28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

DOKUMENT: Prohlášení ÚV KS Číny

Kancelář pro záležitosti Tchaj-wanu Ústředního výboru Komunistické strany Číny vydala prohlášení o odchodu Pelosiové z Tchaj-wan

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 3.8.2022 14:51

Ne, opravdu to s tím ústředním výborem KS Číny nikdy nebylo jednoduché. Jak vidno z vykopaných dokumentů

A možná to tak zůstalo a trvá dál.

"16. května 1966 - začala v Číně kulturní revoluce. Velkou roli při kulturní revoluci sehrála i manželka Mao Ce-tunga Ťiang Čching. Tato bývalá neúspěšná herečka, v pořadí už čtvrtá Maova manželka, jezdila křížem krážem Čínou a vyzývala k vymýcení všeho starého a buržoazního. Přitom sama žila v té době v luxusu, měla osobní letadlo, několik vil a chov koní. Po Maově smrti se postavila do čela radikální skupiny, která chtěla pokračovat v myšlenkách kulturní revoluce (tzv. Gang čtyř), nová generace umírněnějších komunistů však byla jiného názoru. 7. 10. 1976 byla Ťiang Čching ze strany vyloučena, v listopadu 1980 postavena před soud a jako vůdkyně Gangu čtyř odsouzena k trestu smrti. V roce 1983 jí byl trest změněn na doživotí. O rok později byla ze zdravotních důvodů propuštěna a 14. 5. 1991 spáchala sebevraždu."

K. Salajka 3.8.2022 16:30

Trochu to připomíná výlety Lejnové tryskáčem, Pekarové cesty k arabským šejkům, nápady jak snížit teploty v domácnosti, odnětí slev studentům a důchodcům, spojené se zvýšením odměn pro všechny pracovníky EU a každoročním zvýšením odměn českým poslancům, ministrům a soudcům. Jim ani Fialovi však nehrozí ani v náznaku trest smrti a tak musíme počkat, až s je vezme čert.

P. Pepax 3.8.2022 17:39

R^

J. Ptáček 4.8.2022 9:39

No jo, ale oni za sebou nemají tisíce nebo raději rovnou desetimiliony nevinných mrtvých. Podoba s touto dámou a jejími komplici, to by bylo jinačí kafe.