28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
slotík 16.5.2006 10:26

dovětek

podotýkám, že jsem nikdy  nedostal žádný grant ani podporu ve filmové branži, ale fascinují mne názory některých hovad, co napíší, že nechtějí dát ani kačku na filmovou tvorbu, přičemž o nějaké opravdové státní podpoře filmu nelze vůbec mluvit. Připadá mi to, jako bych říkal, že když nechodím do divadla na Krajču a jeho fenomenálního Richarda III., tak je blbost, aby stát dotoval divadla? Když jsem vychodil školu, tak je blbost, aby děcka chodila do školy, ať si chodí každý, kam chce, popř. je blbost dotovat hřiště, ať si každý sportuje kde chce. Ať se každý stará sám o sebe. Budiž, když je někdo chudý duchem, jeho věc, ale stát by měl dělat něco s tím, aby tu nevyrůstala mentální hovada, co ani neví, kdy vznikla naše republika, nebo kdo je prezidentem, NAZDAR!

slotík 16.5.2006 9:56

ještě k večerníčkové tvorbě, neboli nezávadné tvorbě pro děcka

to, že za 16 let nevznikla žádná skutečně kvalitní díla v této oblasti, je holou skutečností a svědčí to o tom, že ČT nemá absolutně žádnou  koncepci co se týče výchovy děcek, nebo rozvoje schopností a vnímání nejmladších diváků. Pikantní je, že již v 2002 studie podrobně rozebírají tuto problematiku a tento fakt, že na zodpovědném místě sedí lidé, kteří tam nemají co dělat! Na animaci se nedává vůbec nic, nebo směšné částky, výroba animovaného filmu za komunistů stála 420- 620 000 ,- tenkrát, nyní se Pakárna dělá za 110 000,-, s takovými rozpočty neuděláte nic, lidi musíte zaplatit, zadara vám dělat nebudou a o kvalitě si můžete nechat jenom zdát.. Sám jsem kdysi zažil, že animátorům po měsíci platili 3200,-to se pak nelze divit, že všichni zdrhli pryč a dělají jenom studenti zadara.:-)) jestli mi někdo chce říkat, že to je normální, tak já si myslím, že není.O žádné koncepci nelze hovořit. Lidově řečeno, český film pro děti a nejenom ten, je již mrtvý a nic solidního nebude již nikdy vznikat. A pak se lidi budou rozčilovat, že děcka koukají na to, jak celá třída šoustá kantorku, nebo onanii na Pakárně. Nemluvilo se kdysi o kultivovanosti českého diváka? A k tomu dotačnímu programu, co uvádí Kocour, to je výsměch, za ty prostředky neuděláte dneska ani jeden kvalitní seriál. Připadá vám to hodně emoční? Při totální absenci státní politiky v oblasti rodiny, rozvoje dítěte a podpory volného času dorostu se pak nelze divit prroblémům, které řešíme nyní, a to například dětskou prostituci a podobně.

slotík 16.5.2006 9:39

ještě k oponentům mého příspěvku o Večerníčcích

Terry 16.5.2006 8:47

kde jsou ty doby

kdy premiér Klaus ostře kritizoval tehdejšího prezidenta Havla, že příliš uplatňuje své pravomoce, a zasazoval se za výrazné prezidentských pravomocí. Přitom si troufám tvrdit, že Havel se jako prezident skutečně choval nestranicky. Současná pezidentova veta, se kterými se v poslední době roztrhl pytel, jasně ukazují, že rozdělení sil v parlamentu leží Klausovi v žaludku. Přitom by měl respektovat, že tak jak ho parlament zvolit prezidentem (s podporou části poslenců za ČSSD a KSČM), bylo stejně demokratické jako když teď tentýž parlament odhlasuje nějaký zákon. Holt pan profesor Ješita Veto se nezapře.

tatina 15.5.2006 15:17

Kdy by byl ministr Jandák zpěvákem,

tak by žádal o dotaci pěveckou obec,kdyby byl muzikantem,tak by zase žádal dotaci pro muzikanty.Toto je jasné vidění světa naším ministrem přes "pár do držky".On je ale bývalý herec nomenklaturních rolí a tak se člověk ani nediví.Když si vzpomenu jak se hezky bavil o jeho předchůdci když jej zvolili,a sotva zasedl na židli,tak na něm(panu Dostálovi)nenechal nit suchou,jaký je v tom ministerstvu prý bordel.Hned svým slovníkem zapadl mezi své talenty.Navíc má pan president pravdu,kterou hezky odůvodnil.

Pavel 15.5.2006 15:08

Pozoruhodné je,

že naši "strážci" svobody, demokracie, kultury, nezávislosti kultrury a medií a spacáků v Čt  "běsní" nad presidentským vetem, které obsahuje srozumitelné a logické argumenty.  Nechápu proč "neběsní" v daleko závažnější situaci, která ohrožuje naši svobodu a demokracii - v případě redaktora Aleše Cibulky, který dostane padáka za to, že paní Přenosilová shledá určitou podobu Puchejře Pablbka s jistým italským politikem minulého století, toto s nadsázkou sdělí národu (netřeba dodávat, že mezi prostým lidem  je Pablbek srovnávám ještě s horšími kreaturami lidských dějin). A tento letí do druhé dne. Myslím si, že by bylo vhodné, aby o části "využití" svých daní mohl svobodně rozhodnout poplatník sám, třeba na konkrétní film apod. Ono státem plošně vybírané, plošně rozdáváné je příliš zneužitelné, řekl bych možná i hodně socialistické (tím prosím neznevažuji opravdovou solidaritu a vše související).:-D

Stredocech 15.5.2006 15:40

Pavle, naprostý souhlas

Něco tak skandálního se opravdu hned tak nevidí.

kocour 15.5.2006 16:55

Jestli ono to nebude tím,

že chlapci z Rozhlasu nepočítají Cibulku za svého kamaráda, se kterým se mluví, tak co by se za něj byli. Ostatně, tehdy v televizi se také všichni byli především za sebe, neb kšefty především byly tehdy ohroženy. 

kocour 15.5.2006 17:58

Re: Jestli ono to nebude tím,

Ježíšikriste: bili, samozřejmě ... a hned 2x. 

Jaka 15.5.2006 17:34

Pánové přede mnou, plný souhlas

Mojmir Prusa 15.5.2006 14:10

jak pana Klause nemusim

tak s timto vetem s nim zcela souhlasim.  Bohuzel do toho trochu jako ekonomi vidim a je to hnus. At si nikdo nemysli, ze se tim zlepsi produkce filmu. Zlepsi se jen tucna bricha producentu.

Švrk 15.5.2006 13:54

Klaus přesný.

Tady debata skoro šílená. Klaus se vyjádřil velmi prgnantně. Každý zákon, což u nás už skoro neplatí dík růžovočervené parlamentní tichokoalici, má být přezkoušen testem universality, tedy platí-li pro všechny dotčené stejně. Klaus jasně odůvodnil, proč toto nebylo splněno u tohoto zákona a proč jej tedy vetuje. S jeho odůvodněním lze jen těžce polemizovat na stejné úrovni.

Neverici Tomas 15.5.2006 14:10

Re: Klaus přesný.

At je Kalus jakej chce, dokaze zduvodnit svuj nazor a je politik - to jest rozumi remeslu statni spravy: Proto jim tak lelze krkem a proto by tam radi vïdeli nejakeho kasparka....

Stredocech 15.5.2006 12:52

Ještě bych připomněl, že nedávné zvýšení

"koncesionářských poplatků" bylo zdůvodněno mimo jiné tím, že ČTV subvencuje tvorbu českých filmů. Resp. je nesubvencuje ale spolufinancuje.

Čumil 15.5.2006 13:43

Re: Ještě bych připomněl, že nedávné zvýšení

Inu, Středočechu, dosud tomu tak je a pan prezident dělá vše, co je v jeho silách, aby tomu tak bylo i nadále... ;-)

Stredocech 15.5.2006 15:31

víte Čumile, je dost známou skutečností, že "malé"

kinematografie si na sebe nevydělají. Nicméně, u nás je dost pravděpodobné, že si podporu budou přidělovat kamarádi mezi sebou na tvorbu radoby uměleckých slátanin.

Popravdě řečeno, nevím, jak toto ošetřit a tak se nedivím ani Klausovi ani jeho odpůrcům.

Čumil 15.5.2006 15:39

Re: víte Čumile, je dost známou skutečností, že "malé"

Hm, podle IP čísla píšete z akademických kruhů... Vy nemáte kamarády na schvalování grantů, necitujete se navzájem, atd, atd... :-)

Stredocech 15.5.2006 15:43

Re: Re: víte Čumile, je dost známou skutečností, že "malé"

Kamarády na schvalování grantů nemám a tudíž většinou ani ty granty. Citací mám dost, ale ve velké většině zahraničních. Ti si pak myslí, kdoví jaké nemám postavení.

Jinak, obecně máte pravdu a to tak, že hodně.

 

Čumil 15.5.2006 16:19

Re: Re: Re: víte Čumile, je dost známou skutečností, že "malé"

No, taky mi chvilku trvalo, než jsem pochopil, jak to chodí...:-)

Nicméně - shodneme se v tom, že se česká národní kinematografie sama uživí stěží. Dosavadní systém a jeho finanční objemy jsou s to nanejvýš prodlužovat agónii, víc nic. Dle mého soukromého mínění zní otázka následovně: Chceme nebo nechceme národní kinematografii? Pokud nechceme, zařiďme se podle toho, ale pak nefňukejme, že o Česku nikdo nic neví a že se beze stopy rozpustí v ohavném molochu EU. Nebo ji chceme - a pak holt budeme muset hledat řešení, jak zajistit její koncepční rozvoj. Což bez financí nejde. Toť vše.

kocour 15.5.2006 16:52

Re: Re: Re: Re: víte Čumile, je dost známou skutečností, že "malé"

Jo, trvalo vám to dlouho, než jste pochopil, zato vám to skvěle vyhovuje.

A opravdu je nezbytně nutné nalít právě teď do filmu ČTYŘIKRÁT tolik, než loni ...

Mimochodem, právě kinematografie byla znárodněna jako jedna z prvních ...

A finance? Ať si vezmou půjčku a nesou riziko, že neuspějí ... každý, kdo chce něco rozjet a nemá papínka miliardáře, tak musí.

L 15.5.2006 12:36

Chlastani

Chlastat za delnicky penize je nikdo ucit nemusi. Ozerou se jako zvirata a pak lezou po ctyrech jako zvirata. Za delnicky penize.

krmič 15.5.2006 14:39

Re: Chlastani

A není to snad pravda?

knedlik 16.5.2006 6:12

Re: Chlastani

Kdyby lezli po ctyrech za penize (malych a strednich) rolniku, byl by v tom nejaky rozdil?

Pracujici inteligenci do toho netaham, ta nikdy penez mnoho nemela (podle nekterych protoze nikdy nepracovala, podle jinych, protoze nikdy nebyla inteligentni).

Stredocech 15.5.2006 12:14

Jinak bych upozornil např. na takovou zvrhlost, že když

si student nechá naxeroxovat SVOJI diplomku, platí za to peníze jakési bandě "tvůrců" sdružených v OSA.

Tento zákon je dost podobný.

Popravdě řečeno si nedovedu téměř představit člověka, který by si dával xeroxovat tvorbu lidí, kterým se povinně platí za každou oxeroxovanou stránku.

figura 15.5.2006 12:27

Re: Jinak bych upozornil např. na takovou zvrhlost, že když

Přesně tak. Můj bratr dělá do muziky. Není v OSA ani v jiné vyděračské organizaci a přesto pořadatel jeho produkcí musí OSA platit desátek. Nic na tom, lae mému bratrovi nic nepřijde. Kde to je? To mi nikdo ještě nevysvětlil.

kocour 15.5.2006 12:45

Re: Re: Jinak bych upozornil např. na takovou zvrhlost, že když

Jo, jo, OSA je další svinstvo ... ale novela autorského zákona zatím není na pořadu dne, bohužel.

Ladislav N. 15.5.2006 16:27

Re: Re: Re: Jinak bych upozornil např. na takovou zvrhlost, že když

Metody OSA zavedl velký přítel ODS a lobbysta OSY Petr Janda. Socanům to nejspíš vyhovuje, jako každé jiné nesmyslné přerozdělování peněz.

Saša 15.5.2006 11:01

Opět mne pan Klaus potěšil.

A kulturnická příživnická banda běsní a šílí...

Skutečný umělec je nazýván umělcem proto, že něco umí. To, že něco umí, se pozná podle toho, že se tím uživí. Že si to lidé od něj kupují.

Ten, kdo neumí, vykřikuje vždy o tom, že lidi je nutno vychovávat k dobrému vkusu a k chápání jeho novátorského díla. A takový také vždy natahuje ruku k pokladně státní nebo obecní...

Stredocech 15.5.2006 15:38

Re: Opět mne pan Klaus potěšil.

Sašo, "vychovávat" ostatní chtějí dokonce i ti umělci, kteří něco umějí. A je paradox, když se do rolí moralistů stavějí i ti, kteří mají máslo na hlavě.

Saša 15.5.2006 16:11

Už se těším,

až o morálce začne hovořit pan Opočenský.