25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

DEMONSTRACE: 70 tisíc z milionu

Parlamentní volby v říjnu 2021 vytvořily v České republice trochu paradoxní situaci. Mírně přes milion hlasů dostaly strany, které neprošly přes uzavírací klauzuli. Dá se říci, že tím vznikla jakási „strana nezastoupených“, která by ve sněmovně představovala třetí nejsilnější stranu, s téměř dvaceti procentní podporou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Laurencikova 7.9.2022 19:04

To je to prave, dneska, vlastne uz dlouho, nebezi ta delici cara mezi "vpravo" a "vlevo", ale mezi patrioty a globalisty, hrube receno, mezi tzv. Somewhers a Anywheres. Fakt je ale, ze strana jako ceska SPD plati v EU za EXTREMNE PRAVICOVOU, stejne jako RN Marine Le Pen, Lega Mathea Salviniho a AfD Alexandera Gaulanda. Proto me velmi udivuje, kdyz se v Cechach mluvi ve spojistosti s Okamurou o "levici". Mozna ho proto hodne lidi nevoli, levici nechteji, tu si asociuji s komunisty. A vidite, jaky je to nesmysl!

P. Čech 7.9.2022 9:59

Ano, pravidla hry jsou "nějak" nastavena. Je ovšem nabíledni, že jsou nastavena špatně. Konkrétně podle zásad "chytré" horákyně. Jsou nastavena tak, že by snad mohla fungovat v uvedené pohádce, nikoliv v systému řízení státu. Tato pravdidla hry nastavili "bývalí" komunisté v roce 1992 a stejní je i schválili. Zde mám na mysli velice špatnou ústavu, která nemůže efektivně fungovat i kdyby si to přála většina lidí. zejména proto, že zástupci občanů v moci zákonodárné jsou voleni nepřímo, přes politické strany a hnutí. Existuje zde však jedna věc, kdy ta pravidla nejsou nastavena vůbec. Mám na mysli absenci zákona o obecném referendu, pomocí něhož by občané mohli přímo prosazovat svou demokratickou, většinovou vůli. A také proto u nás od roku 1993 nefunguje téměř nic důležitého.

P. - 7.9.2022 12:14

Ovšem. Jenže to by zákon o referendu musel být napsán velmi pečlivě, jinak by si taky lid prostý mohl odhlasovat, že nebude platit daně :-7

P. Čech 7.9.2022 12:51

Mlvím o kvalitním zákonu, ne o takovém, jakých máme hafo. Takovém, jaký má např. Švýcarsko. O zákonu stanovujícím bez výjimek všeobčanské hlasování, jehož výsledky musí být obecně závazné pro všechny občany, státní orgány a politické strany a hnutí, jakož i pro všechny ostatní subjekty. O skutečně demokratickém zákonu, který zajistí vládu občanů ve státě a rozhodně nikoliv vládu politických stran, hnutí či jakýchkoliv jiných politických subjektů. Demokracie je totiž vládou občanů (demos kratos) a rozhodně ne vládou kohokoliv jiného.

Z. Lapil 7.9.2022 9:22

Já jsem teda jen obyčejnej technik, ale co jsem kdy slyšel, tak za stabilitu měny je odpovědná národní banka, v případě EU ECB. Ta má, na rozdíl od vlády, možnosti inflaci roztočit, a to zlevněním peněz: nízké úroky, kvantitativní uvolňování neboli tisk peněz. Vláda může nanejvýš nepůjčovat si peníze za drahé úroky, jenže úroky jsou levné a lidi to chtějí, tak proč by si nepůjčovala.

Ad energetická krize: Fiala opravdu není ten, kdo by mohl otočit kormidlem a nastartovat vypnuté elektrárny.

A pozor - to nemohl ani Babiš a nemohl by kdokoliv jiný. Premiér státu, kde je většina zákonů nadiktována nadstátním útvarem, je prostě a jednoduše příliš malý pán.

F. Kusák 7.9.2022 9:56

Že jste technik, Vás jedině šlechtí, neboť úspěchy československé, i českomoravské ekonomiky d v rámci Rakouské monarchie právě na úspěšných a talentovaných technicích a řemeslnících záviselo. Bohužel, oproti dnešnímu stavu hospodářství.

Z. Lapil 7.9.2022 10:02

Dejme úředníkům a obchodníkům, co jejich jest. Kdyby nám technikům nezařídili, aby se naše výmysly/výrobky prodali za slušné peníze, můžeme se i s úspěchy desetitisíce let dozadu (pazourek místo opáleného konce hole) jít klouzat.

F. Kusák 7.9.2022 10:41

Já jsem si v životě zkusil všechno, od práce dělnické i té šéfovské, konstruktérské, zahraničně obchodní až po top manažerské, jako spolumajitel firmy. V dobře fungující společnosti má samozřejmě vše svůj význam a musí se dělat co nejlépe. To jistě platí i ve státem a komunálem placených pozicích. Tady mám ovšem dost zásadní výhrady. To samé platí o mnohých politicích

P. Čech 7.9.2022 10:06

Nemáte pravdu, pane Lapile. Otočit kormidlem může kvalitní premiér a dnes zejména prezident republiky. Stačí jen využít textu čl. 62, odst.a ústavy a odvolat z funkce premiéra Petra Fialu. Nikliv odvolat jednotlivé ministry, k tomu může prezident přistoupit jen na návrh předsedy vlády. Odvolat předsedu vlády a využít tak jediné smysluplné pravomoci prezidenta republiky. To mohl v roce 1948 udělat i prezident Beneš. Neudělal to a nastartoval tak 41 let trvající diktaturu komunistů. Následujících rozumných scénářů (opět podle textu ústavy) je povícero. Musí však obecně platit český text ústavy a rozhodně nikoliv nějací její duchové či zvyklosti. U nás totiž zvykové právo neplatí.

Z. Lapil 7.9.2022 10:32

Odvolat Fialu samozřejmě lze, samozřejmě - nazvěme to - demokraticky, i když vím, že si pod tím slovem my dva představujeme každý něco dost jiného.

Ale kdybyste četl, co píšu, zjistil byste, že - podle mého názoru - premiér nemá ani právo ani šanci tím kormidlem otočit.

To by musel změnit politiku ECB a ČNB iks let zpátky (přinejmenším od r. 2008, ale spíš někdy od zrušení zlatého standardu), a zároveň zpětně zrušit celý Green deal a socialismus v EU i ČR redukovat ASPOŇ na polovinu.

A. Gamrot 7.9.2022 10:44

Nemyslím si, to by aspoň poslechl Don Pabla s jeho relativně rozumným návrhem stran zastropování cen atd. Jsme snad poslední zemí, která proti růstu energií neudělala defacto nic a systémového zhola nic. Tím defacto nic považuji rádoby dárečky voličům, aneb drobty ze stolu s tím, že se neřeší meritum věcí. To by zvládl i Babiš, aniž by pištěl Kampáán, což v podstatě je vyjádření Fialy, ohledně demonstrace. Oněch demonstrantů v reálu bylo daleko více, ono byly plné i přilehlé uličky, obdobně jako v listopadu 89 a říci jim, že je svolává proruský xindl nesvědčí o bystrosti pana (rádoby) premiéra. Z mého pohledu čeká stále na signály z Berlína, kromě osvědčených dodávej za levno energie a mlč.;-€ Možná za to dostal Blembák medaili ;-D

P. Čech 7.9.2022 12:07

Máte pravdu. Premiér neustále čeká na nějaké signály z Německa a Francie, přičemž se neřídí a ni tím, co v těchto státech politici dělají pro lidi. Čeká na signály z EU, aby mohl následně tyto vysílat směrem k českým občanům. Typická vlastizrádná politika, která nemůže dopadnout jinak než špatně.

L. Najman 7.9.2022 15:06

R^R^

F. Kusák 7.9.2022 11:25

Takže Vy jste nikoliv exaktně myslící technik, ale nihilista, pro kterého nemá nic smysl. Ale má, jen se nebát. Myslím, že je dobře vidět, kam naše německé vazalství dospělo. Třeba nám momentální stav otevře oči a začneme se chovat trochu samostatně. Já považuji za nehoráznou drzost, přijet do Prahy a vykládat tady na akademické půdě něco o kvalifikované většině. To mě připomíná toho s knírkem.

Z. Lapil 7.9.2022 12:46

Nazýváte-li nihilismem kritiku EU, pak jsem nihilista. I když si fakt nemyslím, že bych byl nihilista (jen) proto, že konstatuju, že setrvačnost mají nejen tělesa hmotná, ale i - řekněme - duchovní/společenská. Stát, společnost a tak.

Zkuste doma způsobit, že nedělní oběd bude o půl hodiny později, než obvykle.

P. Hák 7.9.2022 19:16

No, vzhledem k rozložení sil na evropském kolbišti je Fiala opravdu malý pán. Na druhé straně NĚCO by dělat mohl, resp. především by se nemusel snažit být ve vymýšlení těch kravin na špici.

R. Langer 7.9.2022 11:10

Hm, tak třeba nějaký Orbán mohl. Docela podstatně. Ale je fakt, že tady nikdo takový není, takže - nemůže. :-P

P. Čech 7.9.2022 12:16

Ale je, pane Langere, je! Pouze dělá nepředstavitelné politické chyby, které jej odstavují od ev. moci a příležitosti s tím něco udělat. Stačí málo. Ve spolupráci s prezidentem odvolat neschopného předsedu vlády a jmenovat tímto Babiše. Za předem dohodnuté věci, že nový premiér předělá vládu a vytvoří koalici s SPD, Trikolórou a Přísahou. Následné vyvolání předčasných voleb (u nás nic nového pod sluncem), do kterých musí jít tato předvolební koalice společně. Potom nutně dojde k vytvoření ústavní většiny v poslanecké sněmovně, vypracování a schválení kvalitního zákona o obecném referendu, jehož výsledky musí být obecně závazné pro všechny. Následně konečně nástup ke skutečné zastupitelské demokracii švýcarského typu.

Z. Lapil 7.9.2022 12:38

Dobrá připomínka. Díky.

Teď je otázka, jestli se za pár let neukáže, že ten hlupák je on. Stát určující za kolik mi má někdo něco prodat se podle mě míjí zadáním a riskuje, že se dotyčná komodita bude spotřebovávat jinde, než kde je nejvíc potřeba.

To věděli už Hanzelka se Zikmundem, když psali zprávu o "inspekční" cestě po SSSR. Centrální rozhodnutí, že služební(?) auto musí vydržet právě 10 let vede k likvidaci stále solidních aut provozovaných na silnicích kolem Moskvy a zároveň k udržování zoufalých vraků likvidovaných sibiřským bezcestím.

L. Žaloudek 7.9.2022 17:52

No, pane Langere, už jsem kdesi zahlédl zmínky o tom, že Orbánovy aktivity mají jakési (jím) nečekané vedlejší důsledky. Víte, klasická ekonomická poučka třeba tvrdí, že omezení cen shora (tj. zastropování) způsobí automaticky nedostatek daného zboží.

O. Kaucký 7.9.2022 15:11

Což takhle ty zbytečné a škodlivé zákony začít rušit? Kluci z EU, co spolu mluví by nám za trest nedali dotace na cyklostezky a školení o užitečnosti Euro-sojuzu. Zeměkoule by se určitě nezastavila, německé firmy by určitě neodešly, protože v současnosti mají diametrálně jiné starosti. Kdyby se na nás v Berlíně zlobili, tak začneme prodávat elektriku někomu jinému, je o ní celkem zájem.

Z. Lapil 7.9.2022 15:15

Já jsem pro každou špatnost :-).

P. Vychodil 7.9.2022 9:16

navrhuji organizátorům, aby pro příští demonstraci zvolili Letnou.

Tehdy se michprdi chlubili účastí 250-300 tis. Fotodokumentace existuje, tudíž bude jednoduché srovnávat, nebude možné skutečný počet příliš srazit...

Z. Lapil 7.9.2022 10:36

V dobách kdy má každý v kapse mobil a dá se fotit z vyšších pater okolních domů lze přítomné celkem snadno spočítat.

R. Langer 7.9.2022 11:11

Ano, dá. Jenom jestli se ty počty budou líbit. ;-D

Z. Lapil 7.9.2022 12:39

Tak učiťééé. A někteři se je jistě pokusí upravit k obrazu svému.

O. Kaucký 7.9.2022 16:11

Je celkem jedno, kde se demonstranti sejdou, ale pokud Fiala nebude nic dělat, tak příští sjezd ODS se bude konat u něj v kuchyni, víc členů už nesežene.

O. M. 7.9.2022 9:05

Nadpis, resp. úvaha k němu vedoucí, je špatně.

P. Kubáč 7.9.2022 8:52

Nevztahuje se to jenom na Babiše, ale od jeho vlády jsem začal oceňovat zjevné a viditelné gaunery v politice ( Kuba, Blažek), kteří sledují své zájmy a své kšefty, ale nemají zájem rozvrátit společnost radikálním bojem za "světlejší zítřky"

Možná bych mohl jít o krok dál - žádná vláda - nejlepší vláda. Belgie byla v roce 2006-7 bez vlády 500 dní kvůli národnostní otázce a jak pookřála.

Rittig na hrad !

F. Kusák 7.9.2022 9:14

Tak rovnou řekněte, že jste anarchista, a to nemyslím nijak ve zlém. Jako mladý jsem k některým jeho projevům také inklinoval. Dnes si myslím, že nejlepší je nějaká forma prezidentského systému, samozřejmě v demokraticky řízeném státě.