24.4.2024 | Svátek má Jiří


DRZOST: Na rohu ulice vrah o morálce káže

20.7.2022

Tak nám Andrej Babiš v jednom televizním vystoupení prohlásil, že z politiky neodejde a i kdyby jej prý soud pravomocně odsoudil za dotační podvod, tak ho to jenom nakopne v pokračování v politice. To jsou strašná slova, považuji to za absolutní aroganci, pohrdání morálkou a lidmi této země. Takže naštěstí už bývalý premiér dává všem najevo, že pro něj žádná pravidla neplatí.

On je obviněný z dotačního podvodu, že kvůli výstavbě rekreačního objektu Čapí hnízdo založil fiktivní firmu, na kterou protiprávně čerpal dotace z Evropské unie ve výši 50 milionů korun. O vině a nevině každého člověka rozhodují nezávislé soudy a z hlediska práva je až do vynesení pravomocného rozsudku zatím nutné hledět na Andreje Babiše jako na nevinného, to je v pořádku.

Jenomže pro politiky by měla platit presumpce viny, tedy v případě obvinění z trestného činu nebo jiného nekalého jednání by měl dotyčný odstoupit ze své funkce či funkcí a pokud by jej nakonec soud osvobodil, tak by se mohl do politiky vrátit. Toto nepsané pravidlo se celkem dodržuje a respektoval jej i Petr Gazdík z hnutí STAN, který pouze kvůli obvinění se styku s podnikatelem Michalem Redlem podezřelým ze závažné trestné činnosti odstoupil z postu ministra školství a to je správné. Přitom Gazdík na rozdíl od Babiše není z ničeho obviněn ani trestně stíhán, ale svoji abdikací vyvodil ze svého selhání jediný možný důsledek.

Ne tak Andrej Babiš. Ten se svého premiérského postu držel jako klíště a všichni si jistě pamatujeme jeho výkřiky, „kampaň, neodstoupím, nikdy neodstoupím, rozumíte.“ atd. Česká republika tak měla trestně stíhaného předsedu vlády, což bylo evropské unikum. Nelze se tedy divit, že mnozí státníci se setkání s českým premiérem vyhýbali. Tato naše ostuda už naštěstí skončila.

Vrcholem všeho však byl jiný Babišův mediální výstup v něž vyzýval politiky STAN k odstoupení a k odchodu z vlády. To už byla neskutečná drzost, když člověk trestně stíhaný, který odmítl podat demisi z postu premiéra, vyzývá k abdikaci druhé. To nevymyslíš! Napadají mě slova z písně Karla Kryla „na rohu ulice vrah o morálce káže“.

Michael Pánek (ODS),

středočeský krajský zastupitel