23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EET: Další překážka pro ty, kteří chtějí začít podnikat

Začínající podnikatelé to mají těžké. Bohužel mnoho lidí si stále neuvědomuje, že začínající živnostníci mnohdy riskují veškeré své úspory, aniž by měli jakoukoliv jistotu zisku nebo aniž by se mohli spolehnout alespoň na výpovědní dobu či odstupné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Jelínek 8.9.2015 0:17

PAN BABIŠ JE MAXIMALNĚ BÍLÝ KŮŇ STB

KDYŽ PROMLUVÍ TAK SE OD NĚHO DOZVÍME ŽE PŘENOS DAT NEBUDE ZA POMOCI INTERNETU NÝBRŽ TO PŘECI BUDE ON LINE ČI JAK SE TO PÍŠE.NE NE 2000 ALE 30.000,- JEDNORÁZOVĚ A 10.000,-KAŽDÝ ROK

TOLIK TO BUDE STÁT OBCHODNÍKA NA MALÉ VSI S 600 TISTY OBYVATELI .VIETNAMCI SE ČESKÝM OBCHODNÍKŮM BUDOU SMÁT AŽ BUDOU OSTATNÍ PLÁTCI DPH KAŽDÝ MĚSÍC POSÍLAT MĚSÍČNÍ HLÁŠENÍ.A S EET SI PRÝ TAKÉ PORADÍ , ZKRÁTÍ PRACOVNÍ DOBU. PAK SI VŠICHNI NA KAŽDÉ VESNICI RÁDI KOUPÍ CO BUDOU POTŘEBOVAT I BEZ ÚČTU.A KDYBY JSTE NEVĚDĚLI PROČ ZAČÍNÁ U TĚCH U KTERÝCH JSOU TY ÚNIKY NA DANÍCH NEJMENŠÍ TAK TO BUDE PROTO ABY MĚLO TESKO MÉNĚ KONKURENCE KDYŽ SE BUDE NYNÍ PRODÁVAT.A PŘECI NEZAČNE U SEBE ŽE?Z PAROUBKA SE MI DĚLALO ŠPATNĚ ALE TO BYL JEN BERÁNEK PROTI TOMU SVINSTVU CO NÁM HROZÍ. KAŽDÝ DEN SE PŘIHLÁSÍTE ÚŘEDNÍČKOVI ŽE UŽ ZAČÍNÁTE PODNIKAT JAKO TEN POSLEDNÍ NÁDENÍK!

KONEČNĚ SI POŘÍDÍTE POVINNĚ DATOVOU SCHRÁNKU JÁ TOMU ŘÍKÁM PRCINA V OBYVÁKU KDYŽ SE TO NEPODAŘILO SOCIALNÍ SPRÁVĚ POKUD SE NEPOUŽIJE ELKTR.PODPIS .HLAVNĚ ŽE POČET TĚCH DARMOŽROUTŮ NEUSTÁLE ZVYŠUJÍ.

L. Novák 7.9.2015 18:18

Do živnosti vstoupí a celým majetkem ručí

za dnešních podmínek jenom blázen nebo dobrodruh.

M. Pivoda 7.9.2015 21:50

Podnikání není pro každého a nedá se běžně ve škole naučit

Nemusí být všichni blázni a dobrodruzi. Je tomu tak, že pro některé podnikatele ani jiná možnost prakticky neexistuje.

OSVČ jsem se stal v roce 1993, a až na krátkou vynucenou přetržku v podnikání, jsem vydržel v této pozici cca dvě desetiletí. Takže dá se s tím vědomím žít a nezbláznit se.

L. Novák 8.9.2015 17:54

Re: Podnikání není pro každého...

Ale ano, pokud to děláte od začátku 90. let, kdy byla ještě relativně svoboda a pražská byrokracie se teprve zabydlovala ve svých měkkých křeslech, tak nepatříte do skupiny, která začíná rozjíždět živnost v dnešní době. V tom je zásadní rozdíl. Za ta léta už máte svůj trh, pověst, zákazníky, a živnost můžete udržovat nebo i rozvíjet. Ale začínat dnes?

P. Kozelský 7.9.2015 17:41

Tak už máme co jsme chtěli !

Je zde 1 000 000 OSVČ o které se stát tak moc starat nemusí z toho je 80% těch takzvaně z ruky do huby. Ti se na to řečeno slovy klasika "vy..nou" a odejdou na sociálku .  Kde bude pan Babiš potom brát peníze pro dalších 800 000 občanů v hmotné nouzi je tedy otázkou.

Na druhou stranu český člověk když nekrade tak okrádá rodinu. Vyvážení celého procesu však chybí. Asi se někdo zapomněl zeptat právě těch jichž se zavedení EET dotýká jaký mají názor. Ale také oni jsou voliči a rozhodují o tom kdo bude dále u vesla.

V. Kain 7.9.2015 17:52

Re: Tak už máme co jsme chtěli !

Zmiňovaný Nový Zéland nebude asi tak silně zasažen byrokratickým morem jako naše země.A to se přibírají další tisíce nových abychom zvládli migranty.Pokud by migranti zmizeli,tak ale určitě nezmizí ty tisíce úředníků.

H. Jelínek 8.9.2015 1:12

Re: Tak už máme co jsme chtěli !

TÍM SPÍŠ BY JSME SI MĚLI DÁT SCHŮZKU U MINISTERSTVA FINANCI ABY SI Z NÁS NEDĚLALI SRANDU(SAMOZŘEJMĚ AUTEM)A V PÁTEK VE TŘI

NEBO VE DVĚ VAJÍČKA SEBOU.TĚCH 600 000 AŽ 800 000 AKTIVNÍCH PODNIKATELŮ BY MĚLO ZAPLATIT ZDRAV. A SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ I ZA TY , CO ŽIVNOSTENSKÝ LIST JEN VLASTNÍ ANIŽ PODNIKAJÍ,PODNIKAJÍCÍ INVALIDI NAVÍC SI ZÁKONĚ DOVOLÍ ZDRAVOTNÍ POJIŠ. PLATIT JEN MINIMUM ALE TO SE BABIŠOVI A SOC DEM NEHODÍ DO KRÁMU V RÁMCI KAMPANĚ PROTI MALÝM PODNIKATELŮM UVÁDĚT SPRÁVNÁ ČÍSLA .

A. Hrbek 7.9.2015 16:13

Vážený pameLepeši

Od roku 1988 pracuji, na rozdíl od autora, jako OSVČ živnostník, takže nějaké zkušenosti mám. A veškerá administrativa ročně mi zabere jeden večer. DPH neodvádím. Silniční daň neplatím. A takových, jako jsem já, jsou sta tisíce. Vy jste prosím živnostníkem od kterého data?

I když mám ke klasifikacím jako je Doing Business své výhrady, nějak jsem si nevšiml, že by zrovna 1. Nový Zealand, 2. Kanada nebo 3. Makedonie byly na špičce živnostenského podnikání. Jsme naopak v poměrně slušné společnosti, 101. Rakousko, 114. Německo, 121. Izrael. Zajeďte se někdy do těchto zemí na živnostníky podívat! DB se ovšem nesoustřeďuje jen na živnostníky a na vstup do podnikání jako vy, a na celou oblast podnikání, takže například při poskytování úvěrů jsme na senzačním 23 místě.

Jinak nechápu, co máte proti tomu, aby ten, kdo poskytuje nějaké služby, měl ověřenou kvalifikaci a měl čistý trestní rejstřík. Je to určitá ochrana spotřebitele. Nevím jak byste se tvářil, kdyby vás operující chirurg neměl odpovídající vzdělání, odpovídající praxi a byl krátce před tím zavřen, protože zavinil smrt pacienta.

Naopak jako bývalý ředitel finančních společností s miliardovými obraty jsem přesvědčen, že stát svým jednáním stěžuje práci středním a velkým společnostem, které musí myslet na 8 až 10 let dopředu a pracují s velkými objemy finančních prostředků. Patrně nevíte, co ve skutečných podnicích působí změny předpisů, včetně kouzel ČNB.

Že nějaká prokazatelná evidence tržeb a zisků musí být, jsem pevně přesvědčen. Je jen otázkou vhodné formy. Tu jsem v článku nenašel. Podle Vás by tedy při zakládání živnosti by se budoucí živnostník neměl nikde registrovat, neměl by odvádět daně, neměl by mít sociální a zdravotní pojištění,neměl by mít trestní záznam, atd.

A. Hrbek 7.9.2015 17:30

Re: Vážený pameLepeši

Sorry

Vážený pane Lepko

L. Novák 7.9.2015 18:26

Re: živnostník vs. OSVČ

Pane Hrbku, vy nepracujete jako "živnostník", ale jako "fakturující" OSVČ. Nic hmotného nevyrábíte, jenom poskytujete nejspíš "poradenské služby".

Ve velkých firmách taky pracují "živnostníci", ale ve skutečnosti jsou to jen fakturující zaměstnanci.

Ti blbové ve vládě a politice mají taky spoustu "vedlejších příjmů" jako OSVČ, často hraničících s korupcí. A tahle pakáž pak soudí podle sebe a myslí si, že živnostník je přesně to, co dělají oni. Leda velké kulové...

Babiš je dobrodruh, který se řídí pravidlem, že "ozbrojen drzostí hlavou i zeď prorazí..." Za to má těch 5 miliard ročně dotací z peněz daňových poplatníků!

A. Hrbek 7.9.2015 20:05

Re: živnostník vs. OSVČ

Vážený pane Nováku,

mám několik živnostenských listů, například i na koupi a prodej. Aktivně jsem prodával, a to někdy i přímo na tržištích. Podle Vás, a v tom s Vámi souhlasím, by se měli rozlišovat živnostníci, kteří poskytují hmotné služby a výrobky a ti, kteří poskytují služby nehmotné. Nebude to však jednoduché.

Pokud to nevíte, tak již dnes existuje rozdělení na živnosti koncesované, řemeslné a vázané. Podívejte se laskavě do živnostenského zákona.

S pozdravem

L. Novák 8.9.2015 17:48

Re: živnostník vs. OSVČ

A co jste tím rozdělením chtěl naznačit? :-D

Psal jsem, že nejspíš nic nevyrábíte, takže do skutečného živnostníka máte daleko. Bez ohledu na to, co máte za živnostenské listy někde v šuplíku.

B. Hamáček 7.9.2015 19:25

Re: Vážený pameLepeši

Pane Hrbku , vy asi pracujete jako " poraděnko" pro nějakou velkou , nejlépe státní firmu , kde fakturujete maximálně 1x za kvartál ,a používáte paušál. To potom je účetnictví opravdu brnkačka. Já pracuji jako OSVČ, ročně vydávám asi 300 faktur a 30 paragonů. Dávám do účetnictví všechny náklady . Nebýt manželky, která mi píše faktury a zařazuje všechny daňové doklady , tak bych během roku u účetnictví ztrávil nejméně dva až tři týdny , i přes různé účetní programy. A každý můj zákazník chce po mně daňový doklad.

A. Hrbek 7.9.2015 23:17

Re: Vážený pameLepeši

Vážený pane Hamáčku,

nic Vám nebrání používat paušál. Rozhodující ale je zda vedete jednoduché nebo podvojné účetnictví. Jednoduché účetnictví můžete dělat v tabulce na Excelu a na Wordu mít standardní formuláře faktur. Měl jsem takhle až cca 90 vydaných faktur a až cca 60 nákupních paragonů bez velkých potíží. Máte ale pravdu, že s podvojným účetnictvím to může být složitější, zejména pokud jde o DPH.

S pozdravem

J. Lepka 7.9.2015 12:10

Nic nového pod Sluncem.

Již po velké povodni roku 2002 měla socialistická vláda plnou hubu řečí o pomoci vyplaveným a takřka současně / no abych jim nekřivdil, možná to bylo dřív /schválila pro živnostníky takové zálohy na daních, že se většina rovnou vypravila na pracák. Pozoruhodné na tom je, že argumentačně to měla tehdy vyfutrované stejnými nesmysly, jako nyní Bureš s EET.

R. Langer 7.9.2015 13:30

Re: Nic nového pod Sluncem.

Tak ono se v té věci jinak moc lhát nedá...

A. Hrbek 7.9.2015 11:46

Vážený pane Kalesi

magistře politologie. Vzhledem k Vašemu odbornému i pracovnímu profilu a k tomu co jste dosud vykonal, jsou Vaše články krajně povrchní a nedůvěryhodné.

J. Lepka 7.9.2015 12:06

Re: Vážený pane Kalesi

Pro vás možná nedůvěryhodné, nicméně to neznamená, že nejsou pravdivé. Zkuste se oprostit od pouček z VUMLu a přemýšlet.

Z. Rychlý 7.9.2015 19:05

Re: Vážený pane Kalesi

Buď diskutujt k věci, nebo nediskutujte vůbec. Když napadáte osobu, je jasné, že nemáte relevantní argumenty. To, že máte problém se svou psychikou se snažte ukrýt, popliváváním svého okolí se vaše já zvýší jen relativně a to na malou chvíli.

A. Hrbek 7.9.2015 20:08

Re: Vážený pane Kalesi

Račte si přečíst můj další příspěvek. Velmi rád se nechám o tom, jak živnostenské problémy zlepšit, třeba i od Vás. Jaké máte konkrétní návrhy?

Z. Rychlý 7.9.2015 22:10

Re: Vážený pane Kalesi

Komentáře o magistrech a profilech jsou čirou agresí a ta do diskuse nepatří, i kdybyste měl tisíckrát pravdu.

A tu s jedním večerem a hotovo, můžete mít pouze za předpokladu, že jako soudruh Mládek napíšete pro vládu zprávu o 5 stranách, napíšete fakturu za 2 mil. Kč, náklady paušál a je vymalováno. To opravdu stihnout jde.

M. Pivoda 8.9.2015 19:29

Vážený pane Rychlý

Jelikož vidím poměrně dobře do českého školství (působil jsem v Česku na 6 českých a 2 zahraničních univerzitách), považuji informaci o získaném titulu autora článku - a hlavně v jakém oboru - za relevantní k diskutované věci podnikání.

I přestože je vám taková diskuse možná osobně nepříjemná, (například proto, že sám můžete vlastnít titul RSDr), musíte se smířit se svobodou slova. Nemůžete zde určovat, o čem se diskutuje, pokud se diskutuje slušně.

Z. Rychlý 8.9.2015 23:20

Re: Vážený pane Rychlý

Diskuse o EET je mi lhostejná, autora neznám, ale vadí mi, když místo argumentu použiju útok na osobu. Ad hominem místo ad rem. I blbec může mít pravdu a jám ji neumlčím tvrzením, že blbec přece nemůže mít pravdu. Může.

Titul mám ing. - RSDr je mi na hony vzdálený, ale ani argumenty doktora rozkazem strany nelze mít všechny za blbé jen poto, že je RSDr.

Diskuze vedená bez argumentů a vedená jen agresí proti osobě hlasatele (jak to bylo výše provedeno) NENÍ v žádném případě slušná. V tomto hodnocení se asi lišíme.

V praxi předvedený špatný způsob argumentace  -  měl byste vrátit diplom. To je argument, co ?

Z. Rychlý 8.9.2015 23:34

Re: Vážený pane Rychlý

Nebo - osm vysokých škol, devátá bída. No řekněte, to je argument, co ?

M. Pivoda 9.9.2015 12:12

Re: Vážený pane Rychlý

Nezvládl jste čtení pane inženýre Rychlý, nebo jste byl při čtení velmi nepozorný. Diskutující Hrbek oslovil autora článku "magistře politologie". Posmívá se mu tím snad?

Následně zpochybňuje úroveň kvalifikace autora článku a úroveň článku. S tím pochybněním lze souhlasit, protože autor článku píše o podnikání a svou kvalifikaci k tomuto tématu nijak nedoložil. Pod článkem se lze dočíst jen toto: "Autor je člen Republikového výboru Svobodných a zastupitel v Chrudimi".

Politolog, zastupitel a člen republikového výboru nepotvrzují nic o kvalifikaci pisatele k závažnému tématu podnikání. Nicméně pro redaktora Neviditelného psa jsou ale právě tyto údaje zřejmě silným argumentem pro zveřejnění takového článku.

Z. Rychlý 9.9.2015 18:31

Re: Vážený pane Rychlý

Jistěže se mu vysmívá !! A o to tu jde. Jakékoli zpochybňování osoby nemá v diskusi místo, i kdyby kecal kraviny, což autor článku pravděpodobně činí. Vy jste zřejmě na argumentování k osobě zvyklý, ale já ne. Je to nechutné.

M. Pivoda 7.9.2015 10:21

Nestěžuje si. Jsou zde poradenství pro inovace a podnikání.

Ovšem ti, kteří vám v Česku (za stabilní přítok peněz z EU nebo i za české státní peníze) chtějí odborně radit, jak máte úspěšně inovovat a podnikat, sami nikdy v životě nepodnikali ani neinovovali. A na českých vysokých školách (které úspěšně vystudovali) jim k těmto tématům v podstatě nic neřekli. Na českých školách se vychovávají především zaměstnanci, nikoliv podnikatelé. Jak ovšem odolat lákadlu jistých EU peněz a nestat se nominálním odborníkem na cokoliv, tzn. třeba i nominálně radit v podnikání a inovacích?

Po listopadu 1989 se do českých inovačních a podnikatelských center dostali především ti, kdo svou dosavadní práci ztratili, protože jejich instituce z dob socialismu byly zrušeny - například Svaz Československo sovětského přátelství.

V minulé dekádě obsazování funkcí v inovačních a podnikatelských centrech fungovalo už poněkud jinak. Jak? Děti českých politických prominentů, které nebyly schopny vystudovat pořádnou vysokou školu (technického směru), vystudovali politologii, sociologii, či vyjímečně i vysokou školu ekonomickou. S nabytými vysokoškolskými diplomy byli tito mladí lidé svými politickými prominenty (rodiči) následně protlačeni na jistá pracovní místa, tzn. jako odborníci na inovace a podnikání.

Metafora: Může se člověk stát úspěšným sexuologem, aniž by sám měl ve svém životě nějaký sexuální styk?

M. Bílý 7.9.2015 10:17

Jak se začínalo podnikat ve 30. letech 20. století

Můj otec, který vybudoval jednu z pěti výroben armatur pro dálková vedení vysokého a velmi vysokého napětí (vn a vvn)  v kontinentální Evropě, popsal ve svém životopisu počátek podnikání takto:

Po přestěhování z Prahy (kde výrobu po technické stránce dva roky připravoval) do Modřan ohlásil jsem koncem března r. 1930 příslušnému úřadu otevření vlastního podniku a opovědění řemeslné živnosti elektromechanické a zámečnické. Objednal jsem potřebné polotovary, stroje, nástroje, nářadí a modely a po jejich dojití zahájil se dvěma zámečníky, jedním soustružníkem a technickým úředníkem vlastní výrobu.

V květnu 1930 konal se v Praze sjezd Elektrotechnického svazu spojený s výstavkou novinek, na které jsem rozhodl ukázat budoucím zákazníkům své výrobky. Toto vstoupení na československý trh, ovládaný dosud zahraničními firmami, vyvolalo u zákazníků velký zájem a u konkurence poplach (konec citátu). Jak jednoduché. Za dva měsíce na trhu!!!

Pro neznalé: armatury dálkových vedení vn a vvn jsou součásti pro nesení, kotvení, spojování a ochranu vodičů.

Po třech letech přenesl otec výrobu do vlastního objektu v Horních Počernicích a úspěšně ji rozvíjel (jen z toho co vydělal, bez bankovních úvěrů!) až do roku 1948 (45 zaměstnanců a vlastní ohňová zinkovna) kdy ji komusté protiprávně znárodnili a do pěti let totálně zničili, takže se armatury začaly opět dovážet z ciziny.

J. Hejna 7.9.2015 10:04

Myslel jsem, že svobodní,

ale Svobodní už ne.

Někteří plamenně píší o věcech, o kterých evidentně mnoho nevědí (téměř nic, kromě názvu, nevědí).

Tak tedy Svobodní ne.

K. Janyška 7.9.2015 9:25

Proč ty klacky ? Protože stát ovládají socialisté !

To jste fakt nevěděl ? Dzp.