Neviditelný pes

EKOLOGIE: Havlova duhová bublina

5.5.2009

Zajímají se o odpady, energetiku, lesy, zemědělství, ochranu přírody, dopravu, globální změny podnebí, nerostné suroviny, ekonomiku, ekologickou legislativu a občanská práva. Říkají si Hnutí DUHA.

Nemají rádi jadernou energii. Nemají rádi těžbu uhlí na Mostecku. Prosazují alternativní (= drahé a neefektivní) zdroje energie. Kampaněmi proti kácení na Šumavě podporují šíření kůrovcové kalamity. Chtějí ekologické zemědělství.

Zdálo by se, že jde o spolek velmi schopných a vzdělaných odborníků, když si na tohle všechno troufnou. Jde o problémy, kde chyba bude mít za následek nesmírné škody pro celou společnost. O koho tedy jde?

Hnutí DUHA má přes třicet zaměstnanců a řadu dobrovolníků. V patnácti místních pobočkách jsou desítky spolupracovníků. Na svých stránkách o sobě říkají: Prosazujeme lepší zákony a další ekologická opatření. Navrhujeme řešení a jednáme o nich s úřady, ministry, poslanci a dalšími představiteli veřejného života. Kombinujeme tichou diplomacii a hlasitá varování. Umíme si vybrat, který přístup je v daný okamžik nejúčinnější. Někdy je lepší lobbovat v zákulisí - jindy předat skandální informace televiznímu zpravodajství.

Ředitelem je Petr Machálek. Vystudoval politologii a sociologii na brněnské Fakultě sociálních studií MU. Má za sebou zkušenosti s prací i pro několik dalších nevládních organizací – především NESEHNUTÍ.

Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy, má v Hnutí DUHA na starosti všechno související s lesy a ochranou přírody. Má myslivecké zkoušky (ale ne pušku) a je členem Myslivecké rady ministra zemědělství (vzdělání na stránkách DUHY není uvedeno).

Martin Mikeska, vedoucí programu Energie vystudoval bulharštinu a srbštinu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V Hnutí DUHA vede tým zabývající se prosazováním čistější energetiky. Především se zaměřuje na obnovitelné zdroje a úspory energií. Kromě této činnosti se věnuje i mezinárodní spolupráci v rámci sítě Agree.net sdružující ekologické neziskové organizace z Balkánu a východní Evropy.

V minulých dnech Hnutí DUHA navrhlo nový zákon. Tvrdí o něm, že rozhýbe investice do opatření, jako je zateplování domů, čistá energie, pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace. Zákon má prosadit kampaň Velká výzva. Tuto kampaň podpořil i bývalý prezident Václav Havel. „Vím, že jsme na této Zemi pouhými hosty a že na našem zodpovědném chování závisí i prostředí, které se utvářelo miliardy let a bez něhož bychom nejen přišli o svobody a civilizační vymoženosti, z nichž máme to štěstí se radovat, ale nakonec i o právo na této planetě vůbec být.“

K tomu Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA: „Je nám velkou ctí, že naši kampaň podporuje taková autorita, jako je Václav Havel. Globální změny podnebí nejvíce postihnou chudé země Afriky či Asie, které se nemohou bránit. Česká republika a česká vláda musí přijmout svůj díl odpovědnosti za rychlé přibývání skleníkových plynů.”

Zákon, který podporuje Václav Havel (a i další umělci) by tedy měl být alespoň předložen veřejnosti. Nebyl – a ani nemůže. Vojtěch Kotecký o něm říká:Nepředkládáme žádný konkrétní text zákona, jen hlavní myšlenku. Nechceme, aby se návrh zákona zasekl na nesmyslných debatách o formulacích toho kterého paragrafu, jako to bylo v případě mysliveckého zákona. Je potřeba, aby ve společnosti nejprve vznikla obecná shoda o smyslu takového zákona". Hnutí DUHA chce, aby vznikl elementární souhlas i napříč politickými stranami, aby zákon nebyl měněn při každé změně sil v parlamentu. „S některými politiky jsme již hovořili a vypadá to nadějně,"

Po vzoru Paroubka a spol. si ovšem Hnutí DUHA nechalo udělat nezávislý výzkum od agentury Factum Invenio. Výsledek byl přesně takový, jaký potřebovali.

66 % podporuje nový zákon
Pouze 7 % dotázaných by bylo proti

A o co vlastně jde? Po dlouhém pátrání na stránkách Hnutí DUHA se ukázalo, že jde o globální oteplování. Navrhuje se snižovat emise CO2 o 2 % každý rok. Energii budeme získávat z větru, slunečních kolektorů a pálení biomasy. Tu získáme z rychle rostoucích dřevin.

Jako obvykle – naprostá směs neznalostí, naivity a dogmatizmu. Kampaň k neexistujícímu zákonu vypadá jako recese. Bude stát miliony. Ty ovšem půjdou do něčí kapsy. Václav Havel zákonu věří. Ví vůbec, že program Energie má v Hnutí DUHA na starosti odborník na bulharštinu?

Převzato se souhlasem autora z jeho blogu na kareldrabek.blog.idnes.cz



zpět na článek