Neviditelný pes

DOKUMENT: Vystoupení poslance Melčáka ve Sněmovně

20.1.2007

Ze stenografického záznamu jednání Sněmovny PČR

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji za udělení slova.

(17.50 hodin)

Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážená vládo, vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, chci všem zdůraznit za sebe i za kolegu Michala Pohanku, že naše rozhodnutí tolerovat trojkoaliční vládu a umožnit její vznik je dáno především tím, že jsem přesvědčen, že doba nestability nemůže dál pokračovat a musí skončit.

Ústava jasně říká, že poslanec je při rozhodování vázán svým svědomím, nikoliv tedy mocenskými choutkami kohokoliv. Nemohu se dále dívat na vyjednávací taškařici, ale především na to, že mocichtivá skupina lidí kolem předsedy ČSSD Paroubka včetně jeho samého se začala k ČSSD i k naší zemi chovat jako ke kořisti a jako prostředku k udržení se u moci doslova za každou cenu.

Co jiného si mohu myslet o výroku pana Paroubka proneseného na jednání ústředního výkonného výboru ČSSD, který pronikl do médií, že když nebudeme u moci, budou nás zavírat. Mám si to vysvětlit tak, že již nežijeme v demokratickém státě, že tak dlouho tolerované využívání a zneužívání a používání principu presumpce viny v politickém boji již pokročilo tak daleko, že si již nikdo nemůže být jistý? Nebo si to mám vysvětlit tak, že má k těmto obavám svůj racionální důvod? Já si dobře pamatuji na uplatňování principu presumpce viny na politické oponenty v jazyku nomenklaturních kádrů na zrádce a ztroskotance z doby nechvalně známé normalizační minulosti naší země a nechci to znovu zažívat. Toto je také jeden z významných důvodů, proč jsem se rozhodl ke svému kroku, který jsem transparentně a veřejně oznámil a zdůvodnil. Místo otevřené diskuse a zamyšlení se nad politickou kulturou v zemi se však na naší hlavu ze strany našich bývalých kolegů Jiřího Paroubka a Davida Ratha snesla celá řada veřejně vyřčených, nepodložených, lživých a urážejících a protiprávních výroků. Bohužel tyto aktivity jen zviditelňují a dokreslují současnou situaci v ČSSD, kdy svoboda názoru je hrubě potlačována a když se to nedaří, tak nastoupí mechanismy lidí z okolí předsedy Paroubka a jejich praktiky, jako je zastrašování, nátlak a dehonestace oponentů. Když si to pamatuje z období před rokem 1989 a ptám se vás, jestli vám to něco nepřipomíná.

Hrozby o mém pronásledování až do konce života by měly patřit k žargonu mafiánských klanů a ne parlamentních politických špiček. (Potlesk.) Kategoricky prohlašuji, že v souvislosti s tímto naším postojem není a nebude spojena žádná naše funkce ani jiný prospěch a aby to bylo všem jasno, stvrdili jsme to s trojkoalicí písemně. Proto musím nekompromisně odmítnout jako lživé veškeré urážky a pomluvy, které jsou v tomto směru o nás šířeny, a to bez jakéhokoliv důkazu.

O korupci a výhodách tady káže Jiří Paroubek, člověk, který by byl ochoten udělat jakékoliv programové ústupky na straně jedné a jakékoliv obstrukce na straně druhé, jen aby pro sebe a pro své okolí si vynutil vládní křesla anebo - chcete-li - koryta. Člověk, který tři měsíce od voleb stále hovoří o vládě s KSČM a s poslancem z řad pravice, člověk - a tady prosím o pozornost celé Sněmovny i veřejnosti - který takovou vládu v tajnosti chystal i pro třetí pokus o sestavení vlády. Kdyby k tomu kolegové měli ochotu a zájem, jsem připraven na důkaz svých slov přečíst a zveřejnit text programové shody připravované vlády ODS s ČSSD a KDU z půlky prosince loňského roku, ze kterého jsou nezpochybnitelně jasné dvě věci. Programové prohlášení současné vlády se od něj nijak zásadně neliší. Proto vám musím říci, že Jiřímu Paroubkovi nejde o program, ale o křesla.

Dámy a pánové, Česká republika a její občané potřebují a zaslouží si stabilitu a fungující parlamentní demokracii, tj. stabilní vládu vítěze voleb a silnou demokratickou opozici. Beru proto jako závazný příslib vlády, že bude s opozicí vyjednávat významné změny zákonů a norem.

Dámy a pánové, vážená Sněmovno, toto je mé přesvědčení a mé svědomí a podle něj se budu řídit při hlasování. Děkuji vám všem za pozornost. (Velký potlesk.)



zpět na článek