20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

DPH NA KNIHY: Pomozte duši i tělu, pane ministře!

Co ale knihy, jimž na malém trhu a v dnešní děsivé inflaci hrozí opravdu zánik? Británie a Irsko knihy vůbec nezdaňují a od postcovidové hospodářské krize se o nulové sazbě diskutuje i v Evropské komisi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 13.2.2023 18:54

... Do chatovacího robotu ChatGPT stačí napsat zadání a text tento nástroj umělé inteligence (AI) vychrlí v řádu vteřin. Ráj pro studenty, peklo pro učitele. Výkon robota je totiž mnohdy tak uvěřitelný, že je prakticky nemožné odhalit jeho „rukopis“. Plagiát, který studentovi nelze dokázat.

Některé evropské a americké univerzity ChatGP studentům rovnou zakázaly, jinde se zase nástroje umělé inteligence rychle omezují. Regulaci zvažuje i Evropská unie. Právě ChatGPT podle Bruselu vyvolává obavy, protože může být využíván k podvodům. Byť v Česku je debata o využití, či spíše zneužití chatovacího robota ještě v plenkách, vysoké školy oslovené serverem Lidovky.cz už zaměstnává. Zákazy prozatím neplánují, nicméně zvažují změny v testování studentů. Tradiční diplomky rušit nechtějí. ....

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/cesko-skola-vysoka-univerzita-chatgpt-obrana-boj-umela-inteligence.A230213_171142_ln_domov_rkj

M. Pivoda 13.2.2023 19:18

Jako AI (umělá inteligence) se dnes chápe jen přístup strojového učení (nedokonale simulujícího neuronovou síť inteligentního mozku - viz neurologie), které ale produkuje prakticky použitelné i zneužitelné výsledky mnohem dříve, než původní pracný přístup symbolické logiky.

Tak jsou ale nastavena i ekonomická pravidla současného produktivního (!!!) kapitalismu: Aby technologie co nejrychleji vydělávala peníze. Čím dříve, tím lépe. Ekonomové vás prostě ukecají.

A bohužel, k tomu se pojí i vědecké zneužití poválečných prvotních představ britského matematika A. Turinga o tom, jak by člověk asi měl rozpoznat, že poválečný primitivní počítač už má jakousi inteligenci (Jak? Když počítač člověka dokáže oklamat, nikoliv, když počítač pracně "pochopí" složitou sémantiku přirozeného lidského jazyka.).

Kapišto, český Pepíku? Sešlo se zde několik dimenzí složitosti.

F. Navrátil 13.2.2023 18:14

Tak jako byly vkladní knížky nahrazeny kreditkou, knihy jsou nahrazeny tabletem.

S. Ševeček 13.2.2023 17:17

dph 19 a 7 procent jako v Německu a není co řešit.

M. Gróf 13.2.2023 16:36

Přijde mi, že dnešní problém se nejmenuje "nedostatek knih pro mladé", ale "mladí přilepení k placatým okénkům do světa sociálních sítí". Ani knihy zadarmo na tom nic nezmění.

M. Pivoda 13.2.2023 15:28

Cituji: "... V poslední době si učitelky stěžují, že děti málo čtou. ..."

Komentuji: V poslední době si studenti stěžují, že jejich školní výuka není dostatečně akční.

M. Pivoda 13.2.2023 15:49

Holandská sarkastická definice profesora prý říká, že je člověk, který hází sice falešné perly, ale zato skutečným sviním.

J. Řezníček 13.2.2023 14:14

Kontrolní otázka poručíka Troníčka : Vláda zruší 10 % - ní DPH na knihy. O kolik klesne cena knih ?

J. Jurax 13.2.2023 14:19

Neměřitelně. Ty dvě tři pětky na DPH knížku si každý rád zaplatí dál, když to platil předtím.

M. Pivoda 13.2.2023 11:34

Nejdříve cituji dávného absolventa London School of Economics, Alexandera Tomského: "... Co ale knihy, jimž na malém trhu a v dnešní děsivé inflaci hrozí opravdu zánik? ..."

Komentuji Tomského výrok ze dvou pohledů:

- Knižní trh, ve strategickém pohledu, se dnes nachází v tzv. stádiu konsolidace, tzn. že přežívají jen ekonomicky nejsilnější firmy, které skupují ekonomicky slabší firmy (možná i s ušlechtilými úmysly vzdělávat své čtenáře, ale ekonomicky slabšími entitami).

- Z hlediska technologického vývoje se znalosti postupně přesouvají z knih na jiné médium, asi nejvíce na Internet (ale i do tzv. chytrých telefonů či elektronických čteček knih). Dohledným cílem (např. u firmy Google) je, aby počítačová umělá inteligence, AI, odpovídala na dotazy uživatelů přímo, nikoliv aby (dle klíčových slov) na uživatele počítače vyplivly odkazy na spoustu dostupných dokumentů. Zatím nejúspěšnější AI (založené na strojovém učení) ale nedokáže rozpoznat pravdu od lži. Přečte totiž (sice brutálně rychle) jak pravdivé, tak i lživé texty. Přístup strojového učení ale dosahuje rychlejší ziskovosti svých aplikací. To víte, ve hře je ta ekonomika.

Z historie technologického vývoje: Například černobílé televize byly postupně nahrazeny dražšími barevnými televizemi. Kuriozita: Jeden můj nepokrevní strýc byl barvoslepý, a proto si kupoval levnější černobílou televizi tak dlouho, dokud se ta černobílá televize vyráběla (dokud se to výrobcům televizí vyplatilo). To víte, ve hře byly a stále jsou ty ekonomické zájmy (ale nejen u výrobců, nýbrž i u zákazníků).

J. Sládeček 13.2.2023 10:33

Tato vláda potřebuje živit americké zbrojovky a korupčníky.

J. Basler 13.2.2023 9:37

Navrhovat cokoliv rozumného jakékoliv vládě je bohužel marné. Máme to vyzkoušeno prakticky 30 let.

Nakupuji knihy jen přes Inet, slevy jsou tam, jak všicni víme, výrazné. Minimálně 10 let jsem v knihkupectví nic nekoupil. Ostatně marže obchodníků v jakýchkoliv kamenných obchodech, včetně elektroniky nemusím řešit...

J. Krejčová 13.2.2023 14:38

Ona ta knihkupectví ve většině měst již neexistují.

P. Kubáč 13.2.2023 9:27

Výjimečně s autorem nesouhlasím.

Nemyslím si, že knihy by byly vůbec nějak přítomny ve spotřebním koši chudého "Česka B". Naopak bohaté, vzdělané, proevropsky orientované "Česko A" si rádo připlatí.

V. Vérosta 13.2.2023 11:05

souhlas, kromě toho kupovat knihy je čirá pošetilost, co s nimi po přečtení?? Ledaže má člověk doma spolehlivý kotel na tuhá paliva!! :-)

J. Jurax 13.2.2023 13:55

Pozor!

Spalování knih je neekologické, produkující emise zločinného kysličníku! A v tomto punktu nejhorší jsou thrillery a romány pro ženy! Ostatně brzy bude bez zaplacených povolenek zakázané!

No, a taky ke spáleným knihám se nemůžete vracet. Též je nemůžete půjčit, darovat, ba ani prodat.

Ekologickým řešením jsou knihy elektronické; taky jsou levnější, ba zhusta i gratis!

:-)))

P. Sura 13.2.2023 14:52

Spíš byste tam měl mít " .... půjčit-darovat...." protože už jste nekdy viděl v posledních 15 letech, aby vám někdo vrátil vypůjčenou knihu? Já ne, ale je to moje blbost. protože si to nezapisuju a pokud zapíšu, zapomínám během prvních 6 let KAM jsem to zapsal .....:-P;-)

J. Jurax 13.2.2023 15:32

No, mně se to párkrát - během více než půlstoletí - stalo. Že mi byla kniha vrácena.

Knihu lze někomu půjčit, ale je moudré na revanš si od dotyčného taky něco půjčit jako rukojmí. Knihu nebo třeba vrtačku ...

J. Jurax 13.2.2023 14:04

No, aby to bohaté bylo vzdělané, musí číst! Zamlada, dřív než zbohatne a zblbne ze sociálních sítí.

Jenže musi číst kvalitní knihy. A když se podíváte co dneska převážně vychází, tak by se na cca 80 % produkce mělo DPH spíš zvýšit ... viz třeba

https://www.databazeknih.cz/novinky/sokolnik-lesk-soumraku-a-dalsi-knizni-novinky-7-tyden-1773

F. Navrátil 13.2.2023 8:01

Kroky fialové vlády se mi jeví jako logické a kdo s nimi při volbách nepočítal, je opravdu naivní. Podstatou pětikolkové ekonomiky je zdražování a zvyšování daní. Tím se vybere více peněz od občanů a může se ještě více rozkrádat a rozdělovat svým pokrevním bratřím, sociálním parazitům. Je to systém letadla, který ovšem jednou skončí držkou v hlíně.

J. Lukavsky 13.2.2023 7:30

"Vím, je marné kázat technokratům" JIstěže logaritmické tabulky jsou přežitkem, ale i technokrat musí občas sáhnout po příručce, učebnici.... i když v internetu je skoro všechno, úplně všechno tam není. A občas nejde. J.L. end

P. Sura 13.2.2023 14:57

.... a navíc - " I skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále...!"

R. Langer 13.2.2023 5:36

No, tak já tedy nevím, ale podle mě je na knihy DPH 21 % už hodně dávno.

I. Schlägel 13.2.2023 11:48

V současné době platí v Česku tři sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Základní sazba činí 21 %, první snížená sazba daně činí 15 % a druhá snížená sazba daně je ve výši 10 %. Do skupiny druhé snížené sazby daně tj. 10 % spadají tištěné knihy včetně obrázkových knih pro děti, noviny, časopisy a hudebniny

D. Stirsky 13.2.2023 5:33

Snad ob den jsem v nějakém knihkupectví. Knihy jsou mojí vášní. A mohu potvrdit, že zánik jim určitě nehrozí. Týden co týden desítky nových titulů.

J. Jurax 13.2.2023 14:10

Jo, týden co týden desítky nových titulů. Ale pohleďte jakých - viz třeba https://www.databazeknih.cz/novinky/sokolnik-lesk-soumraku-a-dalsi-knizni-novinky-7-tyden-1773

Po mém soudu je podstatná část vydávaných titulů nečitelných a ty čitelné jsem převážně už četl.

J. Pilny 13.2.2023 5:32

Pokud si někdo myslí, že našim "politikům" jde o budoucnost národa, tak by měl raději vystřízlivět. A to všem politikům napříč celým spektrem.

J. Jurax 13.2.2023 14:12

Politik je taky národ, resp. jeho část. A o jeho vlastní budoucnost mu jde určitě!

V. Kolman 13.2.2023 5:06

Ten "nenáviděný" Kalousek chtěl dokonce jenom JEDNU!!!!!! daňovou sazbu a ZRUŠIT VÝJIMKY!!!!!!

M. Pecina 13.2.2023 6:58

Škoda že to neprosadil. Jedna sazba DPH a daňový systém bez výjimek pro vyvolené by byl fajn. A ušetřilo by se na administrativě.