25.4.2024 | Svátek má Marek


DOKUMENT: Odpověď odborářům

26.6.2009

Odpověď prezidenta republiky na otázku odborového magazímu Revue Sondy

Co říkáte výzvě odborů z demonstrace na Hradčanském náměstí v Praze?

Výzvu považuji za neseriózní a nezodpovědnou. Správné by bylo na Vaši otázku neodpovídat. Tato demonstrace nebyla autentickým protestem zaměstnanců našich podniků. Bylo na ní více mezinárodních odborářských funkcionářů než lidí, kteří poctivě pracují.

Bylo by také třeba šetřit silnými slovy. Říci, že novela zákoníku práce je „oprátkou“ na zaměstnance, je formulací, na kterou se nedá odpovídat. To, že nezbytně potřebujeme vyšší flexibilitu na trhu práce, je snad srozumitelné pro každého, kdo situaci u nás sleduje. Změny, které jsou navrhovány, nepřinesou „nebývalé omezení zaměstnaneckých práv“, ale velmi potřebné úpravy zákona.

Nemohu přijmout termín „ti, kdo krizi nezavinili“. Světová krize je složitým ekonomickým jevem, který nikdo konkrétně nezavinil. Má řadu příčin, které se i mně nelíbí a nemuselo k nim dojít, ale špatný kurz mezi americkým dolarem a čínskou měnou, nadměrná podpora amerických hypoték, nízké úrokové sazby v USA, dominové efekty na finančních trzích, ztráta důvěry v bankovní systém (téměř přes noc) atd. nejsou věci, které někdo konkrétně zaviní. Všichni jednali v souladu s převládajícím názorem současné éry. Kritika má smysl jako kritika systémová, nikoli hledání konkrétního viníka. I proto jsou stejnými „viníky“ i odborové svazy. Bez nadměrných nároků odborů v americkém automobilovém průmyslu by např. General Motors nemusel vyhlásit bankrot.

Náš sociální systém není „pokřivený“ a je-li pokřivený, pak svou nadměrnou štědrostí. Správně říkáte, že se nesmí dopustit „další oslabení veřejných financí“. Ale tento požadavek je v rozporu se vším dalším, co ve své výzvě říkáte. Je dobře, že nechcete dopustit „znehodnocení naspořených důchodů“, ale to vyžaduje nemilosrdný souboj s inflací a ten vyžaduje rovnováhu veřejných financí. A to znamená ubrat ze štědrosti našeho sociálního systému. A takto bych mohl pokračovat.

Myslíte-li si opravdu, že já (i další politikové) jednají „v zájmu spekulativního zisku finančních a lobbistických skupin“, pak asi žijete na jiné planetě. Ta Vaše asi není modrá, ale asi ani zelená.

Publikováno v magazínu ČMKOS Revue Sondy, 25. června 2009