19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

DOKUMENT: Proti vyhazovu Muriel Blaive

Otevřený dopis Radě Ústavu pro studium totalitních režimů týkající se propuštění historičky Muriel Blaive.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 1.11.2022 18:30

Já jsem v té době žil, o politiku se zajímal už před rokem 1968. Takže by mne hlavně zajímalo, proč pan Pullmann a paní Blaive tak bohapustě lžou. U Pullmana to bude asi rodinným zázemím, u Blaive zřejmě proto, že zde nežila a jako Francouzska si nedovede představit ten strach, co ze svých výhrůžek bolševík splní. Příklad ze života, začátek osmdesátých: Spolupracovnice v kanceláři pražské strojírenské firmy, celkem rozumná ženská. V té kanceláři jsme prodrbali ledacos z toho, co místní i sovětští komouši napáchali. Pak jsem náhodou zjistil, že je členkou nejen ROH, KSČ, ale i SČSP. Když jsem se jí plal, proč proboha leze do takových spolků, odpověděla, že kvůli dětem. Aby se dostaly na školu ...

Počet podaných a nesplněných žádostí o devizový příslib taky nesvědčil o tom, že by lidi nechtěli cestovat, jen nesměli.

Je otázka, zda propagátory nebo omlouvače toho svinstva vyhazovat. Každopádně by výstupy jejich práce měly projít důkladnou oponenturou. Dnešní mlaďasi by těm lžím mohli uvěřit.

P. Urban 1.11.2022 19:27

Tou propagací nebo omluvou myslíte co konkrétně? Můžete citovat?

Z. Lapil 2.11.2022 9:52

Přece tvrzení, že ta nesvoboda (útlak, chcete-li) byla - po zkušenosti s procesy 50. let - naším rozhodnutím. Že volba 99,8% pro strany Národní fronty byla volbou svobodnou.

To, že vás tyran nechá žít, neznamená, že to není tyran. Místo, které nelze bez povolení opustit, je vězení, a to, že můžete navštěvovat sousedy a máte dost jídla, na tom mnoho nezmění. A už vůbec na tom nic nezměníte tím, že útěk nazvete emigrací a emigraci pod pseudonymem Nepovolené opuštění republiky strčíte do trestního zákona.

Prosím - neplést třeba s internáty s omezenými vycházkami: NEMUSÍTE bydlet na internátu.

P. Urban 1.11.2022 17:35

Paní Muriel Blaive je Francouzka. Nemůže tudíž pamatovat dobu, kdy se česká společnost dělila na komunisty a protikomunistické partyzány, byť většinou tajné.

Já, který jsem prvních více než dvacet let života prožil v normalizačním Československu, tuhle dobu nepamatuji také.

Problém bude asi v tom, že lidé mají tendenci se domnívat, že všude (nebo aspoň všude v této zemi) to vypadalo a vypadá stejně, jako uvnitř jejich sociální bubliny.

I. Němec 1.11.2022 17:00

Doporučuji článek https://www.forum24.cz/nam-nevadi-ze-je-pani-blaive-zena-francouzka-a-ma-nejaky-nazor-nam-vadi-ze-se-myli/

Je úžasné jak západní levičáci, kteří celý život strávili v dostatku, míru a klidu na nějaké univerzitě, ví naprosto přesně, jaká byla komunistická totalita pohoda a co si člověk s komunisty usmlouval, to měl :-)

Proč jsou tam takoví lidé? To je jako by David Irving pracoval v muzeu holocaustu s tím, že je třeba "jiný názor" :-(

J. Herink 1.11.2022 18:11

Přečetl jsem na Vaše doporučení a je to takové aktivistické povídání o jediném možném pohledu. Reakce p. M. Blaiveové na Blistech mi připadá objektivnější. Koneckonců o problémechu sudetských Němců píše dobře p. E. Hahnová a ta nežije v Čechách.

P. Brich 1.11.2022 15:54

"Oblastí jejího zájmu je například instrumentalizace lékařské moci k realizaci komunistické nadvlády nad ženským tělem prostřednictvím lékařských a sociálních praktik."

To téma je jistě neméně přínosné jako studium vlivu poslechu Mozartovy hudby na duševní pochody hrabošů v říji.VR^

A. Pakosta 1.11.2022 19:53

vole...

L. Písařík 1.11.2022 15:48

Teda, když vás všechny čítám, náramně si notujete dohromady. tak začněte psát o dobrodiní socializmu, třeba o jeho vlivu na rozkvět WC na vesnici - v r, 1945 jsme z 200 domů měli jediný WC, ale samostatnou koupelnu nikoliv, byla kombinována s prádelnou.

B. Havel 1.11.2022 14:21

S tím vědeckým hodnocením bych byl opatrný. Úzká skupina lidí se navzájem podporuje a vytváří nereálný obraz o faktech.

V tomto případě je to historie ČSSR, jindy klima.

Plno filosofů z dob totality zde dobře filosofuje a hledá hnidy na prohnilém kapitalismu.

P. Urban 1.11.2022 17:25

To je pravda. Otázka je, zda obraz o faktech vytvářený ÚSTR má k někdejší realitě blíže.

J. Jurax 1.11.2022 12:34

Ehm ... je to rodilá Francouzska ... z těch podepsanych je podle jmen pár tuzemců, ti by česky umět mohli ... :-(

A "Oblastí jejího zájmu je například instrumentalizace lékařské moci k realizaci komunistické nadvlády nad ženským tělem prostřednictvím lékařských a sociálních praktik. ÚSTR se dlouhodobě tématy násilí na ženách za minulého režimu nezabývá dostatečně. V rámci svého širokého výzkumu si také dovolila zpochybnit koncept totalitarismu tak jako většina historiků nové generace na Západě."

Aha. Není to nějaká progresivní woke gender vědkyně?

A ještě - bylo propuštěno šest lidí, z toho -považte - pět žen! Toť genderově nevyvážené a tudíž odsouzeníhodné!

Z. Lapil 1.11.2022 13:05

Taky mám tendenci dokument vykládat jako značně progresivistický. Všiml jste si narážky ma ,užské vedení ústavu? "Všichni ostatní muži v čele ústavu mají na mezinárodním plénu horší vědecké hodnocení než Muriel Blaive, nebo nemají žádné."

J. Jurax 1.11.2022 13:18

No, jestli je dotyčná woke gender progresivní, stěží může mít nízké vědecké hodnocení od vědců stejné krve. Může vůbec být woke gender progresivní vědkyni vysoké hodnocení upřeno? Smí se něco takového?

Těžko říct, v těchto kecavých oborech nejsou jednoznačná kritéria správnosti názorů a interpretací jevů - z principu ani nemohou být - leč zato je velký prostor k uplatňování té momentálně správné ideologie.

J. Uzel 2.11.2022 9:14

R^R^R^

J. Jurax 1.11.2022 13:33

A ještě mne napadlo k té instrumentalizaci lékařské moci k realizaci komunistické nadvlády nad ženským tělem - tímhle se zabývající vědkyně na tzv. Západě prostě musí být velebena zejména v akademických kruzích; stěží by si kdo dovolil takové zaměření zpochybnit, aniž by pocítil následky. Ovšem u nás je stejný argument spíš kontraproduktivní - výraz komunistická nadvláda nad ženským tělem působí leda komicky a evokuje pocit, že si vědkyně dělá srandu nebo je nějak ujetá - nejsme dost woke gender progresivní, pochopitelně kromě pár průkopníků, kteří vládu komunismu arciť už nezažili. Z toho zjevno, kdo patrně tuto petici inicioval a kdo za ní stojí.

M. Vlasák 1.11.2022 11:25

Možná že by ji zaměstnala soudružka Konečná;-D;-D;-D

F. Zrcek 1.11.2022 11:21

Obávám se, že mám na činnost ÚSTR přímo kontrarevoluční náhled. Po svém založení po sametové revoluci se měl zabývat zkoumáním té minulé války. V tom objektivně zklamal, ale v přímé součinnosti s prokuraturou. Odsouzení viníků předlistopadového marasmu se nekonalo. Je jasné, že osobní zájmy popřevratových politiků to nemohly připustit, hlavním cílem bylo převedení bývalých bolševiků na restitučně úspěšné demokraty, nejlíp v široké náruči ODS. Takže poslední důkazy se musely utopit při povodni 2002 a od té doby je ticho.

Dál ÚSTR pokračoval změnou činnosti na přesné statistické vyhodnocování měkkých fakt a dojmů, aby odpovídaly narativu současné antiliberální postdemokracie. Do toho spadá i práce "Instrumentalizace lékařské moci k realizaci komunistické nadvlády nad ženským tělem prostřednictvím lékařských a sociálních praktik" nešťastné Mme Blaive. Ta doplatila na to, že svou quasivědu chtěla páchat v zemi s hojnou tradicí nenávisti k Ústavu marxismu-leninismu a jeho RSDr ensamble.

Chci Mme Muriel nezištně poradit, ať okamžitě žádá o přijetí na Oxford University. Tam její roztomile žvatlavá angličtina bude brána jako protest proti machistickému otrokářství a kolonialismu. Navíc se tam vyskytuje mnoho ebenových svalovců se stejným názorem, které jí v roli asistentů pomohou s pratickými cvičeními na podobná témata. Přeju jí, ať zúročí své zkušenosti z nepřátelského práglu a ústrků na ÚSTR.

M. Vaněk 1.11.2022 11:05

Mám pár otázek:

1) Je žádoucí, aby v ČESKÉM (pokud to ovšem není minulost) ústavu seděly pochybné persony, které nemají a ani nemohou mít z logiky věci, nejen žádný vztah k ČR, ale především jim musí nutně chybět osobní znalosti reálií.?

2) Kdo ve skutečnosti řídí onu paní?

3) Proč se tento ústav nezajímá io současný režim, který v mnohém ten minulý převyšuje?

4) Jde opravdu o "studium" totalitních režimů, nebo spíše o přepisování historie, a kratí současných zločinů tohoto režimu?

R. Langer 1.11.2022 11:12

To přepisování historie začíná být čím dál tím aktuálnější... :-/

Z. Lapil 1.11.2022 13:18

Na osobní zkušenosti bych opravdu netrval. Možná dokonce naopak - máte-li k něčemu emoční vztah, obtížně se na to koukáte objektivně.

Koneckonců kdybyste měl pravdu, nemohl byste zkoumat lovce mamutů, protože jste nikdy nebyl lovcem mamutů. Totéž platí o dinosaurech i o Karlu IV.

M. Vaněk 1.11.2022 16:24

Myšleno to bylo trochu jinak: jde o to, že někdo z venčí "zkoumá" naši nedávnou realitu, kterou si mnozí ještě pamatujeme. To je zcela jiná kategorie zkoumání, než-li mamuti a třeba středověk, nemyslíte?

Z. Lapil 1.11.2022 16:59

Právě že si to nemyslím. Napsal jsem proč: pohled zvenčí může být zajímavý.

Pozor - ani nenaznačuju, že musí být nutně správnější.

J. Uzel 2.11.2022 9:21

Pohled M.B. osvětluje spíš její ideologii než historii .

Z. Lapil 2.11.2022 9:40

Pak je třeba oponovat, ne vyhazovat, i když uznávám, že podle odkazů v diskusi ta dáma opravdu neví, o čem mluví.

A taky je pravda, že na akademické svobodě bych zrovna ve "státním výzkumném ústavu" tak úplně netrval.

R. Polášek 1.11.2022 10:42

Ústavu pro studium totalitních režimů je pro mě instituce antikomunistických zakyslíků, kteří ostatním nutí svůj zakyslý pohled na socialistickou minulost. Články, které občas pod svou hlavičkou trousí do sdělovacích médií jsou napsné tak, jako by tvrdá totalita a perzekuce 50 let minulého století sahala a byla úplně stejná až do Sametu 1989. To ale není pravda, v tehdejším socialistickém státě se podle mých zkušeností i logicky, protože z vlastní zkušenosti můžu posuzovat věci jen od roku cca 1970 - 75, byla ta situace dynamická a každých zhruba 5 let se dost vyvíjela a měnila. Párkrát jsem se v reakci na nějaký jejich konkrétní článek ozval , ale nikdy nereagovali.

P. Dvořák 1.11.2022 10:59

Víte proč je ukrajinská armáda zdánlivě nezničitelná?

Používá stejnou metodu: Vystřel a zmiz!

M. Vaněk 1.11.2022 11:07

O jaké armádě to píšete? Žádná taková už neexistuje - vyzmizíkovala je RA... ;-D Nebo snad máte na mysli žoldáky z NATO a USA, kteří tam již legálně operují?

R. Polášek 1.11.2022 13:54

Už to nehul.

Nebo se přestěhuj do Russka. Russko v nejbližší době bezesporu zažije obrovský ekonomický vzestup, russáci se naučí používat splachovací záchody a moderní elektroniku a možná se stanou prvními na světě.

V. Kuhaj 1.11.2022 14:43

Tak mě by taky zajímalo, kdo v té ukrajinské armádě vlastně bojuje. Ukrajinští vojáci? Kolik jich ještě je?