18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

DOBA: Začínám se ztrácet

Ne snad, že bych bloudil za volantem, od toho mi pomůže navigace, anebo že bych se ztrácel v labyrintu naší metropole Zvole (a stejně si nejsem jist, že jsem prošel za sedmnáct let pobytu všechny její ulice). Ztrácím se v orientaci, co je myšleno vážně a co nevážně a když nevážně, jestli je to omyl nebo snaha tahat lidi za nos.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Bowman 29.8.2022 18:48

Ztrácí se v tom jen neukotvení jedinci.

"I hate the antiChrist" skupina takové problémy nemá.

M. Pivoda 29.8.2022 18:42

"... Napráskal snad svého desetiletého obchodního partnera úředně nepříčetného Redla?..."

To opravdu nevím. V roce 2022 je ale největším a nejspolehlivějším vaším práskačem váš mobilní telefon. Jenže v technologii se Ondřej Neff silně ztrácí.

A. Mohela 29.8.2022 17:15

No, Adam Pekar a Vondra to myslí dobře. Já už třeba teď vím, že před odchodem do práce vypnu míchačku, fén a cirkularku. Nebýt geniality těch titanu, nepřišel bych na to.

S. Ševeček 29.8.2022 23:23

neměl byste paní Adamovou Pekarovou psát v mužském rodě, přestože je neplodná - jak vyvalil na veřejnost necitlivě pan Zdechovský.

P. Janoušek 29.8.2022 13:38

Astone, nepište legrace a pište sranda. Je to hezčí.

Z. Klouček 29.8.2022 11:40

Vzácná paní P-A by měla své svetrové rady rozšířit nejméně o teplé spodní prádlo, vlněné ponožky a kulicha. Ale třeba to za ni udělá někdo jiný, kdo si chce udělat u prostého lidu stejně dobré jméno a třeba někam kandiduje.

P. Sura 29.8.2022 11:49

Zjevně máte za to, že lid je zcela blbý a neví, že když mu je zima, má se obléct ??

J. Jurax 29.8.2022 12:18

To snad ani ne.

Ale zajisté se nalezne blbý politik, jenž se nabádáním k samozřejmým věcem vryje do paměti onoho lidu, jenž si pak z něho bude dělat oprávněnou prdel.

Ještě čekám, že nějaký takový bude v TV v prime time radit, abychom si myli ruce a vystříhali se pobytu na přímém slunci s nepokrytou lbí.

I. Schlägel 29.8.2022 10:38

Švejkistánu je lepší se smát, aby se člověk dočista nezbláznil.

O. Buda 29.8.2022 10:38

Česká republika byla loni nejrychleji se zadlužující zemí Evropské unie (EU) a schodek rozpočtu loni překonal do té doby nejhorší výsledek z roku 2020, konstatoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který rovněž upozornil, že Česko se loni zařadilo mezi země s nejnižší mírou ekonomického růstu v EU...

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/cesko-zadluzeni-eu-hdp-ekonomika-nezamestnanost-nku.A220829_075612_ln_ekonomika_vag

Nový premiér a nová vláda je ve funkci od 28. listopadu 2021. Sám nejsem oslněn tím, jak se koaliční vládě daří plnit volební program, ale jsem rád, že zde skončil styl „po nás potopa“ vlády předchozí. Vzrůst inflace začal rovněž v 11/2021, rozhodně jej tedy přivodily kroky předchozí vlády. Inflační peníze vyplácené jako náhrady za nevyrobené zboží, neprodané služby, plošné kompenzace, prostě mraky peněz „kvantitavně uvolněných“. A žádá se nové a nové zvyšování mezd, přispívání, všem a na všechno. Poslouchat bývalé ministry Schuillerovou a Havlíčka, kteří stáli u vesla, když se inflační spirála roztáčela, je skoro trápení. Na pomoc má nárok ten, kdo si nemůže pomoct sám. Protiinflačním krokem by bylo zvýšení daní a spálení takto vybraných peněz, zmrazení mezd ve státním sektoru, zvyšování důchodů podle zákona.

Pozoruhodné je, jak se nenávistné projevy vůči vládě, Bruselu, hnusné komolení jmen jednotlivých politiků vládní koalice i EU a snůška slaboduchých odsudků všeho, co se stávající garnitury odhodlaly provést, prolíná s přitakáváním k ruské dobyvačné válce na Ukrajině, obdivem ke kremelským architektům této agrese, s relativizací skutečnosti, převracením příčin a následků. Oboje pochází většinou od stejných přispěvatelů, oboje je odpuzující.

A. Grunwaldová 29.8.2022 11:38

Svatá pravda a je to tak jednoduché. Jenže hysterie Babišovců, Okamurovců a některých médií blbne těm jejich jednoduchým voličům hlavu.

R. Langer 29.8.2022 12:01

Uvidíme, jaká vypukne hysterie u voličů Pětikolky, až jim přijde příští vyúčtování za energie. Možná pak uvidíme, kdo tady byl vlastně zblblý... ;-D

P. Dvořák 29.8.2022 16:31

A jak se budete tvářit Vy? Vezmete dvě dvoukilové propan-butanové bomby a vyrazíte do Kremlu je naplnit. ;-D

P. Sura 29.8.2022 17:59

̈Do Kremlu jedině s naplněnejma. Plynem a hřebikama. A dálkovým spouštěčem ....

J. Jurax 29.8.2022 12:21

I nejednoduchý volič pětikolky může propadnouti hysterii, až mu přijde účet za energie.

F. Kusák 29.8.2022 11:39

Naše zadlužení, resp. dynamika zadlužení, si spočítá každý polovzdělaný idiot. Někdo se vyděsí, někdo, ve srovnání s Řeckem řekne "no a co". To zadlužování vidím ve všech mainstreamových plátcích. Zvláštní, že? Mě ovšem zajímá, co vláda teď udělá pro záchranu českého průmyslu, a pak, jak dokáže pro to nalézt shodu napříč společností. Ty informace nemám a z médií se je nedozvím. Jaké vlastně je očekávání českých firem? V jaké se nalézají finanční kondici, protože vlastní kapitál schází a získat úvěry je obtížné. Zkusil jste si to někdy? Naivkové si myslí, že ekonomika je perpetuum mobile, že se s tím nějak vypořádá. Kým asi nahradí ztráty trhů v Číně a Rusku. Mým milovaným (bez přehánění) Tchaj-wanem s dvaceti čtyř milióny obyvatel? Je zajímavé, že Japonsko dál nakupuje NG i LNG ze Sachalinu. O Indii ani nemluvě. To jsou všechno vážné věci, pro jejichž řešení vláda musí vytvářet podmínky. Bohužel, nic takového nevidím.

P. Sura 29.8.2022 11:52

to co píšete ja asi jako kdyby vám někdo vypustil bazén a vy jste mudroval, že kdyby hodně pršelo, tak by se zase naplnil .....

F. Kusák 29.8.2022 13:58

Už jste někdy jezdil po světě a sháněl zakázky? Už jste si někdy ve firmě lámal hlavu jak snížit náklady, abyste se dostal s cenou pod konkurenci? Až jste se někdy dostal do situace, že vám pohledávky po lhůtě splatnosti "lámaly" vaz a vy jste urychleně hledal provozní financování, abyste nespadl konkurzu? To jsou běžné problémy každé středně velké firmy. Kdybyste si tím prošel, asi byste mluvil jinak.

P. Sura 29.8.2022 15:03

Možná jsem špatně pochopil vyznění Vaší první poznámky. Šlo mi o to, že pokud předchozí vláda udělala takovou sekeru, že není krytelná ani veškerými příjmy SR (mandatorní výdaje převyšují příjmy) těžko očekávat, že nová vláda někde vykouzlí další peníze. Nicméně je dobře, že kvůli tomu neleze Putinovi dořiti, aby jí prodal levněji plyn, který by jí stejně překupníci zdražili.

Co se týká Vaší poznámky - to co píšete jsem dělal 25 let (od revoluce do důchodu), když jsem řídil firmu (malou - do 15 lidí).

F. Kusák 29.8.2022 17:11

No vidíte, tak to mě těší. Takže asi se mnou, alespoň částečně, souhlasíte. A firma o patnácti lidech už stojí zato. To zas tak malá firma není. Já jsem toho šéfování taky užil až až. I v té vlastní.

O. Buda 29.8.2022 11:53

Dovoluji si přenést svůj názor z sikuse pod jiným článkem. Snad to nevadí.

Domnívám a obávám se, že zastropování či jakákoliv plošná regulace cen, snižování daní, kompenzace a podpory za všechno všem, prostě všechno, co odporuje tržním mechanismům, že to nejsou protiinflační opatření ekonomická, ale politická. Uchyluje se k nim vláda ve chvíli, kdy se obává, že nebude znovu zvolena. Ekonomickým řešením je spíše zvyšování daní, zvyšování úrokových sazeb, jakékoliv odčerpávání inflačních peněz z oběhu. Až se zvedne výroba, export, obchod, rozběhnou se služby, pak ceny peněz, zboží a hypoték zase klesnou. Stát pak vydělá dost peněz na daních a rozjedou se sociální programy a neziskový sektor. Sociální stránka inflace je hodně citlivá a kulturní společnost se musí umět postarat o ty nejpotřebnější. Zdá se, že to jsou někteří osamělí důchodci a samoživitelky. Samozřejmě, že každý musí požádat a doložit nárok. Není možné považovat za oprávněný nárok na příspěvek to, co si teď nemůžeme dovolit stejně, jako když se dařilo lépe: chtít jednu dovolenou u moře, jednu dovolenou v zimě v Alpách, hypotéku na vlastní byt s 1,6% úrokem a přitom si jezdit autem jako dřív. Na to nárok prostě není, jsou jen příznivé a méně příznivé okolnosti. Kdo na to má, prosím. Kdo na to nemá, tak pojede vlakem na Mácháč a bude rád. Rychleji se z inflace dostaneme ne tím, že vláda bude dělat psí kusy a tisknout prachy, aby se lid nezlobil, ale že lidem dokáže vysvětlit, že když je bída, tak nebývá každý den kaviár. Jako bych slyšel z dálky kampáááň, za nás bylo líp! Samozřejmě, že se můžu mýlit, také nejsem ekonom, jako většina přispěvatelů...

R. Langer 29.8.2022 11:56

Jenomže ten nárůst cen energií také nemá s trhem NAPROSTO NIC SPOLEČNÉHO! ;-€

J. Jurax 29.8.2022 12:27

Přesně!

P. Sura 29.8.2022 11:53

Pane Budo, souhlasím s vámi.

F. Kusák 29.8.2022 10:30

Jak známo, do jedné řeky dvakrát nevstoupíš, Babišova vláda je pryč a vládne někdo jiný, v jiném složení a za jiné situace. To je rozhodující, protože co bylo bylo a smysl nedává spekulovat, co by dělal Babiš a spol. dnes. O jedné věci jsem ovšem přesvědčen, že totiž ta dnešní vládní parta je neschopná v současné mimořádně složité době alespoň něco podniknout. Málo platné, Fiala není krizový manažer a Síkela se Stanjurou také ne. A pak ten slepenec, v kterém se dost obtížně hledá shoda. A za jejich vítězství mohou mainstreamoví novináři společně s Ústavní soudem. Nové parlamentní volby, jejichž vypsání není jednoduché a zdá se, nic zásadního by nepřinesly, tedy kromě ještě většího chaosu a populizmu. Pragmatické, zdá se, by bylo vytvoření nové vlády ANO a ODS s podporou SPD ve sněmovně. Jako předsedu vlády bych viděl dnešního hejtmana Kubu. Je to moje představa, nikomu to nevnucuji. Ovšem jak to dopadne je ve hvězdách. Nejhorší by bylo nedělat nic.

P. Sura 29.8.2022 11:59

Když ponorka narazí a dostane díru do trupu, je věcí posádky, jak rychle ji ucpe, aby se nepotopila. Když se ale mužstvo začne hádat kdo za tu díru může, jestli kapitán, nebo kormidelník, nebo ten šutr, kterej tam neměl co dělat, tak se dřív potopí než zjistí, kdo má pravdu. Že nikam nenarazili, ale předešlá posádka tu díru blbě spravila.

J. Jurax 29.8.2022 12:28

Ponorka se musí především vynořit ... :-)

J. Sládeček 29.8.2022 9:22

No, vy jste za vodou, ne? Privatizace,....

F. Kusák 29.8.2022 10:35

Tak nevím, ale z té privatizace nic nezbylo, snad kromě dluhů. Pan Neff je mimořádně aktivní člověk v několika oborech a dokáží mu závidět jen skuteční nýmandi.

J. Jurax 29.8.2022 12:26

Závist je hřích.

Vy ještě nejste za vodou? Pak nejlepší pomocnou ruku naleznete na konci vlastního ramene!