Neviditelný pes

DOKUMENT: Dopis předsedovi Evropského parlamentu

2.2.2007

Vážený
Hans-Gert Pöttering
předseda Evropského parlamentu

V Bruselu 30. ledna 2007

Vážený pane předsedo,

obracím se na Vás jako poslanec Evropského parlamentu, zvolený v České republice. Chci tak reagovat na vyjádření poslance Evropského parlamentu Jo Leinena, ze dne 29. ledna 2007, ve kterém, kromě jiných nehorázných tvrzení, přímo osočil prezidenta České republiky Václava Klause, že škodí své zemi.

Úcta k prezidentovi patří k významným tradičním hodnotám naší země od dob prezidenta Masaryka. Náš současný, demokraticky zvolený, prezident Václav Klaus se dnes těší mimořádné a nebývalé podpoře veřejnosti; v reprezentativních průzkumech se tento ukazatel pohybuje mezi 70 a 82 procenty. Jen suverénní občané České republiky zhodnotí práci svého prezidenta a stanoví, co je v jejich zájmu a v zájmu jejich země a co jí by naopak škodilo. Nebude to arogantní poučování německého poslance. Nikdo z českých poslanců Evropského parlamentu by si jistě nedovolil hodnotit postavení nebo názory německého prezidenta a zejména jejich soulad s dlouhodobými zájmy obyvatel Spolkové republiky. Tato úloha přísluší jen a výhradně občanům Spolkové republiky Německo.

A přitom zcela pomíjím fakt, že naše země a její veřejnost je bolestnou dějinnou zkušeností výrazně zcitlivělá vůči povýšeným posudkům a arogantním radám přicházejícím ze strany německých činitelů. Překvapuje mne tedy nejen obecná arogance napadení hlavy jiného státu, ale současně i naprostá absence elementárního taktu, který by bral ohled na historické souvislosti podobných mentorských a protektorských výroků vůči hlavě naší republiky, pronášených v němčině a přicházejících od německého politika.

Prosím Vás, pane předsedo, pokud Vám to v nějaké podobě Vaše funkce předsedy parlamentu umožňuje, abyste vedl poslance Jo Leinena k pořádku a vyzval ho, aby neurážel hlavu členského státu Evropské unie a neosočoval ho s tak nepřípadným a závažným obviněním, že škodí své zemi. A to jen proto, že nesdílí názory poslance Leinena nebo jiných zastánců Evropské ústavy. O tom, co prospívá a co škodí České republice mohou rozhodovat jen a výhradně občané naší republiky demokratickým vyjádřením svých názorů a demokratickými volbami.

V hluboké úctě

poslanec Evropského parlamentu



zpět na článek