím tak je pro něj zároven nadále na druhou stranu příznačný ostrý postoj vůči všem ekologicky smýšlejícím. Ty sice nejmenuje zato krutě a falešně pranýřuje. Paradoxně přitom doposud žije s otcem ideí, že se svět neotepluje, klimatická změna je mýtus.... v jednom "domě". Připomenu mu zde proto myšlenky které už před více jak deseti lety vedli k hlubokému podcenění dopadů změn klimatu od presidenta jednajícího pod přísahou věrnosti lidu. Václav Klaus .. Modrá nikoli zelená ...str 105 tučně tištěno:

..."Osobně se domnívám, že k mírnému oteplování dochází. Ale myslím, že oteplování bude daleko menší než predikují současné modely klimatologů. Mnohem menší. Bude těžko měřitelné"...

I. Štípek 6.8.2019 9:00

Re: Kdo má nejvíce máslo na hlavě?

"Ekologicky smýšlející" jsme přece prakticky všichni, to dá rozum, bohužel s výjimkou mnoha z těch, kdo se prohlašují za ekology a přitom jsou pouhými pomatenými ekoteroristy. Pan Weigl to popsal naprosto přesně.

J. Kalipso 6.8.2019 9:58

Re: Kdo má nejvíce máslo na hlavě?

Pan Weigl pomlouvat umi ,ale s radou uz je to horsi Jen se divim ze ho Klaus nevyhodi od korytka ,protoze Klaus hlasal uplne neco jineho

P. Manda 6.8.2019 10:34

Re: Kdo má nejvíce máslo na hlavě?

vy se snad divíte úplně všemu.

P. Rada 6.8.2019 13:23

Re: Kdo má nejvíce máslo na hlavě?

Je to spíše jinak pane Šípek. Rozum zastává v běžných rozhodovacích procesech řadového obyvatelstva hluboce podružnou roli. V běžně opakovaných situacích se člověk chová podle zaběhaných schemat což má tu obrovskou přednost, že to šetří námahu i čas.

Klimatická změna která právě nadchází se ale vymyká naprosto všemu s čím lidé kdy měli zkušenost. To prostě proto, že homo s. je zde zhruba jen 70tis let a analogický globální děj podobného rozsahu proběhl na planetě naposled až před 55miliony let (viz epizoda PETM). I to ale tehdy mělo řádově pozvolnější průběh. Strmost změn je nejnebezpečnější právě pro dlouhodobě žijící struktůry s dlouhou dobou reprodukce. Člověk se dopadům zatím vyhnul jen tím, že začal intenzivně obchodovat na velké vzdálenosti a opřel se o surovinové zásoby. Ty jsou ale neobnovitelné a poznatky ekologie proto ukazují na neudržitelnost.

Běžným lidem se proto nelze divit, že tápou co se to se světem vlastně děje. Můj vážněnější podiv jde proto spíše směrem k politikům. Ti mohou a měli by s pozice své funkce patřit k elitám schopným převést společnost i přes nebývalé krize. Právě politici ale doposud paradoxně selhávají nejvíce.

Selhání předvádí i dnešní příspěvek pana Weigla který byl deset let vedoucím presidentské kanceláře a od roku 2009 členem národní ekonomické rady vlády. Právě tento pán naprostou dlouhodobou nečinností v celém období kdy se klima už prokazatelně začalo měnit a důkazy přinesly celé soubory vědeckých prací (viz IPCC), je ukázkovým nositelem spolu-odpovědnosti za dnešní stav který je navíc jen počátkem zkázy lesů v řadě oblastí ČR.