25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
clovek 11.7.2006 17:43

Kdo to bude řešit - lékaři.Jinak i oni budou pacienti nemocné společnosti.

Pokuď je potřeba zajistit dostupnost péče v případě omezených možností státu v  péči o nemocné, pak je třeba zanechat jakoukoliv možnost léčby a to i soukromě placené, připlácené. Jinak je to v rozporu s lidským právem  svobodné volby. Lékařské ošetření hrazené ze  zdravotního pojištění  v současné podobě je neprůhledné a nekontrolovatelné bez zapojení pacienta, toho kdo to vlastně platí  a také na to doplací zdravotně, když si nemůže doplatit hotově za to co pojišťovna neproplácí, protože není dostatečně informován. Kdo na tom má zájem to neřešit ? Ten kdo má přístup k lékařské péči vždy přednostně a je nejlépe informován. Je to o lékařské etice a o ničem jiném.

Fafa 9.5.2006 20:39

File

Doktore, když jste nemocný, jdete za doktorem jako anonymní pacient nebo kolega lékař? Nepozeptáte se svých kolegů, kdo je na co nejlepší, kdo koho z kolegů zná a může doporučit? Domluvte si vyšetření mimo ordinační dobu? 

Mnohe z toho jsem delal a udelal bych to zase. V systemu, ktery ekonomicky dava smysl, by se tohle resilo odlisnou cenou, kterou by si ti nejlepsi uctovali. Taky osetreni neakutnich stavu v sobotu odpoledne by asi stalo o neco vic nez v patek dopoledne. Bohuzel, uctovat odlisne cany za vykony neni jaksi mozne, tak se to resi znamostmi a uplatky.

naposledy smutná Hana 9.5.2006 20:57

Re: File

A to je  právě to nejhorší. Proč nemít možnost zajít si v klidu v sobotu na vyšetření do nemocnice- obchodní společnosti, která si určí ordinačí dobu, tak jak to vyhovuje pacientům, kteří si mohou prokristapána i připlatit!!! než aby čekali nekonečné hodiny v pracovní dny mezi všemi naštvanými pacienty.Je na to jediná odpověď, doktorům ve státních zařízeních vyhovuje jejich arogance, nepostradatelnost a Rath jim jde na ruku. Ostatně je jeden z nich, i když jakýmsi nepatrným podvůdkem.

jonáš 9.5.2006 22:50

Re: Re: File

Nojo, vy musíte bejt hodně smutná 8-o

MUDr Jiří Kilian 9.5.2006 23:02

Re: Re: File

A jak se projevuje ona arogance doktorů ?

Eva D. 9.5.2006 20:12

Jen postřeh

Nějak se už zase vytrácí fakt, že to zdravotnictví neplatí ani Rath ani Paroubek ze svého, ale že si ho platí pacienti, někdo víc, někdo míň. A že  těla a duše rovněž patří pacientům. Jak typické.

pavel 99 9.5.2006 21:02

Re: Jen postřeh

no ona tato "drobná a nepodstatná skutečnost" k některým jedincům ještě nedorazila. Tudíž se u nich nemůže vytrácet.

lerak 9.5.2006 20:08

Rušení nemocnic-jen asociálové

Zkuste dojet s mrvicí,nebo infarktem z Berouna(kde má být podle p.hejtmana zrušena nemocnice)do Kladna,kam podle něj budete patřit.Charakter silnice spojující obě města se rovná silnici okolo Rokytnice.První bych přál ve stavu po infarktu,nebo mrtvici tuto jízdu právě jemu.

xyz 9.5.2006 22:37

Re: Rušení nemocnic-jen asociálové

Nevím, jak to myslel pan hejtman, ale berounská nemocnice stojí za prd a počítalo se s její likvidací kvůli blízkosti  Motola (pár minut po dálnici - úroveň nesrovnatelná s Berounem)  a nikoliv Kladna, které má také mnohem vyšší úroveň - z některých lokalit je to jedno, jestli Beroun, Kladno nebo Motol. 

jonáš 9.5.2006 22:51

Re: Re: Rušení nemocnic-jen asociálové

A odněkud třikrát tak daleko, ale to je asi taky jedno :-/

xyz 9.5.2006 22:54

Re: Re: Rušení nemocnic-jen asociálové

Ještě něco -  jel jste tam někdy po silnici? Cesta po městských silničkách samá zatáčka kromě poslední aleje - dřív jste opravdu v tom Motole po dálnici. Berounská nemocnice je ideální kandidát na LDN, doléčovací zařízení, geriatrickou jednotku, sociální pečovatelský ústav, rehabilitaci - placená zařízení na úrovni domova důchodců, ale jinak je to spíš úděs.   

Fafa 10.5.2006 0:35

Re: Rušení nemocnic-jen asociálové

S infarktem i mrtvici je dobre byt prijat na pracoviste, ktere ma intervencniho kardiologa, pripadne intervencniho radiologa, pro provedeni angiografie. Idealem je pracoviste s kardiovascularnim chirurgem pro pripad nutneho bypassu nebo komplikace koronarografie. Pokud to znamena letet vrtulnikem misto jizdy sanitkou, tak zaplatme vrtulnik. Specialne tyhle obory potrebuji dostatecny pocet pacientu a neni fyzicky mozne mit jedno nebo dokonce dve takovato pracoviste na okrese. 

jonáš 10.5.2006 7:22

Re: Re: Rušení nemocnic-jen asociálové

No to si vyberte -- buď vrtulník pro deset pacientů, nebo sanitku pro stovku.

Doktor 9.5.2006 16:38

Ad pavel 99

Tedy ty premisy: spádové území a rozsah péče - § 33, odst. 1 a 2, personální a technicé vybavení § 35 - zejména odst. 4.

Ministerstvo má poslední slovo, ale u vybavení zákon vyžaduje dohodu, u spádového území projednání.

Zdá se to jako přísný diktát, ale: Pokud je vám známo jakým způsobem se ubírá vybavení v nemocnicích spravovaných kraji, není to nelogické.  je totiž jednoznačná tendence vyvést z krajských nemocnic kvalitní a moderní vybavení a předat ho privátním subjektům. Dále je jednoznačná tendence šetřit na mzdách - tedy se zbavovat vysoce kvalifikovaného a tedy relativně drahého personálu a nahrazovat ho ne tak platově náročným, bez ohledu na jeho odborné kvality.

Vy se raději necháte operovat plně kvalifikovaným lékařem nebo třeba mladým lékařem, který ale bude operovat za asistence erudovaného lektora (nároky na lektory postgraduálního vzdělávání jsou výrazně vyšší než na lékaře kvalifikované k samostné činnosti), nebo to risknete od kluka, který už to jednou dělal a kterému bude asistovat někdo, kdo to dvakrát viděl?

pavel 99 9.5.2006 18:50

Re: Ad pavel 99

Nuže - když vidíme "projednání", které slovutný pan ministr předvádí (pokud se vůbec obtěžuje), tak bych něčím takovým příliš neoperoval. Obdobně "dohoda" v situaci faktické nadřízenosti silně připomíná jistou "nabídku, co se nedá odmítnout". Citát "Ministerstvo má poslední slovo.." dává veškeré potřebné informace.

Co píšete dále je snad jakési "zdůvodnění" - spíše pseudozdůvodnění.  Pojmu "...tendence vyvést z krajských nemocnic kvalitní a moderní vybavení..." příliš nerozumím, neboť mezi tzv. "osobami blízkými" jsou jakékoliv převody (i nespekulativní, o spekulativních nemluvě) dosti na hraně, neboť musí probíhat podle "cen obvyklých" (což je dosti ohebný karabáč v rukou finančních úřadů) a k tomu všemu hrozí "zneužití informací v obchodním styku" a pokud zařízení přinášelo zisk, tak ještě minimálně nedbalostí tr. činy při správě cizího majetku. Vážně bych nechtěl být pod podobnou "vyvádějící" smlouvou podepsán, či v orgánu, který ji schválil. To ovšem s diskutovaným zákonem souvisí velmi volně.

Ad "...jednoznačná tendence šetřit na mzdách - tedy se zbavovat vysoce kvalifikovaného a tedy relativně drahého personálu a nahrazovat ho ne tak platově náročným..." - nevím jestli máte takovou smůlu na neschopné managery, nebo se schopní ekonomové zdravotnictví vyhýbají (možná, že ekonomické či řídící funkce dělají lidé, co si pouze o sobě MYSLÍ, že to umí), ale s odchodem kvalitního lékaře časo "odchází" (pokud to není na druhý konec republiky) i část jeho klientely a myslící manager toto bere v úvahu. Je docela komické, jak se mnozí zaklínají "nepřípustností zisku", ale myslíte, že se dá dosáhnout zisku, když pacienti budou chodit jinam? (Opět mluvíme o NEAKUTNÍCH.)

Doktor 9.5.2006 18:56

Re: Re: Ad pavel 99

Takže konkretně. V benešovské nemocnici již není jediný plně kvalifikovaný patolog. Připravuje se vyčelnění dialysačních jednotek z nemocnic a jejich samostatný odprodej - resp. převod na soukromé společnosti. Stačí?

pavel 99 9.5.2006 19:08

Re: Re: Re: Ad pavel 99

"...V benešovské nemocnici již není jediný plně kvalifikovaný patolog...." - to má znamenat co? Chcete příklady "státních nemocnic", kde chybějí plně kvalifikovaní lékaři pro některé profese? Mimochodem - patologie je poměrně "ziskový" obor. Nevykřikoval tady někdo, jak se v honbě po zisku všichni vrhnou na to "výnosné"?

Ad odprodej jednotek - platí co jsem psal. Dosti důležitá je podmínka ekonomické přínosnosti (což určuje ministerstvo).

Doktor 9.5.2006 18:58

Re: Re: Ad pavel 99

K lékaři nechodíte jako k holiči. Kolikrát za život si necháte operovat žlučník?  "Odchod" klientely za lékařem je úplný nesmysl.

pavel 99 9.5.2006 19:10

Re: Re: Re: Ad pavel 99

škoda že patrně nemáte přístup ke statistikám. Ten "nesmysl" je poměrně dobře patrný. (Ne každá návštěva lékaře je operace žlučníku - či vůbec operace).

Doktor 9.5.2006 19:12

Re: Re: Re: Re: Ad pavel 99

Pozor - hovoříme od začátku o nemocničních zařízeních. Ambulantního sektoru se problém veřejných nemocnic vůbec netýká.

K jakým statistikám že to nemám přístup?

pavel 99 9.5.2006 19:17

Re: Re: Re: Re: Re: Ad pavel 99

nejspíše zdravotním. Kde jide myslíte, že bude vidět, jak výkony na rodné číslo sledují lékaře?

Doktor 9.5.2006 19:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ad pavel 99

Jakým zdravotním? Vy teda dokážete být velmi konkretní.

pavel 99 9.5.2006 21:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ad pavel 99

no nejlépe je to vidět na databázích v pojišťovně. Mám popisovat filtr na změnu ICZ u jednotlivých rodných čísel která přibližně koliduje s přidělením nového čísla lékaři v oné nemocnici? Trochu méně je to viděl v nemocničním IS, kde je opět potřeba porovnat nově registrované pacienty ve vazbě na nově přidělené číslo doktora a v dlouhodobější historii se možná povede zachytit některé odchody a úbytky pacientů. Tam je třeba nastavit toleranci tak jedné návštěvy, kdy zjistí, že ten "jejich" pan doktor už zde není a víc už se pak neobjeví.

IS 9.5.2006 23:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ad pavel 99 - nebrat jméno boží nadarmo

Doktor 9.5.2006 16:26

Ad abc

Navrhuji vám jedno - budete měsíc se mnou chodit do služeb. Nebudete nic dělat, nebudete o ničem rozhodovat, nebudete nic řešit v půl třetí ráno, nebudete se prát s opilci. nebudete vyplňovat stohy papírů o tom co jste ve službě dělal. Budete mi jenom stát za zadkem a chodit metr za mnou.

A jsem zvědav, jestli pak ještě budete plácat ty nesmysly o tom, že většinu služby doktor prospí.

Protože tímto slintem jste se dopustil tak hluboké urážky všech nemocničních lékařů, že být 19. století, tak vás vyzvu na souboj.

MUDr Jiří Kilan 9.5.2006 16:28

Re: Ad abc

:-)) toto já ttaké už dlouho nabízím všem, kteří mají pocit, že si tu lebedím :-))) Marné, nepřihlásil se nikdo :-)))

abc 9.5.2006 17:32

Re: Ad abc

pane,ten souboj bych klidně přijal,protože Vámi popisovanou noční pracovní náplń jsem častokrát u lékaře nezažil,zato u zdravotních sester často.A dále co jsem zažil byla neskonalá arogance právě nemocničních lékařů vůči podřízenému zdravotnímu personálu,kterou vynikali právě příslušníci LOKu,což nám jejich zakladatel denně předvádí.

jonáš 9.5.2006 17:44

Re: Re: Ad abc

A vy jste tam vybíral LOKu příspěvky, že máte takovej přehled?8-o

abc 10.5.2006 9:11

Re: Re: Re: Ad abc

pane,na příspěvky jsou jiné kapacity jménem Rath.Jájsem pouze kontroloval činnost zdravotního personálu včetně nočních služeb.

Doktor 9.5.2006 18:43

Re: Re: Ad abc

Takže v noční službě to nezkusíte. Srabe.