16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

DILEMA: Je to válka levicová, nebo pravicová?

Dnes mě v našich médiích zaujal poplašný článek na iDNES o tom, jak se může odrazit výsledek amerických „mezivoleb“ (midterm elections) v míře angažovanosti USA v konfliktu na Ukrajině.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kubáč 31.10.2022 10:41

Pokud se jedná o aktivity mafií mohou si Rusko a Ukrajina podat ruce. Nicméně pokud se jedná o expanzivní choutky je Rusko výrazně nebezpečnější. Proto si myslím, že Rusko je potřeba za prachy NATO porazit a tím jeho imperialistické choutky zase na pár let pozdržet.

O. Seliger 28.10.2022 20:47

Jak prohlásil premiér Fiala je to válka naše a basta. Jsme ve válce proti Putinovi i MPA nabádá plésti svetry pro jeho porážku. A jak řekl prezident Zelenskyj tato válka trvá už 8 let. Jen je nutno ještě přidat v dodávkách. Zvlášť munice a pod. A podle ekonomů je dobrou investicí v této nelehké unijní inflací zasažené době nákup akcií zbrojařských korporací. A též více dobrovolníků na pomoc k dosažení konečného vítězství. Aby již naše firmy se mohli co nejdříve zůčastnit těch výběrových řízení k obnově Ukrajiny, jak únie plánuje. Dobrou noc.

H. Kala 28.10.2022 21:02

Myslím si totéž

V. Církva 28.10.2022 20:29

Myslím, že pan Jakl má částečně pravdu, ale tentokrát ne úplně. My i Ukrajina spolupracujeme (lezem do zadku) se Západem dnešním, těch západních 68níků progresivistů - to je pravda.

Pravda je, že progresivisté Rusko nesnáší protože je málo progresívní. A konzervativci s Ruskem spíš hledají spojení, protože je konzervativní.

Nicméně si myslím že v chápání Ruska je nejen pan Jakl naivní asi tak jako i já, dokonce před 2 lety. Vše jsou pomluvy, kdoví jak je to s těmi Vágnerovci je. Putin přeci nenařizuje vraždy novinářů a volby jsou divné, ale osvíceného vládce Rusové potřebují. A hlavně, proč by Rusko napadalo Ukrajinu a chtělo válku v Evropě?

Jenže 24 února se to špatné co si o Rusku Západ myslí potvrdilo.

Bolševici nejsou jen marxisté. Bolševismus to je především Rusko a možná ane ani ne z poloviny marxismus. Marxismus za Putina z bolševismu odstranili, ale většina bolševismu v Rusku zůstala. V Rusku jsou sochy Lenina. Uznává se tam Stalin.

No a rozumný konzervatismus 21 století snad nemůže podporovat vraždění mezi národy. Nebo nemá právo na existenci. To je sice konzervatismus, ale příliš předpotopní. Konzervatismus má smysl jako protipól progresivistických zmatků, pokud má znamenat svět jako za 1.světové, nebo ve středověku, je něco špatně

H. Kala 28.10.2022 21:02

Zaujal mě váš poslední odstavec pane Církvo :

"No a rozumný konzervatismus 21 století snad nemůže podporovat vraždění mezi národy. Nebo nemá právo na existenci. "

Zatím jistě sledujete zrovna tak jako já že příliš vůle ukončit vraždění mezi zúčastněnými válečného konfliktu není. Rovněž u podporovatelů napadeného účastníka konfliktu tato vůle chybí a jeden velký směr je podporován? Jak co nejrychleji a v co největším množství zbraní dodat na území strádající válečným běsněním . Samozřejmě se mi potom nabízí hypotéza o snaze toho co nejvíce rozstřílet aby bylo v budoucnu co stavět. O životy lidí tu asi moc nekráčí, Vše podléhá potřebám nakopnutí ekonomiky přirozeně ne ve zemích východu ale zemím v hledišti.

V. Církva 28.10.2022 22:14

V politice a jednání elit jsou samozřejmě ukrytá a občas i odkrytá obrovská svinstva.

Nicméně Putin je KGBák a bolševik který se odkopal a vraždí na Ukrajině. Takovým se věřit prostě nemůže. Nemyslím, že jeho balonky ochoty k jednání jsou upřímné.

Jak chcete jednat o míru a zařídit mír na Ukrajině když to takoví Hitlerové, Stalinové nebo Putinové nechtějí?! Obávám se, že s tím teď hnout nejde, i kdyby se Ukrajina i Západ rozhodli, že udělají cokoliv.

Jiná věc je co být mělo. Myslím, že Západ mohl strávit mnohem víc času smiřováním s Ruskem a nastavováním mechanismů důvěry. Ukrajina se pak měla chovat jako když má mafiánského nevyzpitatelného souseda, ale velkého a hodně ozbrojeného. To je ale věc složitá.

Nicméně podle odborníků co skutečně znají region i západních přístupů k menšinám, hlavní chybou Ukrajiny byl zrušení Ruštiny ve školách v roce 2006.

Ale s tím už dnes nikdo nic neudělá.

P. Dvořák 28.10.2022 16:15

Kuře je jídlo levicové, ale řízek je pravicový!

Přesně podle známého výroku pana šéfa. ;-D

P. Suchopárek 28.10.2022 15:56

Raději piš o pivu. Tyhle fantazie bez jediného konkrétna jsou k ničemu. Tady jde o boj zla, šílenství a lidské ubohosti proti samostatnému státu, potažmo celému světu. Všechno navíc jsou jen trapné kecy.

M. Valenta 28.10.2022 14:20

Jaklovo rusomilství v nenápadném hávu.

J. Anděl 28.10.2022 13:27

Jak čtu příspěvky a příjmu-li autorovu konstrukci (to je podstatné, jde o úvahu na autorem vytyčeném hřišti), zdá se mi, že jde ve světě o konflikt staré konzervativní levice s novou progresivní levicí. Ve které se republikáni dali na stranu té staré, protože je doma víc ohrožuje ta nová.

Čímž trpí v různé míře svoboda a podnikání jednotlivce tady i tam.

Ta různá míra, to, kde je můj domov geograficky i kulturně a historická zkušenost mě nenechávají na pochybách, koho si vybrat.

P. S.: nějaké omezení svobody jednotlivce je, jsem přesvědčen, nevyhnutelným důsledkem přelidnění a hlavně rozvoje informačních technologií, které se svými možnostmi nabízejí na kontrolu natolik, až by se dalo říct, že je to jejich primární účel. To tvrdím jako jejich spokojený uživatel. Proto je tato doba, kdy nové vzorce ještě nejsou pevně dané, tak důležitá pro naši dost dlouhou budoucnost.

J. Kulheim 28.10.2022 18:40

" nějaké omezení svobody jednotlivce je, jsem přesvědčen..."

Individuální svoboda buď je nebo není. Kontrola toho co si kdo má myslet, přečíst, napsat, je omezení a to nemá se svobodou nic společného. To je cenzura.

P.S. Kdy by měl tu kontrolu provádět? Já nebo vy?

J. Anděl 28.10.2022 18:46

Špatně jste pochopil, že si to snad přeji, nebo že to považuji za správné, za něco, co by se stát mělo.

Ne, já tvrdím, že se to nevyhnutelně stane, bude to produkt informačních technologií, asi jako je smog produktem aut či rozbahněné ulice produktem koňských povozů.

Nemyslím, že jí budou provádět konkrétní jednotliví lidé. Alespoň ne na Západě.

J. Kulheim 28.10.2022 19:54

Cenzura, individuální svoboda a pod jsou pojmy, které, pokud o nich chceme diskutovat, tak bychom si je měli definovat.

Individuální svoboda je základním kamenem demokratického systému vládnutí. Cenzura a demokracie nejdou dohromady. Jestliže je cenzura nemluvme o demokracii.

Jakýkoliv stroj, který by kontroloval co kdo píše musí vymyslet člověk. Ten je omylný. Neomylný je pouze Pan Bůh

J. Anděl 28.10.2022 19:56

Jasně.

Podívejte se, jak funguje našeptávač ve vyhledávači. Píšete slova, on odhaduje, jaká slova budou následovat, nabízí vám je. Vy je čtete a říkáte si - ha, nabízí mi slova, která asi použili jiní, sice jsem to chtěl formulovat jinak, ale tohle je jednak jednodušší a jednak to možná povede k lepšímu výsledku, tak našeptanou variantu vyberete.

Nazval byste to cenzurou? Já ne. Je to ale kontrola? Může z toho kontrola být.

J. Anděl 28.10.2022 12:08

Nu, mně připadá, že konzervativci naopak spadli do mrzuté pasti, ve které je jediným konzervativním oponentem progresivní levici starej dobrej komouš a kgbák.

Pro mě je to smutným vysvědčením pro západní dominantní konzervativní kruhy, zejména v Evropě.

M. Valenta 28.10.2022 14:16

Napsal jste to velmi výstižně.

V. Církva 28.10.2022 21:56

R^R^R^

R. Toman 28.10.2022 11:54

Válka je vůl. Jinak přeji republikánům, aby svojí pozici v kongresu posílili. A totéž Doníkovi.R^

M. Valenta 28.10.2022 14:31

To není náhoda, že putinovci vzhlíží k Trumpovi. Copak si od toho asi tak slibují?

R. Toman 28.10.2022 15:40

Tak to opravdu nevím, žádného putinovce neznám. A pokud myslíte ty desítky miliónů Američanů co volí republikány a podporují Trumpa, tak to má pak Putin v USA velmi dobré.

P. Diviš 28.10.2022 11:47

Jen tak pro připomenutí, Obama zbraně Ukrajině nedodával, to udělal až Trump a Biden to zarazil, znovu začal až po napadení Ukrajiny.

T. Diblík 28.10.2022 15:59

Za Obamy ovládl Rosatom 100% firmy Uranium One, a to, že inzerát na rekonstrukci školy v Sevastopolu byl fejk jsem neslyšel. Podporovatelé Ruska Ukrajině zbraně nedodávali. Pravda.

V. Církva 28.10.2022 22:00

To je dobrá připomínka.

J. Ptáček 28.10.2022 11:28

Naprostá většina carů krvavě rozšiřovala největší imperialistickou říši, dnes velkou jako Čína a USA dohromady, stejně jako to dělala většina generálních tajemníků, "presidentů" a podobných zločinců. Rozšiřovali území všemi směry, Evropu nevyjímaje. Zrovna Andropov nebo Černěnko, jinak také gauneři, říši nerozšiřovali. To ale pan Jákl takticky zamlčel. Do krámu se mu to nehodilo.

J. Kulheim 28.10.2022 18:45

"Naprostá většina carů krvavě rozšiřovala největší imperialistickou říši,.."

Na rozdíl od Napoleona, Hitlera, kteří se snažili své říše zmenšit a rozdat chudým a potřebným.

K. Filip 28.10.2022 10:07

Naše vláda hraje pilně podle not z Brussele.

H. Ulrychová 28.10.2022 9:50

Je to válka rozpínavého agresora proti napadené zemi, která se brání. Netuším, jestli je to tedy pravicové nebo levicové, ale právo je jen na jedné straně.

P. Janoušek 28.10.2022 15:06

Dobře jste to napsal.

P. Dvořák 28.10.2022 16:19

Ovšem v IVK to vidí jinak. Pan šéf celou dobu svého působení v politice se přikláněl k ruskému méďovi. A teď je na stará kolena zklamán. Nepovedlo se. :-)

O. Mayer 28.10.2022 9:48

pan Jakl se tu snaží být podprahově manipulativní (političtí vůdci byly zamlada levičáci- což je špatně = podporují Ukrajinu- což je špatně), ale moc mu to nejde, takže z toho vyšel blábol jak na houbičkách. Co kdybyste po vzoru svého guru místo toho zkusil třeba pojednání o levicovisti snowbordingu.