25.4.2024 | Svátek má Marek


DOKUMENT: Vyjádření premiéra ke spekulacím médií

19.11.2005

Média, aniž by znala reálný stav věci, si zaspekulovala ohledně mého vztahu k podnikateli JUDr. Vlastimilu Dvořákovi a JUDr. Petru Šrámkovi.

Musím proto zdůraznit, že s panem Šrámkem i s panem Dvořákem komunikuji pouze sporadicky. V případě pana Šrámka to bylo na zcela profesionální bázi. Pan Šrámek v této době není v žádném smluvním vztahu s Úřadem vlády ČR. S panem Dvořákem jsem se za dobu, co jsem premiérem, pokud si dobře vzpomínám, setkal pouze jedenkrát, velmi letmo 4. 7. 2005 na velvyslanectví USA na oslavě Dne nezávislosti.

Nejde tedy o žádná osobní přátelství, natož abych připustil nějaké ovlivňování mé osoby při rozhodování o vládních záležitostech. Rozhodně tedy není na místě tuto věc přeceňovat.

Zároveň se domnívám, že pokud skutečně oba jmenovaní disponují pozitivním lustračním osvědčením, je především věcí jich samých, jak se svou minulostí vyrovnali. Na rozdíl od médií se proto nehodlám v této věci stavět do role soudce.

Není v mých silách a není to ani technicky možné, abych nechal prolustrovat řádově stovky lidí, se kterými přicházím při výkonu své funkce do kontaktu.

Praha 18. 11. 2005

 

Jiří Paroubek