19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

DOKUMENT: Nejsme ve válce

Vývoj koronavirové epidemie nesmí být podceňován a ani my ho nepodceňujeme. Čísla, kterými nás vláda zásobuje, vidíme, ale vidíme je trochu jinak než Hamáček, Prymula a podobní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 14.10.2020 14:37

Takže téměř všechny vlády na světě jsou zkorumpované farmaceutickými firmami - od evropských, po americké až po asijské.

Prostě téměř všichni na světě jsou součástí téhle obrovské konspirace - od Němců až po Rusy, Číňany či Izraelce.

A vy tomuhle věříte. Co dodat?

:-):-):-):-)

A. Novák 14.10.2020 14:39

a myslíte, že ekolarmismus ekonomiku bezdůvodně nepoškozuje? jen to není tak vidět...:-)

M. Kosejk 14.10.2020 14:52

Na "ekolarmismusu" by se těžko našla ve světě taková celosvětová shoda. A těžko by se na něm shodly evropské státy s Čínou, Peru či kupříkladu s Ruskem.

Já tomu prostě nerozumím, jak někdo může věřit v nějaké obří celosvětové bizarní spiknutí mezi ideově rozdílnými státy, pro které neexistuje jediný důkaz.

A podle mého názoru ten, kdo těmhle bizarním konspiračním teoriím o viru věří, nemůže být normální.

J. Matuška 14.10.2020 12:26

Ad 11:43 R^!!

M. Moravcová 14.10.2020 12:26

Ano, centrální mozek lidstva se zbláznil. Sedí na něm brouk MOC.

M. Kosejk 14.10.2020 14:39

To myslíte vážně? A kdo či co je dle vás ten CML? Kde sídlí, kdo ho ovládá a co to vlastně je? :-)

O. M. 14.10.2020 11:21

Ale jsme, pane Klausi, jsme. Tahle pandemie je takové demo biologické války.

Projeli bychom ji na celé čáře.

R. Langer 14.10.2020 12:05

Vážně? Tohle považuje za demo biologické války? Kolik že vám je let? Vy jste evidentně brannou výchovu ve škole neměl, co? ;-D

J. Vlček 14.10.2020 9:41

Zdá se, že jsme uvolnili a opustili ochranná opatření proti koronaviru po první vlně epidemie příliš překotně a neuváženě.

Není zrovna šťastné, když do epidemiologie promlouvají a vnášejí své dojmy a přesvědčení lidé známých jmen, byť jsou to odborníci v nejrůznějších oborech.

Jak by asi reagovali pánové Šmucler, Pirk, Klaus, a jiní, kdyby jim do stomatologie, kardiologie, ekonomie,... třeba promlouvali odborníci z nejrůznějších oborů průmyslu, zemědělství, kultury a p.?

R. Langer 14.10.2020 9:44

A jak byste si asi tak ta opatření přes léto představoval? Kromě toho, žádní nakažení tehdy prakticky nebyli. Měli bychom zůstat zavření doma měsíc, půl roku, nebo rovnou celý rok? :-P

J. Vlček 14.10.2020 10:15

Pane Langere, nejsem odborníkem na epidemiologii, tak ode mne nechtějte znát návody coby a jakby. Všiml jsem si ale, že asijští turisté nosili roušky už době, kdy o koronaviru nebylo ještě ani vidu ani slechu.

J. Kulheim 14.10.2020 10:32

Týká se to i vás. Názor mít můžete. Roušky můžete nosit kdy chcete. Jste svobodný člověk, který by se měl o svoje zdraví starat.

J. Vlček 14.10.2020 10:51

Týká se to každého z nás, pane Kulheime. Samozřejmě každý může mít svůj názor na cokoliv. To nás ale neopravňuje mluvit do všeho, a hlavně ne do věcí, které náleží odborníkům.

J. Kulheim 14.10.2020 11:08

Pane Vlčku asi jste si nevšiml, že o odborníky je všude nouze. Vláda dělá opatření formou pokus-omyl. Pan Prymula už několikrát přiznal svoje omyly. S panem Babišem si stěžoval na nedisciplinovanost občanů ČR. Já si stěžuji na neschopnost informovat solidně veřejnost a vyvolávání strachu.

Nezbývá nic jiného než vyměnit občany ČR nebo vyměnit vládu. Horší to být nemůže. Teď už bude nejlepším opatřením mlčení a čekání, až epidemie přejde.

Zdraví je vlastnictvím každého z nás. Vaše zdraví není moje, ani pana Prymuly. Pokud má někdo rozum v hlavě, tak se bude vyhýbat větším koncentracím lidí, atd. Na to já nepotřebuji nikoho a snažím se to dodržovat při vzniku jakéhokoliv sdílného onemocnění.

J. Vlček 14.10.2020 11:36

Pane Kulheime, vůbec vám nevyvracím ani neberu váš názor. Samozřejmě, že jsou lidé, kteří se chovají zodpovědně vůči svému zdraví, i ve vztahu k ostatním, ale nemyslím si, že je takových většina. A o to právě běží.

Strategii jak čelit pandemii musí někdo odborně a fundovaně řídit, a nenechávat všemu volný průběh, nespoléhat na zodpovědnost jednotlivců, ale vše řídit k dobru celé společnosti. Proto by do toho neměl mluvit každý, kdo má do zadku díru. Toť vše.

J. Kulheim 14.10.2020 12:58

n Nezpochybňuji možnost omezení, nebezpečnost viru ani nošení roušek. Nemyslím si ale, že je možné dát někomu takovou moc, aby paralyzoval celou společnost. Od roku 1880 proběhly v Evropě čtyři pandemie a téměř každoročně probíhají epidemie chřipky v různé intenzitě a s různými dopady na veřejnost. Koronavirus se šíří velmi rychle, podobně jako virus chřipky. V současnosti se nejedná o epidemii. Dopady jsou obdobné. Obecně je platné, že největší zdravotní problémy mají lidé, kteří jsou nějakým způsobem oslabeni nebo vystresováni. Už víc jak půl roku jsou lidé stresováni, protože kolem sebe nic jiného neslyší než kolik lidí bylo testováno, kolik je pozitivních, kolik lidí zemřelo apod. Je přirozené, že pokud je testovaných 1000 lidí je menší počet pozitivních než, když testují 20000 občanů ČR. Lidé umírají stále. Strýc říkal, že umírají zejména pokud leží. Já si myslím, že by zemřeli i kdyby, neleželi.

n Jsem přesvědčen o tom, že mnoha lidem v současnosti pomohl do hrobu stres, který denně na nás chrlí současná vláda za pomoci sdělovacích prostředků. Někteří lidé to nezvládají a začínají být agresivní

n Co potřebuji je to, abych dostával solidní informace a podle toho se mohl chovat. To, že infekční onemocnění se šíří z člověka na člověka a když se šíří, tak bude nemocných čím dál víc to také vím. To věděla i moje prastařenka. A věděla toho o infekcích ještě mnohem víc.

n Obávám se lidí, kteří mají vzdělaní vyšší než odpovídá jejich obecné inteligenci

P. Moravčík 14.10.2020 14:15

R^!

P. Moravčík 14.10.2020 14:14

Obidve vlády už dokázali prekročiť pomyselnú líniu, kde si už privlastňujú rozhodovanie vo veciach, o ktorých mám právo rozhodovať len sám, ak tieto právomoci neprenesiem na vládu. A máme právo do toho hovoriť, ak činy odborníkov začínajú zaváňať despociou a o niektorých opatreniach (nútená karanténa bezpríznakových, napríklad) sa dá úspešne diskutovať. To známe: Nechajte to koňovi, má väčšiu hlavu, by som v tomto prípade neuplatňoval. Rozvrátenie ekonomiky, poškodzovanie zdravia v iných oblastiach zdravotnej starostlivosti, stres, vyvolávanie neistoty a niekedy zbytočné obmedzenia nám dávajú aj právo vyjadriť svoje pochybnosti a diskutovať o probléme, ktorý sa nás bytostne dotýka. Štát nie je v úlohe starostlivého otca a my nie sme nesvojprávne deti!

J. Kulheim 14.10.2020 15:42

R^. To je základ mého myšlení a pohledu na stávající situaci. Chraň nás Pane Bože souběhu infekce jenom středně infekčního viru chřipky a koronaviru.

Š. Hašek 14.10.2020 11:17

Pane Vlčku

1. Budete se cítit oprávněn mluvit do toho, jestli do Vás budou smět naprat nějakou chemikálii, upečenou v nějaké firemní pobočce v Indii? Upečenou z nějaké směsi rok starých virů???

2. Budete se cítit oprávněn příště volit? Neodborně. Volby jsou přeci občas o velice odborných věcech.

Končí nějak sranda, zdá se mi.

Za sebe Vám řeknu, že stran viru se radím s knihama a svým lékařem. Ten pán třeba vždycky tvrdil, že mateřské mléko (i dech matky, která má rýmu) je nade vše. Taky říkal, že kafe, vajíčka a máslo nevraždí. Vždycky, navzdory. Vlastně i dnes říká také dost věcí navzdory. Proto k němu chodím ........

Zkráceno.

J. Vlček 14.10.2020 11:50

Pane Hašku, jak dobře víte, hrozně rád čtu vaše příspěvky a vesměs s nimi souhlasím. Dnešní vaše námitky trochu pokulhávají, neboť o tom, co do mne bude někdo píchat, si samozřejmě budu rozhodovat já, po poradě s odborníkem.

Zrovna tak volit budu vždy podle svého přesvědčení a svých představ, ale co se týká epidemie a podobných věcí, ty rád přenechám odborníkům příslušného oboru.

Přátelsky zdravím.

R. Langer 14.10.2020 12:19

No, právě že od vás žádné návody coby a jakby neočekávám... ;-)

D. Polanský 14.10.2020 9:16

Ani když zasáhl Evropu mor, také nebyla válka. Podobně španělská chřipka. Na mor pošla třetina obyvatelstva. Na chřipku minimálně 50 milionů obyvatel. Mám nedobrý pocit, že nám příroda dnes vysílá určitý signál, přesněji varování. Sděluje nám, že Země je malá a nás lidí je zde již nějak moc, že jsou zde miliony a miliony rodin, které nedokážou své děti uživit, že je mají, jenom aby je měli, popřípadě čistě z důvodů ekonomických, a ne pro nezbytné zachování rodu a hlavně pro radost. To je s výjimkou člověka stav v přírodě zcela nepřirozený. Je možné, že pokud tohle varování neuposlechneme, příroda vyšle další signál, ovšem ten bude jistě ničivější než SARS-CoV-2.

D. Right 14.10.2020 9:24

Souhlasím s Váma. Jen bych to asi upřesnil. Tedy zeměpisně upřesnil. Některá etnika tento problém skutečně způsobují.

J. Kulheim 14.10.2020 10:10

Pokud mám z problém a mám s něčím problém, podívám se, jak je to v přírodě a jak to bylo v historii. Nejdůležitějším přírodním regulačním mechanismem je potrava.

Pokud není dostatek vláhy, neroste tráva a sníží se množství býložravců, a to ovlivní celý potravní řetězec na to navazující. Pokud nezafunguje množství potravy, dostaví se vysoká koncentrace vnímavých jedinců na omezené ploše a vznikají nemoci, které způsobují paraziti, bakterie, viry. V přírodě přežívají pouze jedinci, kteří se dokáží s nástrahami, které jim příroda připravuje vypořádat. Zvířata, zejména masožravci, si také z těchto důvodů, instinktivně chrání svoje teritorium. Tyto schopnosti sají s mateřským mlékem. Lev, odchovaný v kleci,to nemá a proto nemá šanci v přírodě přežít.

Člověk je součástí přírodního prostředí a platí pro něho stejná pravidla. Nevíc medicína působí proti přírodnímu výběru. Nic na světě není zadarmo. Všechno se musí nějak zaplatit.

J. Matuška 14.10.2020 11:44

Ad 9:16 Pane Polanský, mor na lidstvo příroda posílala proto, že na Zemi bylo příliš mnoho lidí? Na snižování počtu obyvatelstva na Zemi v podstatě nemají vliv ani světové ani lokální války, ani "španělské" chřipky.

Před několika lety upozorňoval Ivan Gabal na hrozbu, že Afrika za dvacet let bude mít místo jedné miliardy dvojnásobek obyvatel. V Číně se opakovaly hladomory. V dnešní době, kdy počet obyvatel dosahuje 1.5 miliardy žádné infomace o hladomorech neexistují. V řadě evropských států se ale naléhavě hovoří o nízké natalitě, která způsobí, že nebude dostatek "mladších" generací - důchodce nebude mít kdo "živit"...

Pokouším se reagovat na první polovinu vašeho příspěvku. Na tu druhou část nejsem schopen odpovědět, svým zpúsobem na TO nemám "rychlou a stručnou" odpověď...

H. Paculová 14.10.2020 8:45

Nizozemský premiér Mark Rutte oznámil uzavření barů a restaurací v zemi. Alkohol se nebude moci prodávat po 20:00, nadále mají být omezeny kontakty mezi lidmi maximálně na čtyři osoby. Nové restrikce začnou podle agentury Reuters platit dnes večer.

P. Veselý 14.10.2020 9:09

O tom přesně Venca v článku mluví. Ti zločinci opisují jeden od druhého a předhánějí se, kdo vymyslí větší blbost. Jediná evidentně funkční je Švédská cesta, kde neudělali nic a když zemřelo pár důchodců, zavedli omezení na 50 lidí dohromady. Žádné slintáky, zavírání ekonomiky apod. A mají hotovo. R^

D. Right 14.10.2020 9:25

Amen.

P. Vychodil 14.10.2020 9:40

naprostý souhlas. Necelých 6000 úmrtí, tj 0,06%