25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Monte Christo 24.5.2006 5:26

Jednoduchost zakona je vyhra pro vsechny strany....

Ano jednoduchost a jasne vytyceni jak povinnosti tak prav je rychle orientovani v mezich zakona ...

Svoboda v demokracii jako takove ...

Monte Christo

Washington DC

Illegality

Monte Christo 24.5.2006 5:21

Neziskove nemocnice...

Nevidim,nic spatneho na neziskovych nemocnicich...nevim,take,proc tento zakon pan prezident vetoval...Pokud je nemocnice financovana ze soukromych zdroju a nezatezuje statni rozpocet nevydim,zde zadny problem...Prec hlava statu ma stat za svym narodem ...

                                                                                                                                           Monte Christo

                                                                                                                                          Washington DC   

                                                                                                                                           Illegality

Fafa 24.5.2006 4:11

Speedy:

Jenže já odmítám, aby se i z mého - jak správně říkáš solidárního - zdravotního pojištění vyplácely dividendy akcionářům.

Speedy, jak to delate, kdyz potrebujete treba insulin? Kupujete si jej u neziskove farnaceuticke firmy?  

clay 23.5.2006 17:39

http://video.google.com/videoplay?docid=8598986536777958036&q=rath

kdo chce vidět hlínu?

Jogín 22.5.2006 21:14

Efektivní kapitalistické podnikání

ve zdravotnictví se má zřídit se socialistickým vstupem,  s platbou státu. Stát samozřejmě nebude mít žádnou obranu proti požadavkům na zvýšení plateb do zdravotnictví, zdůvodňovaným zachováním zdravotní péče. A čistě komerční zdravotní pojištění vede k zhruba čtyřnásobné ceně za tentýž úkon- viz USA. V oblasti, kde zákazník není obchodníkovi rovnoceným partnerem, v případě zdravotnictví kvůli nerovným informacím lékaře a pacienta, tržní principy nefungují a dochází k diktátu obchodníka. 

John 22.5.2006 20:20

ČSSD chce dále omezit roli pojišťoven

Zdravotní pojistné se nebude od roku 2008 odvádět  zdravotním pojišťovnám, ale přímo státu. Tedy pouze v případě, že ČSSD vyhraje volby.

"Vláda už vydala pokyn, aby se nový systém začal připravovat," oznámil dnes vicepremiér Jiří Havel.

"Je to jeden z dalších kroků, jak zestátnit celý systém zdravotního pojištění. Tyto kroky nás ale povedou zpátky do socialismu a budou mít nepříznivý dopad na pacienty," zdůrazňuje mluvčí Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Levicová vláda chce podle něho zavést Národní zdravotní službu, kdy by o péči namísto pojišťoven rozhodovali úředníci.

"Na první pohled by tento krok mohl vést ke zjednodušení, ale nepřinese to žádné plus. Pokud by pojistné nevybíraly pojišťovny, neměl by pacient možnost ovlivňovat služby a hlídat kvalitu v poměru k ceně," argumentuje Gajdáček, který doporučuje zachovat v systému konkurenci.

Přátelé není pochyb - socialismus se vrací, i když nám soudruzi obou stran tvrdí něco jiného.

pavel 99 22.5.2006 20:34

Re: ČSSD chce dále omezit roli pojišťoven

on ten návrat socialismu musel být jasný každému, kdo není zaslepen závistí či není úplně....

Malý Aston 22.5.2006 17:29

Uvidíme

Schvalovat něco těsně před volbama je volovina a blbost. Když vyhraje Paroubek tak si to může schválit za měsíc,když vyhraje Topolánek tak to zruší. Naopak přehlasování může mít rozhodující vliv na volby.Znovu a znovu se potvrdí,že komunisté a sociální demokraté jsou jedna politická strana před sloučením.Když se ještě prohlásí"My chceme zdravotnictví zadarmo a co Vy?" konec citátu,tak to může na pár debilů zabrat,protože nic není zadarmo.A to že to není zadarmo,vědí všichni,kteří platí zdravotní pojištění a daně a ještě budou platit dluhy,kterými se to naše "zadarmo" zdravotnictví vždycky zaplácne.Takže je otázka,kolik občanů k volbám příjde a kolik pochopilo,že nic není zadarmo. To jenom socani rozhazují naše daně,pro ně to znamená "zadarmo".

John 22.5.2006 13:41

Názor strany zelených - konec tzv. zákona o neziskovkách

Domnívám se, že pacientovi nezáleží na tom, jakou formu nemocnice má, jestliže poskytuje služby, a poskytuje je kvalitně a prosperuje.

Náš postoj k termínu "nezisková nemocnice" vychází mimo jiného i z toho, že jde o nešťastný pojem, který byl zaveden v ČR. Myslíme si, že došlo ke zmatení pojmu - místo "non for profit" zde byl uveden termín "non profit". "Non for profit" = ne za účelem zisku - se dá upravit statutem nemocnice ať už má jakéhokoliv vlastníka. "Non profit" = nezisková = ztrátová, což si myslím, že je v době zdravotního pojištění prostě chybou. Nebylo by to chybou, pokud by byly náklady nemocnice hrazeny státem ze státního rozpočtu (tj. stav před rokem 1992). V době, kdy jsou nemocnice hrazeny formou podílu ze všeobecného (solidárního) zdravotního pojištění je to nejen protismyslné, ale i neprávní.

Obdobně lze postupovat i v případě tarifních platů. Myslím si, že se dnešní doba projevuje pokřivením motivací v systému - pacient není motivován k ochraně svého zdraví, lékař není motivován jej efektivně (tj. za relativní minimum dosáhnou maximální efekt) léčit, pojišťovny nejsou motivovány nakupovat efektivní péči svým klientům, stát není motivován dávat průhledná a jasná legislativní pravidla. Je na čase napravovat pokřivené systémové vztahy.

Speedy 22.5.2006 17:41

Re: Názor strany zelených - konec tzv. zákona o neziskovkách

Jenže já odmítám, aby se i z mého - jak správně říkáš solidárního - zdravotního pojištění vyplácely dividendy akcionářům. Zdravotní pojištění má sloužit k financování zdravotní péče a k inovaci zařízení - a to je právě podstata zákona o "neziskových nemocnicích" ať už se jmenuje jak chce - veškerý zisk, který v nemocnici vznikne, musí být zpětně investován do jejího zařízení.

John 22.5.2006 18:14

Re: Re: Názor strany zelených - konec tzv. zákona o neziskovkách

V tom není rozpor, ale tento zákon je o něčem jiném.

JD 22.5.2006 18:17

Re: Re: Názor strany zelených - konec tzv. zákona o neziskovkách

Vis Speedy, on neni nutne kazdy vlastnik krvavy kapitalista privlastnujici si nadhodnotu. On taky neni kazdy zisk sproste slovo znamenajici ze nekdo nekoho okrade. On i prechod na akciove spolecnosti neni vzdycky  privatizace. Jak to napsat strucne ... jestli je vlastnikem a.s. tentyz subjekt jako vlastnik "neziskove spolecnosti" - v tomto pripade kraj, tak o co jde? Jestlize a.s. vznikne, musi vzniknout na zaklade svych stanov - a jestlize je ve stanovach URCENO k cemu se bude pouzivat zisk, tak tomu tak BUDE - a tve pojistne nepujde na vyplatu dividend krvavych kapitalistu. A zmenit stanovy a.s. neni tak snadne. Ten ostouzeny ZISK se stane nastrojem investic, nemocnice si ze ZISKU (a z niceho jineho!!) koupi nove pristroje, postavi moderni pavilon apod. Naopak STAT si jeste z toho zisku poradny kus ukousne - bez ohledu na to jestli jde na vyplatu dividend, nebo na modernizaci nemocnice!!

Naopak "nezisk" v neziskovych nemocnicich neumozni investice! O investicich bude rozhodovat NEKDO mimo organizaci. Na zaklade jakych kriterii?? Dokazu si domyslet.

pavel 99 22.5.2006 19:05

Re: Re: Re: Názor strany zelených - konec tzv. zákona o neziskovkách

nejméně stopadesátkrát jsme se měli možnost přesvědčit, že řízení úředníkem bez zodpovědnosti funguje špatně, přesto existují tací co věří, že postopadesátéprvé se to podaří. Je to až neuvěřitelné.

franta 22.5.2006 13:11

O peníze jde až v první řadě

Nejlíp to tady řekl (i když asi nechtě) minulý týden jeden pan poslanec za ODS. "Nemocnice zásadně na komerčním základě a jen tam, kde by se neuživily (rozuměj-kde by nám to málo sypalo) tam ať si stát udělá neziskovky". Jde to říci ještě jasněji ? 

jepice 22.5.2006 16:41

Re: O peníze jde až v první řadě

A proč tomu nechcete rozumět tak, jak to bylo myšleno? Totiž že stát nedokáže vytvořit síť zdravotních zařízení opravdu racionálně a tedy úsporně. Pokud vláda bude cítit potřebu síť zdravotních zařízení nějak doplnit,  ať vládní politici zdůvodní, proč budou daně vynaloženy na zařízení, na které budeme z logiky věci trvale doplácet .  Mělo by k tomu docházet spíše výjimečně.

I-Worm 23.5.2006 8:44

Re: Re: O peníze jde až v první řadě

Tunelování na vědeckém podkladě. Soukromé nemocnice budou generovat zisk ze zdravotního pojištění a stát bude dotovat léčení chudých.

jepice 23.5.2006 18:59

Re: Re: Re: O peníze jde až v první řadě

Právě že to je úplně naopak. To, že léčba bude spravedlivě proplácena ze zdravotního pojištění, předpokládá platbu za diagnózu. Rozsah této péče garantované pojištěním bude určovat stát. A je úplně jedno, jestli pojišťovna zaplatí za slepák neziskovce nebo soukromé klinice. Budou to pořád ty samé peníze.

A kromě toho, soukromí lékaři přece generují zisk. Proč vám to vadí zrovna u lůžkových zařízení? Princip je přece úplně stejný u ambulantní péče jako u lůžkové.

Saša 22.5.2006 9:41

Ještě štěstí, že je presidentem právě pan Klaus.

Kdyby se jim stal kdokoli jiný z těch, kdož proti němu kandidovali, měli bychom zde návrat totalitního sociálismu výrazně dříve - možná že už tyto volby by probíhaly socialistickým způsobem. Pan Klaus tomu naštěstí vší silou brání. Díky.

(Sám to ale neubrání a proto mu musíme pomoci ze všech svých sil. Protože situace je vážně vážná a ztráta svobody nám klepe na dveře.)

Janus 22.5.2006 11:12

Re: Ještě štěstí, že je presidentem právě pan Klaus.

Sašo, okamžitě Vám posílám velké balení zvláště jemných hygienických utěrek. Zvláště jemných proto, abyste si neodřžel pokožku na obličeji od neustálého otírání h**** p. Klause , které na něm nepochybně ulpívají při Vašem řitním alpinismu ... ;-D

Pavel 22.5.2006 11:42

Re: Re: Ještě štěstí, že je presidentem právě pan Klaus.

To si málokdo uvědomuje: řadu zdravotnických zařízení náleží zahraničním majitelům. Jestliže zákon projde, dojde ke zmaření investic. Za prohrané arbitráže může stát zaplatit desitky miliard korun.

Speedy 22.5.2006 17:46

Re: Re: Re: Ještě štěstí, že je presidentem právě pan Klaus.

A ti zahraniční majitelé si nemocnice koupili honem honem předtím, než tento zákon začal platit, aby mohli investovat svoje peníze do záchrany zdraví a života nás, chudáků, bez jakékoliv vyhlídky na zisk - ať už z našich kapes, nebo z našeho pojištění, že?:-D(Y)

I-Worm 22.5.2006 15:31

Pojem štěstí je velmi relativní

jogín 22.5.2006 9:30

Rath připravil firmy o miliardu.

Titulek z dnešních Hospodářských novin, miliarda je pokles tržeb farmaceutických firem za první řtvrtletí. Je to dobře nebo špatně?

loula 22.5.2006 10:31

Re: Rath připravil firmy o miliardu.

jak pro koho, jak pro koho.

asd 22.5.2006 9:29

Je nezbytné

prezidenta přehlasovat.

Aleš Procháska 22.5.2006 10:56

Re: Je nezbytné

Proč je to nezbytné? Štve tě, že má zase pravdu?

modybo 22.5.2006 14:54

Re: Je nezbytné

A proč?Vadí Ti snat to, že někdo nacpe SVOJE peníze do nějaké zadlužené nemocnice a přestane rozhazovat peníze od pojišťoven za blbiny.Najdi si svoji krachijící nemocnici a finančně ji podporuj.Mám takový pocit ,že se sakra brzo začneš zajímat ,jak Tvoje peníze utrácí.

Mejla 22.5.2006 6:41

Klaus jako min. financí a předseda se mi moc nelíbil, ale jeho analýzy jsou velmi přesné.

.