29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Divočina na Šumavě

Při prosazování Zákona č. 123/2017 (platného od 1.6.2017) ze strany Ministerstva životního prostředí (MŽP), managementu Šumavského národního parku (ŠUNAP) a ekologistů byla divočina prezentována jako přírodní proces, ve kterém si sama příroda poradí s obnovou cca 22.000 ha odumřelých lesů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Stanovský 12.6.2017 22:29

Chceme vlastně tu džungli?

Celá naše republika má pěstované lesy (dokonce i většina Finska a Skandinávie, ač to tak kolikrát nevypadá). Obhospodařovávaná krajina je i v Krkonoších, na Šumavě či v Beskydech. Pouze blázen si může myslet, že když se na tuhle krajinu nebude sahat, bude báječná a lepší. Mě se líbí pastviny v Beskydech (ale ovečky tam už nikdo nechová, takže se louky musí kosit), mě se líbí louky v Krkonoších (jenomže budní hospodářství tam už nikdo neprovozuje), mě se líbí Šumava, jaká byla dřív (neříkám že zrovna za Klostermana), jenomže to se tam musí les pěstovat, kácet a sázet.

Když uděláme všude první nedotnutelné zóny, tak tam možná bude jednou džungle, jenomže pro přírodu je stovka let plivnutím do větru. Ale chceme tam vůbec mít tu džungli? Nebo tam chceme mít krásnou krajinu jak za našich pradědečků? Von i ten tetřívek tam za pradědečků bydlel a nikdo ho nemusel proti jeho vůli chránit.

Kde je ta míra, kam se ještě vracet?

Nebo chceme tady z té naší matičky mít praotcovu Čechovu zemi sice mlékem a strdím oplývající, ale kde nikdo nebydlel a každé políčko museli novousedlí Čechové vyrvat přírodě kamennou motykou?

P. Rada 13.6.2017 0:36

Re: Chceme vlastně tu džungli?

Lesy byly kdysy podstatou vzniku lidské civilizace. Tam kde zanikly měli pravidelně problém i ty civilizace. Vypalování těch deštných je očividným mementem dneška. Problém totiž tkví ve vysoké náročnosti lidí na spotřebu. Teprve několik tisíc let starý les totiž může vytvořit tak velkou zásobu půdních živin aby člověka dlouhodobě uživlo zemědělství a mohl se proto usadit a tak přejít od kočovného k civilizovanému světu. Dnešní pralesy proto zbyly tam, kde byli lidem málo dostupné. Zbytky takových jsou třeba i na vrcholech Šumavy. Dnes však celosvětová degradace lesů nevěstí rozhodně nic dobrého pro celou civilizaci.

Pokud se ptáte na míru kam se "vracet" - tak takový stav se dá popsat jako tzv trvalá udržitelnost. Dá se to popsat i jako meze planetární stability. Ke stabilitě je třeba se vrátit - nechcemeli rizkovat nutný kolaps s růstu v uzavřeném systému.

http://abicko.avcr.cz/2010/07/04/meze.html

Dnes např překračujeme jako ČR ekostopu planety 3.5x a naše celková spotřeba dosud přes veškerý technologický pokrok ještě roste a to má dopady i na zdravotní stav lesů.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

K. Potoček 12.6.2017 17:10

trouchnivějící podklad pro semenáče

Jedna poznámka k těm semenáčkům rostoucím z trouchnivějicí dřevní hmoty.

Když se vykácí les, kulatina se odveze a větve se naskládají do hromad či pruhů a tam pak krásně trouchnivějí a vyroste tam třeba z náletu nový porost, tak já když tam jdu po 20 letech dělat prořezávku, tak ta kola a pruhy mám rád, jelikož z nich nic neroste a mě to krapet ušetří práci.

Z. Čábelka 12.6.2017 18:19

Re: trouchnivějící podklad pro semenáče

Pane Potočku, těm podvodníkům to nevysvětlíte. Oni fědecky vyrábí divoký prales a dokonce se tím záškodnickým svinstvem i živí. A přitom ví a hlásají, že jako takový už tu nikdy nebude, protože probíhá globální oteplování a tady bude už brzy poušť. Tak ji dělají v předstihu tímto způsobem, aby snížili na Šumavě dešťové srážky. Je toto normální logika uvažování?

P. Rada 12.6.2017 18:53

Re: trouchnivějící podklad pro semenáče

Kdo je spíše podvodníkem?

Ten kdo chce ponechat sotva procento rozlohy země co možná samovolným procesům a po odborné diskusi k tomu účelu předloží ke schválení zákon.

Nebo spíše ten - kdo zlehčuje slovy "fědecky vyrábí divoký prales" ... a dál bez jakéhokoli důkazu tvrdí .."dokonce se tím záškodnickým svinstvem i živí".

Na tom že ..."protože probíhá globální oteplování a tady bude už brzy poušť" .. ale něco může být. Neuvedl jste totiž kde a např na jižní Moravě se uý dnes sucho-stepní oblasti vyskytují. S každým stupněm oteplení přitom vzrostou nároky na celoroční srážky asi o 100mm. Tam kde jsou dnes 400mm tak do konce století hrozí takové sucho, že požár kde co spálí, voda s přívalových srážek poté půdu odnese a poté zůstane štěrkopísčitá země s vlastnostmi už blízkými té poušti. Výhled vývoje klimatu v ČR najdete třeba zde:

http://www.klimatickazmena.cz/cs/

J. Krásenský 12.6.2017 19:56

Re: trouchnivějící podklad pro semenáče

Podvodníkem jistě je ten, kdo na uschnutí více než dvaceti kilometrů čtverečních lesa dyndá stamilionové dotace. Podvodníkem je jistě ten samý, který straší globálním suchem a nechá bez sebemenší výčitky svědomí vyschnout les. Podvodníky jsou zcela jistě ti, kteří se dojímají nad každým trouchnivějícím pahýlem, který ve městech, v parcích, alejích a na hřbitovech ohrožují zdraví životy a majetek, ale do krve se s vámi budou hádat, že to co se stalo a co se děje v "bezzásahových zónách" Šumavy, je správné. Podvodníky jsou zcela jistě i ti, kteří vyhlašují korupčně-dotační akce "dešťovka", ale trávníky nechávají sekat co čtrnáct dní

Z. Čábelka 12.6.2017 20:14

Re: trouchnivějící podklad pro semenáče

Souhlasím zcela s Vámi, pane Krásenský. A děkuji, že těmto zeleným magorům užívající Goebbelsovskou propagandu jste ochoten vzdorovat.

P. Rada 13.6.2017 0:52

Re: trouchnivějící podklad pro semenáče

Pane Krásenský podívejte se na schnoucí smrkové a borové porosty nejen v celé ČR ale v celém írném pásmu planety. Možná Vás pak napadne, že "svět chce být klamán" a někteří jak autor dělají pro to co mohou. Realita je ale jinde:

http://www.vulhm.cz/sites/files/soubory/24_LOS/Kurovcova_kalamita/2016_LOS_letak_BO_a_sucho.pdf

"Deštovka" může mít korupčně dotační charakter ale nutně nemusí. To co naopak musí velmi pravděpodobně přijít, jsou důsledky změny klimatu. Vesměs sucho - někde povodně ... a to v gradientu i míře který se na planetě neopakoval posledních 55milionů let. Podívejte se na graf celosvětových teplot - včetně prognoz - třeba to napoví víc jak mdlouhé popisy.:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/All_palaeotemps.png

Z. Čábelka 12.6.2017 20:08

Re: trouchnivějící podklad pro semenáče

Jen jednu poznámku p. Rado, jak z jednoho procenta přírody, která, jak vy sám opakovaně a i dle skutečnosti říkáte, je ze všech stran ovlivňována činností lidí, chcete dát příležitost samotné přírodě utvořit přirozenou divokou přírodu? Jak toho chcete dosáhnout? Lidským přičiněním? Řízenou ekologickou katastrofou? To myslíte vážně?! Není to i pro vás dost blbé?! Opakovaně, není!!!!

Do háje, své kecy o oteplování a o ztrátě vláhy v horách, kde jinde v okolí nic takového se neděje, těmi se to nestydíte dokazovat po zničení šumavského lesa? Necítíte se při tom zavádějícím lhaní trapně?! Proč, když hrozí to sucho jste dopustili zničit les, který tu vláhu jinak drží?! Proč?! Řeknu to za vás. Protože jste šmejdi! Ani to jediné z těch vašich přiblblých kydů jste sám asi nepochopil nebo si nechal zaplatit! Vždyť vy sám ty hovadiny dalšími svými argumenty umocňujete na druhou! Probuďte se! Vždyť to je strašné!

P. Rada 13.6.2017 0:10

Re: trouchnivějící podklad pro semenáče

Pane Čábelko budu dělat, že afektivní a hloupé invektivy nevnímám.

K ztrátě vláhy v souvislosti s oteplováním nepochybně dochází naposled k tomu vydala zprávu i akademie věd:

http://pdf.avcr.cz/files/A_02_2017_web.pdf

Ekologickou katastrofu velmi pravděpodobně navozuje lidské chování vedoucí k překročení mezí planetární stability hned s několika důvodů, které se vzájemě navíc posilují které jsou už dlouhodobě odborné veřejnosti známé . Ignorancí ani arogancí na jejich dopadu nic nezměníte:

http://abicko.avcr.cz/2010/07/04/meze.html

P. Novotný 13.6.2017 0:23

Re: trouchnivějící podklad pro semenáče

Pane Rada, Vy jste ale opravdu hlava,

Možná se jedná opravdu o jedno procento rozlohy státu, ale to jedno procento je celá Šumava. A jen tak mimochodem (opět), jak jste přišel na to, že probíhá globální oteplování? Že žerete tu neskutečně lživou propagandu různým ekobaronům, je Váš problém. Ale jako geolog Vás ujišťuji, že se jedná o přirozený cyklický průběh související s náklonem zemské osy, aktivitou Slunce, činností sopek apod. Jen namyšlený trouba si může myslet, že klima je schopný ovlivnit člověk. Jen tak mimochodem, proč všem vadí zrovna CO2, když je ho v atmosféře celkem málo a zvýšení třeba o 500% vlastně nic nezpůsobí? jak myslíte, že byly schopny přesličky a plavuně vyrůst do 30 m?! Jen díky CO2 v atmosféře. No a zkuste si aplikovat zákon zachování hmoty a energie. Jo, škoda, že ten pseudoblb z Jihočeské univerzity (pavědec Kindlmann) neuspěl s pokusem o vyškrtnutí ŠNP ze světového seznamu národních parků, když si udělal výlet na Havaj. Byl by klid.

Tak nějak, Lupen

P. Rada 13.6.2017 1:07

Re: trouchnivějící podklad pro semenáče

Pane Novotný omyl - na GW jsem nepřišel já - na to přišel už Svante Arrhenius před celým stoletím a ten zas navázal na práce dalších a od té doby se vše jen upřesnuje.

Dnes tento fenomén už připouší dokonce dřívější popírač V.Klaus či Kremlík ... - jen Vám toto vše ještě asi uniklo. Nejste ale nakonec vůbec sám. Lidé raději strkají hlavi do písku - než aby museli reflektovat realitu:.

https://echo24.cz/a/iTUm9/proc-strkame-hlavu-do-pisku-kdyz-je-nebezpeci-tak-zjevne

Fyziku na které je založen skleníkový efekt můžete ignorovat, můžete mě i další osočovat... ale důsledkům se takto nejspíše nevyhnete.

Dobrou noc Všem.

A. Alda 12.6.2017 11:18

Souhlasím s Vámi, pane.

Co ekoterorista, to lump zralý k pověšení. Zejména Brňáky, kafrající do hospodaření na Šumavě, by bylo vhodné věšet bez soudu. My jim také nekecáme do Chřibů!

P. Rada 12.6.2017 14:04

Re: Souhlasím s Vámi, pane?

Předně s ekoteroristy je potřeba zacházet adekvátně jak se všemi teroristy. Zůžení pohledu jen na jednu část vypovídá o poujatosti.

Pro terorismus je přitom příznačné, že používá antihumálního zastrašování až krutého násilí aby si vymohl vůči společnosti neadekvátní práva. Jak se mi to jeví, tak že právě A.A. ačkoliv teror navenek vehementně krituzuje - tak na druhou stranu na apelu vhodnosti "věšení bez soudu" předvedl, že k němu má právě on nakročeno.

Možná mu ale jde jen o formu "národně osvobozeneckého boje" svého rodného kraje - i když zrovna ta jinak lesnatá Šumava byla donedávna předně vojenským prostorem na kterém měl zájem kde kdo...

Ještě bych proto chápal pozitivní aspekty osamostatnění až regionalizace. To ale za předpokladu, že opravdu dokáže žít na tomto území bez toho, že by potichu ale vlekle využíval výhody s okolí kde se mu to jen hodí a tak na něm fakticky parazitoval jak je u terorismu příznačné.

Proto by mě zajímalo, jestli se A.A. obejde bez ropy, uhlí, zdravotnictví ... a ke svému pošumavskému Temelínu si za humny prosadí i trvalé úložiště odpadu?

R. Mayer 12.6.2017 18:15

Re: Souhlasím s Vámi, pane?

"Předně s ekoteroristy je potřeba zacházet adekvátně jak se všemi teroristy."

Většina teroristů z poslední doby byla hned na místě zastřelena. Já bych na ekoteroristy tak přísný nebyl, stačilo by, kdyby za své činy nesli hmotnou odpovědnost.

M. Stanovský 12.6.2017 22:32

Re: Souhlasím s Vámi, pane?

Já bych jim dal 100 hektarů lesa, zakázal chodit ven a dělejte co umíte. Když se to povede, smeknu. Když se to nepovede, umřete hlady.

M. Valenta 12.6.2017 9:34

Je úžasné sledovat,

jak se příroda po staletích lidské "péče" osamostatňuje.

P. Rada 12.6.2017 9:49

Re: Je úžasné sledovat,

Jak která. Druhová rozmanitost dnes klesá 1000 až 10 000x rychleji než před Antropocénem.

B.Moldan - "Podmaněná planeta".

https://www.kosmas.cz/knihy/206959/podmanena-planeta/?utm_campaign=mergado&utm_content=knihy&utm_medium=product&utm_source=heureka.cz&utm_term=T

M. Valenta 12.6.2017 10:51

Re: Je úžasné sledovat,

V těch bezzásahových oblastech jsem měl na mysli.

P. Rada 12.6.2017 16:09

Re: Je úžasné sledovat,

Ta žIvá příroda byla na této planetě samostatná celé věky a dala dokonce druhu homo s.s. vzniknout. Lidé jsou proto doposud geneticky poznamenánni kde čím co kdy na planetě žilo a dokonce tráví potravu s pomocí cizích buněk a cizí bunky dokonce zajištují řadu funkcí jejich imunitního systému. Viz "10% člověka".

Dnes v ní naopak nenajdete kousek nepoznamenaný člověkem a některé její části se fyzicky ztrácí nevratně. To by dominantnímu druhu nemuselo až tak vadit, pokud by sám dokázal všechny ekoslužby nahradit. To ale ani s nevratnou půjčkou surovinových zdrojů nedokáže i když naopak žádný jiný druh nedokáže využívat energii čistého uhlíku nebo dokonce jadernou.

Tyto paradoxy je proto i pro mě úžasné sledovat a nejen v uměle vymezených rezervacích.

Z. Čábelka 12.6.2017 18:31

Re: Je úžasné sledovat,

To je dost hnusnej a trapnej humor, pane Valento. Výsledkem politiky zelených na stále probíhající katastrofě stovek hektarů dospělého lesa se takto chlubíte? To jste tady kádr a myšlenkový gigant.

Z. Čábelka 12.6.2017 5:57

Zelení lháři a podvodníci

nepatří do slušné společnosti!

P. Rada 12.6.2017 9:07

Re: Zelení lháři a podvodníci

Mte pravdu autor lže a lže a lže!

P. Lenc 12.6.2017 9:34

Re: Zelení lháři a podvodníci

Rado, vy jste opravdu nebetyčný vůl.Jinak se to napsat nedá.

P. Rada 12.6.2017 9:45

Re: Zelení lháři a podvodníci?

Afektivnost si takto na dálku odreagovávejte - to je bez rizika a třeba se Vám uleví.

Jinou věcí jsou dnes stresované až odumírající lesní porosty. "Volové" jako Vy se na tomto trendu nejvíce podepisují.

http://www.vulhm.cz/sites/files/soubory/24_LOS/Kurovcova_kalamita/2016_LOS_letak_BO_a_sucho.pdf

V důsledku klimatické změny ve kterou Vy nevěříte už nyní odumírají rozsáhlá území a konkrétně tomu českému hrozí, že se jeho krajina v konci století bude v lepším případě podobat např balkánské v okolí Bělehradu. Tam jsou totiž na kopcích a ve svazích namísto lesů jen traviny či křoviny lépe vzdorující suchu.

Kdo nevěří - necht si ověří vztahy mezi klimatem a porostem oblastí.

R. Langer 12.6.2017 10:13

Re: Zelení lháři a podvodníci

Kdepak, lžeš ty, Zelený sedmilháři.

P. Rada 12.6.2017 14:12

Re: Zelení lháři a podvodníci

Teprve pokud někdo zná pravdu - mohl by jen lhát.

To co předvádíte pane Langre, je proto jen o podujatosti a hlouposti.

V. Novák 12.6.2017 17:51

Re: Zelení lháři a podvodníci

To je pravda - vy skutečně nelžete.

Vykládáte hovadiny, jim nejspíš opravdu věříte...

Z. Čábelka 12.6.2017 18:36

Re: Zelení lháři a podvodníci

Rado, jen vůl dokáže viditelně škodit a prohlašovat to za přínos pro všechny. Stále nechápete, jak jste trapný trouba? Nebo vám nic jiného nezbývá, protože se holt něčím živit musíte.

Z. Čábelka 12.6.2017 18:25

Re: Zelení lháři a podvodníci

Ne, pane Rado, lžete vy až se vám od huby práší. Jediné pozitivum neexistuje plynoucí z toho, co jste na Šumavě úmyslně dopustili, prosadili a dále úmyslně šíříte. Jste obyčejní zločinci a škůdci proti přírodě i lidstvu.