23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

DODATEK: A co když se nedohodnou... (II.)

Volební proces poběží bez problému až do fáze předání zápisu o výsledku voleb ve volebních krajích Českému statistickému úřadu (§ 46 odst. 5 volebního zákona) – to je poslední moment, který zákon upravuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Renjascu 9.2.2021 14:57

G Zajímavé je, že ÚS v roce 2014 na stížnost ČPS, kde byl napaden systém volebních krajů přinášejících nerovnost hlasů a 5% hranice vstupu reagoval zamítnutím žaloby s tím, že volební zákon není protiústavní. Nyní ten samý Rychetský, který byl i v roce 2014 předsedou ÚS a který obhajoval v parlamentu tento zákon i jako místopředseda vlády prohlašuje, že tento zákon je protiústavní.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/ustavni-soud-zamitl-stiznost-piratu-na-lonske-volby/r~71b171722d2711e480e50025900fea04/

J. Vorlický 9.2.2021 12:08

Jestli vol.zákon má min. 52§, a X odstavců (asi) a SŘS dokonce min. 90§ a Y odstavců (asi), jak se v tom pánové Rychetský a Langášek maj vyznat? Jestli to pan Hasenkopf ví, tak ať jim tedy poradí! A jestli to nevi, tak by nemel ty dva pany takto provokovat. Anebo prostě ano, pan Rychetský rozhodne, orazítkuje a šmitec, nebo šmytec? od smýkati?

Myslím, že my voliči bysme se měli dohodnout a prostě nejít k volbám - jen tentokrát!

R. Tichý 9.2.2021 10:32

Rychetsky "to prohlasi" a bude :-)

M. Kanda 9.2.2021 8:40

Ústava článek 18,odstavec 1) říká:

Volby do Poslanecké sněmovny se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, podle zásady poměrného zastoupení.

Pokud toto žádná právní norma dále neupravuje (a právě to je současný stav), získají strany tolik mandátů, aby to odpovídalo poměru získaných hlasů. Čemu na tom nerozumíte?

J. Ganaur 9.2.2021 9:02

Největší problém v ČR je umět převést procenta hlasů na procenta mandátů.A aby náhodou někoho nenapadlo, že by to zvládli žáci základních škol, je potřeba zavřít školy!;-D

A. Teply 9.2.2021 18:31

Podle mého i to co v zákoně zůstalo, návod dává (i když ne podrobný) - tj. seznam zvolených lze vytvořit a kterákoliv strana se může obrátit na soud (že seznam zvolených není správný):

Volební zákon

§ 26 Volby do Poslanecké sněmovny se konají podle zásady poměrného zastoupení ve volebních krajích na území České republiky.

§ 46 ...(2) Český statistický úřad vyhotoví ve dvojím stejnopise zápis o výsledku voleb ve volebním kraji

§ 52 ...(2) V zápise Státní volební komise se uvede ...d) jména a příjmení kandidátů ... kteří byli zvoleni

Soudní řád správní

§ 90 (1) ...může se ... návrhem domáhat rozhodnutí soudu o ... neplatnosti volby kandidáta.

...(4) Pokud soud rozhodne o neplatnosti volby kandidáta, může současně vyhlásit za zvoleného toho, kdo byl řádně zvolen.

P. Hatina 9.2.2021 2:58

No, pokud se nedohodnou, tak přece existuje varianta která byla použita už při minulých volbách prezidenta republiky. Tehdy se - jak si asi vzpomenete, týkala sporné otázky při uznávání (škrtání) hlasů na podpisových listinách pro navrhované kandidáty.

Čili, tehdy, při dobré paměti, tu "správnou variantu" určilo ministerstvo vnitra. A bylo po ftákách...;-D