25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

DEMONSTRACE: 70 tisíc z milionu

Parlamentní volby v říjnu 2021 vytvořily v České republice trochu paradoxní situaci. Mírně přes milion hlasů dostaly strany, které neprošly přes uzavírací klauzuli. Dá se říci, že tím vznikla jakási „strana nezastoupených“, která by ve sněmovně představovala třetí nejsilnější stranu, s téměř dvaceti procentní podporou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 7.9.2022 18:57

R^!

Velmi zajímavé a trefné.

L. Vrána 7.9.2022 22:50

R^

L. Beneš 7.9.2022 11:44

K radosti velkých stran ve volbách řada lidí volí politické subjekty, které nemají naději na to, že ve volbách uspějí. Lze říct, že "někdo" podporuje kdejakého ctižádostivce, který věří, že snad ve volbách uspěje. Čím více stran s počtem hlasů pod 5%, tím snadnější je pro politické šíbry odnést si konečné vítězství. O stupidech, kteří k volbám nechodí vůbec ani nemluvě.

J. Ráž 7.9.2022 11:20

Koalice pěti stran, která ve volbách získala hlasy necelých 43% z těch kdo přišli k volbám, má ve Sněmovně 108 poslanců. Něco je v našem volebním systému špatně!

Lídři pěti stran, které tvoří vládu prohlašují, a dokonce si to asi myslí, že mají podporu většiny občanů i když de fakto jí vyslovilo ve volbách podporu jen necelých 30% z celkového počtu voličů.

Fiala je sice vyučený politolog, ale je špatný politik a nejméně pro svou funkci schopný premiér, který byl v čele vlády od vzniku samostatné České republiky. Jemu to ještě nedošlo, ale dochází to stále víc víc lidem a proto by bylo dobře, aby mu to někdo hodně nahlas řekl.

J. Jirka 7.9.2022 11:27

> ... aby mu to někdo hodně nahlas řekl.<

Kdo, když ne vy?

Kdy, když ne teď?

V. Vlach 7.9.2022 12:51

Něco je v našem volebním systému špatně!

Ano, třeba komouš Rychetský a jeho "puč"!

L. Žaloudek 7.9.2022 17:34

Pane Ráži, co je špatně? Měli by snad ve sněmovně sedět zástupci těch, kdo k volbám nepřišel?

J. Sedláček 7.9.2022 10:40

!

M. Valenta 7.9.2022 10:38

To myslí autor opravdu vážně, že ti co se sešli na Václaváku a škemrali o ruský plyn, nejsou převážně proruští?

F. Kusák 7.9.2022 10:59

A vy si vážně myslíte, že ti co tam byli, jsou opravdu proruští? Německá, ale i rakouská vláda, ze strachu z lidového hněvu, uplácí lidi, kde se dá. (A pak tedy, celá rakouská vláda je jeden ruský troll, protože rakouský kancléř škemral v Kremlu). Což zase já považuji za fatální pitomost, minimálně z ekonomického hlediska. A zavírání vlastních energetických zdrojů, tak to vypadá opravdu, že Německo páchá sebevraždu nebo je to arogantní a nezodpovědné chování. Bohužel pro nás, protože spolu chyceni, spolu pověšeni.

D. Uhlár 7.9.2022 11:01

Neškemralo se o ruský plyn, šlo o to, aby vláda přestala žvanit a vysílat signály, a začala konat. Jestli byl nebo nebyli proruští, nevím, sledoval jsem jen asi hodinu na netu, ale vzhledem k tématu demonstrace je to úplně jedno. Nebylo to o zahraniční politice, ale o spravování věcí domácích.

F. Kusák 7.9.2022 11:15

Je to tak, vnímám to stejně.

L. Beneš 7.9.2022 11:17

Těm lidem je Putin vlastně "ukradenej". Lidi zajímá zda plyn bude a zda na něj budou mít. Ostatní jsou jen kecy, z nichž žijí jinak pro lidskou společnost neužiteční politologové.

J. Ráž 7.9.2022 11:24

Jakeš v roce 1989 prohlašoval, že ti, co chodí demonstrovat jsou agenti anerického imperialismu a nemají podporu většiny občanů. . Jak se ukázalo, velmi se mýlil a stejně se mýlí dnes Fiala a lidé s názory, jako máte Vy.

J. Jirka 7.9.2022 11:26

Převážne jsou to vyznavači pořekadel:

- Kam vítr, tam plášť

a

- Všecko je mi putna, jenom když mi chutná

A ten zbytek patří do jednoho pytle s panem pořadatelem.

J. Jirka 7.9.2022 11:29

Jo a "Bližší košile, než kabát", to mi vypadlo...

M. Adam 7.9.2022 11:55

oni neskemrali o rusky plyn. Oni jenom chteli, aby vlada zvedla svuj linej a neschopnej zadek a zacala konecne pracovat pro Cesko. V tom je obsazen pozadavek na dostatek energii za rozumne ceny. Ale to by musel Fialuv 5splacanec konecne zacit pracovat a ne jenom vysilat signaly a urazet demonstranty.

B. Rudolf 7.9.2022 10:34

Pokud jsem dobře pochopil to, co pan Fiala řekl, tak on za proruské síly označil svolavatele demonstrace a nikoliv její účastníky. A to je podstatný rozdíl.

Většina svolavatelů oné sobotní demonstrace má skutečně (podle mne neomluvitelnou )slabost pro Rusko. Většina účastníků demonstrace má (podle mého názoru) obyčejný lidský strach z budoucnosti a pocit, že se vláda o tuto jejich budoucnost nestará dostatečně.

Ačkoliv by vláda měla opozici spíše poděkovat za to, že ji dostatečně rázně upozornila na možná rizika budoucího vývoje a v tomto kontextu byl Fialův výrok spíše škodlivý, tak se mi nelíbí, když se panu Fialovi vkládají do úst slova, která neřekl. Neřekl, že na demonstraci se sešly proruské síly, řekl to o svolavatelích demonstrace a že někteří lidé podléhají dezinformačním kampaním.

F. Kusák 7.9.2022 10:51

Mně je celkem jedno, jak to Fiala myslel, má se ale vyjadřovat jasně. Pro mě je ovšem důležitější, jak vláda zvládá složitou ekonomickou i sociálně politickou situaci. Pokud si někdo myslí, že dělá vše, co může, pak dobře, ať neprotestuje a nedemonstruje. Já ale vnímám obrovskou nespokojenost s chováním vlády. A statistiky tomu nasvědčují. A nejsme všichni magoři, kteří si myslíme, že problémy vyřešíme rozdáváním peněz, které vláda nemá. Nicméně, pokud je náš stát ve válce s Ruském (právně je to nesmysl), pak musí platit válečná ekonomika. Alespoň v těch komoditách, které jsou pro existenci státu zásadní. A vláda jako celek se musí chovat jako krizový manažer.

D. Uhlár 7.9.2022 11:04

Jenom technická: přestaňte všem podsouvat strach z budoucnosti. To, že chci, aby vláda, kterou platím a která má konat v můj prospěch, tak doopravdy činila, a že jsem jí přišel říct, že tak nečiní, neznamená, že mám strach, nebo jsem proruský. ( nominativ je jen jazykový prostředek, ačkoliv si myslím, že vláda de fakto zkolabovala, na demonstraci jsem nebyl)

L. Žaloudek 7.9.2022 17:41

Tak to zae já strach z budoucnosti mám. Především z toho, že jestli to takhle s těmi energiemi půjde dál, nepřijdou jen demonstrace. Ovšem jak má vláda zlevnit plyn (nebo pivo), to nevím...

O. Kaucký 7.9.2022 14:51

Co blábolí euro-soudruh Fiala je vcelku nezajímavé, podstatné je, že nic rozumného nedělá. Celé konání téhle vlády je jen pokrytectví, nebudeme nakupovat ruský plyn, přesto ho nakupujeme prostřednictvím překupníků a samozřejmě dráž. Ropu zrovna tak. Je to prosté, jiný plyn a jiná ropa než ruská na trhu není. Elektřinu, které máme dost, si zdražujeme přes burzu. Prý s tím nejde nic dělat. Když to neumí, tak ať jdou do „pryče”.

V. Loula 7.9.2022 10:32

"Ne, nechci zpochybňovat legitimitu této vlády a už vůbec ne říjnových voleb." Astone, jenom bych připomněl, že v době, kdy již byla vyhlášena volební kampan a stanoven termín říjnové volby, tak ustavní soud změnil pravidla volebního zákona.

Jistě, vliv na výsledek voleb ta změna neměla, nicméně formálně to podle mne nebylo správné.

D. Uhlár 7.9.2022 11:06

Tak to je hrubý omyl, ta změna měla na výsledek voleb vliv naprosto fatální, Rychetský tohle neměl nikdy dopustit, selhal zcela hanebně, ať už nevědomky, či záměrně

O. Kaucký 7.9.2022 14:54

Za b) je správně.

D. Laurencikova 7.9.2022 10:05

Muze mi prosim nekdo vysvetlit to, ze: "Voliči „strany nezastoupených“ jsou z valné části konzervativní vlastenci, jak levicových, tak pravicových názorů. Ti levicoví mohou inklinovat k SPD nebo k ANO. Pro ty pravicové by alternativu mohlo představovat konzervativní křídlo ODS"? V cem spociva "levicovost konzervativnich vlastencu" (?), kteri voli SPD a co lze na konzervativnich vlastencich, volicich ODS, oznacit za pravicove? Je mi to ponekud nesrozumitelne. Dekuji.

O. Kaucký 7.9.2022 15:02

Mne by zase zajímalo, proč by měl být vlastenec konzervativní.

Přijde mi to jako účelové najít na té demonstraci potenciální voliče ODS, ale pokud jsou ti vlastenci levicoví, tak je volit nebudou, to mají na výběr SPD nebo ANO a pokud jsou pravicoví nebo dokonce konzervativní, tak ODS volit nemůžou, protože ODS není ani pravicová ani konzervativní a už vůbec ne vlastenecká.

D. Laurencikova 7.9.2022 16:24

Ja nevim, jestli by "mel" byt vlastenec konzervativni, fakt je, ze "pokrokova" - tedy nikoliv konzervativni levice zrovna patrioticka neni. Nevim, jestli jste si vsiml, ale vladnouci evropske levicove "elity" pracuji za odstraneni narodu a "vlasti" a delaji z EU vlastne obdobu SSSR. Strany, ktere maji v programu uchovani narodnich statu, potazmo vlasti a narodu (a k tem patri i ceska SPD, jestli se nemylim), jsou hodnoceny (spis vykricny) jako pravicove.

V Bruselu Babise nemeli radi a radovali se, kdyz sel od valu a prisela Fialova petidemolice. To pro me znamena, ze musel Babis udelat cosi spravne! ODS je podle me, presne to, co pisete, ani pravicova ani konzervativni a uz vubec ne vlastenecka. Stejne jako nemecka CDU, ktera jde radeji do koalice se Zelenymi, nez s vlasteneckou AfD, kterou ostatne vyhlasila za sveho uhlavniho nepritele. Rv

D. Laurencikova 7.9.2022 16:59

Nedalo mi to, a vyhledala jsem v nemecke Wikipedii nasledujici: "Svoboda a přímá demokracie ist eine rechtsextreme politische Partei in Tschechien. Sie wurde am 5. Mai 2015 von Tomio Okamura gegründet, der sich von seiner vorherigen Partei Úsvit přímé demokracie getrennt hatte"

Okamurova SPD plati tedy v Nemecku (zaroven v Bruselu) za EXTREMNI PRAVICI, (stejne jako AfD), v Cechach za levici. ANO je udajne "populisticke, zamerene proti etablovanym elitam, neurcene ideologie". Co ted?

O. Kaucký 7.9.2022 17:23

To je podle teorií politologů. Je pravda, že současní levicový politici nejsou většinou vlastenci, ale v minulosti tomu tak nebylo. To je všechno o současném zmatení pojmů. Např. dnešní liberálové jsou vlastně neomarxisté. ODS byla za vlády Babiše levicovější než komunisti. Aby se v tom prase vyznalo.