25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Delfín 19.7.2006 9:13

Re: Re: Re: Stoji za to pripomenout svedy

Masivni prechod obyvatelstva na tepelna cerpadla by znamenal v dusledku zvyseni spotreby el. energie. To by ale nejak nepasovalo do vidiny snizeni el. spotreby.

zlý kukuč 19.7.2006 9:36

Re: Re: Re: Re: Stoji za to pripomenout svedy

Právě proto píšu rozumný, nikoliv masový. A růst spotřeby el.energie od tepelných čerpadel je ideální svým odběrovým diagramem právě pro JE. Pak můžete skutečně účinně omezit spalování fosilních paliv a závislost na ropě.

Rozumná švédská politika právě podporuje využití OZE tam, kde je to skutečně výhodné. Nikoliv masově a nikoliv všude.

Obdobně by to mělo být u nás nepodporovat nesmyslné větrákové farmy s dotovaným povinným výkupem, ale pomoci vybudovat místní ,zejména tepelné zdroje, a optimalizovat tak částečně hierarchickou síť  - využít kombinací malých zdrojů pro vlastní či místní spotřebu a minimalizovat transportní vzdálenosti paliv

maleficium 19.7.2006 10:26

Re: Re: Re: Re: Re: Stoji za to pripomenout svedy

Rád bych končně věděl, jaká je skutečná energetická náročnost výroby a instalace jedné větrné elektrárny. Kdesi jsem četl, že ten bazmek nemá možnost za dobu své životnosti v našich zeměpisných podmínkách vyrobit ani část té energie, která na jejich výrobu praskne, a že mohou být výdělečné jenom za cenu daňového a tarifního švindlu, totiž povinného odkupu za zvýšenou cenu. Kdy si konečně lidi uvědomí, že pokud má ČEZ povinnost odkoupit tuhle energii za několikanásobek ceny, které jinak dosahuje ve svých jiných výrobách, tj. z jádra či fosilních paliv, zvýší si tím náklady a musí je saturovat tím, že je rozpustí do ceny prodávané energie, tedy o příslušnou částku zvýší cenu pro spotřebitele.  Takže skutečně ekologické je řešení, které když už třeba nevyrábí, ale šetří energii, jako třeba ta tepelná čerpadla. A pokud jde o snahu některých podnikatelů vydělávat na istalaci větrníkových farem u nás, udělalo by jim škrt přes rozpočet zrušení těch švindlpředpisů, které je a jejich produkt oproti jiným výrobcům v konkurenci neoprávněně zvýhodňují.

zlý kukuč 19.7.2006 10:57

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stoji za to pripomenout svedy

Větráky mají opodstatnění tam, kde je dostatek větru nebo tam, kde se jedná o akumulativní spotřebu - typickým příkladem z USA je větrné čerpadlo a rezervoir , který čerpadlo plní vodou.

Pro ty, kdo investují do vlastní spotřeby , zejména pro místní komunity a investice do místních zdrojů tepla by mely být minimálně dańové úlevy. Povinný výkup je škodlivý, vede k spekulativní výstavbě zdrojů tam, kde nemají žádné opdstatnění.

Při velmi rychle přicházejícím nedostatku fosilních paliv, zejména ropy, bude nutno hledat OZE na lokální úrovni, zejména však tepelné, nikoliv elekrické zdroje. Tepelná čerpadla, spalování místní biomasy jsou vhodné pro zdroje v malých komunitách. JE a TEpak musí vytvořit po překlenovací dobu infrastrukturu pro dopravu. Bohužel se investuje hromadně o blbostí typu biolíh, metyester řepky či větrné elektrárny.

Zelení musí svou politiku prosadit na lokální úrovni. na centrální úrovni budou páchat škody.

Jura Jurax 19.7.2006 14:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stoji za to pripomenout svedy

Souhlas. Ovšem zelené řvouny a lobby kšefstmanů, kteří skrze větrníky přelévají peníze daňových poplatníků do svých kapes tak hned neumlčíte.