Neviditelný pes

DEMONSTRACE: Kolikpak jich vlastně bylo?

26.6.2007

O sobotní (23. června 2007) demonstraci odborářů tvrdila některá média, že se jí účastnily desetitisíce nespokojenců. Vzápětí se objevily, zejména na internetových denících, názory, že tyto počty jsou nadnesené.

"U ďasa," řekl jsem si. "Vždyť tu jsou fotky! To přeci nemůže být tak těžké ty lidi spočítat!"
Neboť se snažím být mužem činu, učinil jsem. Za základ mi posloužily dva obrázky: jeden z iDnes, druhý z Neviditelného psa, či spíše ze spřáteleného webu (3 MB).

Demonstrace - iDnesNejdříve jsem se pustil do pochodujících odborářů z iDnesu. Zvolil jsem oblíbenou odhadovací metodu: rozdělil dav na zhruba stejné "čtverce" a odhadl počet tam, kde to bylo možné, tedy v předních řadách. Musím pochválit fotografa, neboť zastihl průvod příhodně ve chvíli, kdy čelo míjelo sloup veřejného osvětlení - protože sloupy jsou stejně daleko od sebe, nebyl takový problém rozdělit dav opravdu co nejpřesněji, i při jeho zkreslené perspektivě.

Protože část čelního "čtverce" zakrývají transparenty a balóny, rozdělil jsem jej na části, a kde nic nepřekáželo ve výhledu, spočítal, že průměrně je v každé 45 lidí. Neboť jde o osminu části "od lampy k lampě", vychází mi na jednom úseku 360 lidí, při jedenácti úsecích na snímku zachycených tedy 3960 lidí. Nebudu troškař a zaokrouhlím to na čtyři tisícovky.
Pravda, trochu mi kazí náladu, že nevím, zda je průvod celý - konec se ztrácí a je docela dobře možné, že část není vidět.

Dalším krokerm bylo přepočítat lidi na Václavském náměstí. Druhý snímek má pro počítání výtečnou kvalitu - je zřejmě ve stavu, jak "vypadl z foťáku", včetně EXIFu, takže víme, že byl pořízen ve 13:44. Demonstrace - Wagner
Rozlišení je vskutku vysoké - což mne vedlo k odlišné metodě počítání. Prostě jsem si "odškrtával hlavy". Věřte, nebylo příjemné, pohlédnout všem těm odborářům do tváře! Každého jsem označil barevnou tečkou a po deseti tečkách změnil barvu. Když se mi podařilo označit všechny viditelné hlavy, obtáhl jsem "množiny teček" tak, jak nás to učila (tenkrát soudružka) učitelka ve druhé třídě a desítkové množiny opět seskupil po deseti, tedy po stovce demonstrantů. Těch stovek bylo přesně osmnáct.
Takže, připočtu-li nějakých 10% lidí schovaných za transparenty a zaokrouhlím-li to (pro jistotu, abych nekřivdil) nahoru, vychází mi, že na obrázku je 2000 lidí.

Je vidět, že zadní řady jsou tvořeny "odcházejícími" nepozornými a nedisciplinovanými odboráři, pročež soudím, že ta chybějící polovina průvodu z prvního obrázku se rozptýlila po okolí, kde se věnovala rychlému utrácení svých úspor, neboť po "škrtformě" již na utrácení nebude.
A pokud má někdo zájem mé výpočty zkontrolovat, nechť: přikládám oba obrázky připravené: průvod rozdělený na čtverce a Václavské náměstí se zaškrtanými demonstranty.

Poznámka redakce - obrázky s autorovými výpočty si v původním rozlišení můžete prohlédnout zde: iDnes, Wagner. Další obrázky z demonstrace jsou zde.

Robert R. Šimek


zpět na článek