25.4.2024 | Svátek má Marek


DOKUMENT: Prohlášení ÚV KS Číny

3.8.2022

Tisková agentura Xinhua, Peking, 2. srpna. 

2. srpna navštívila předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Pelosiová Tchaj-wan v Číně. Jedná se o eskalaci tajné dohody mezi Tchaj-wanem a USA, která má velmi špatný charakter a má velmi vážné důsledky. Jde o vážné porušení suverenity a územní celistvosti Číny, vážné porušení zásady jedné Číny a tří společných čínsko-amerických komuniké, vážné porušení mezinárodního práva a základních norem mezinárodních vztahů a proradnost Spojených států amerických. vážný politický závazek vůči Číně, což vyslalo vážný špatný signál silám „tchajwanské nezávislosti“. Rozhodně se tomu bráníme a vyjadřujeme své silné odsouzení a silný protest.

Na světě je pouze jedna Čína a Tchaj-wan je součástí Číny. Princip jedné Číny je uznávanou normou v mezinárodních vztazích a obecným konsensem mezinárodního společenství. Otázka Tchaj-wanu je vnitřní záležitostí Číny a žádné zahraniční vměšování není povoleno. Po nějakou dobu se vláda USA v otázce Tchaj-wanu opakovaně držela nesprávných slov a činů, neustále zvyšovala úroveň oficiálních výměn mezi Tchaj-wanem a Spojenými státy, prohlubovala vojenské vazby mezi Tchaj-wanem a Spojenými státy, nepřetržitě prodávala Tchaj-wanu zbraně a pomoci Tchaj-wanu „odmítnout znovusjednocení silou“. Kongres USA často dělal chybné poznámky týkající se Tchaj-wanu a navrhl a schválil mnoho negativních zákonů souvisejících s Tchaj-wanem. To, co USA udělaly, je pokus překroutit a vyprázdnit princip jedné Číny, hrát „kartu Tchaj-wanu“, „použít Tchaj-wan k ovládání Číny“ a bránit procesu úplného sjednocení Číny a omlazení čínského národa. Současná americká administrativa nejenže nemění závažné chyby, kterých se dopustila předchozí administrativa, naopak dále přitahuje spojence, spojuje své síly, aby hrála „taiwanskou kartu“ a agresivně útočí na rezoluci 2758 Valného shromáždění Organizace spojených národů v světa, šíří klam „stav Tchaj-wanu je nejistý“ a pokouší se podporovat Tchaj-wan internacionalizaci problému.

Rozdělení „nezávislosti Tchaj-wanu“ je největší překážkou znovusjednocení vlasti a vážným skrytým nebezpečím pro národní omlazení. Orgány DPP tvrdošíjně dodržují nesprávný postoj „nezávislosti Tchaj-wanu“, jsou ochotny fungovat jako pěšák pro protičínské síly ve Spojených státech, aby zadržely Čínu, a ještě bezohledněji usilují o provokace „nezávislosti“. To je naprostý špatný odhad situace a špatný výpočet! Ve svém vlastním zájmu tvrdošíjně zpochybňovali princip jedné Číny, odmítli uznat „Konsensus z roku 1992“, vytvořili konfrontaci napříč úžinou a tvrdošíjně „spoléhali na Spojené státy, že usilují o nezávislost“. Plánování „nezávislosti“ úřadů DPP a tajné dohody se Spojenými státy za účelem prodeje národních zájmů pouze zatlačí Tchaj-wan do propasti katastrofy a způsobí vážné škody většině tchajwanských krajanů.

Znovusjednocení vlasti a velké omlazení čínského národa vstoupilo do nezvratného historického procesu. Vlast musí být sjednocena a musí být sjednocena. To nebude odvráceno vůlí nějakých tvrdohlavých protičínských sil na straně USA, ani to nebude ovlivněno zbožným přáním separatistických sil „Tchajwanské nezávislosti“. Čas a trend realizace znovusjednocení vlasti máme vždy pevně ve svých rukou. Bez ohledu na to, jaké kroky podniknou americké protičínské síly a orgány Tchajwanské demokratické progresivní strany, nemohou změnit skutečnost, že Tchaj-wan je součástí Číny. Bez ohledu na to, jak Pelosiová a další „podporují Tchaj-wan a zadržují Čínu“, nemohou zastavit historický proces znovusjednocení Číny.

Vyzýváme americkou stranu, aby jasně viděla historickou zeměpisnou šířku a délku tchajwanské otázky, uznala skutečnost a status quo, že obě strany Tchajwanského průlivu patří jedné Číně, dodržovala zásadu jedné Číny praktickými činy, zavedla tři čínsko-americká společná komuniké a neklouzejte dále a dále po špatné cestě. Vyzýváme úřady DPP, aby zcela opustily spiknutí „nezávislosti Tchaj-wanu“ a nezacházely až do slepé uličky „nezávislosti Tchaj-wanu“. V opačném případě bude jakýkoli akt hledání „nezávislosti“ rozbit mocnou silou čínského lidu proti „nezávislosti“ a prosazování znovusjednocení.