29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

DEMOKRACIE: Co to teda k čertu vlastně je?

Až na stránky Neviditelného psa se dostala diskuse mezi pány Jaklem z Institutu Václava Klause (On nám někdo v tichosti přepsal ústavu?) a Pánkem z Liberálního institutu (Omyl pana Jakla) o význam pojmu liberální demokracie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Houžňák 23.8.2017 14:37

To je pravda, to už ovšem tenkrát i o mladých Řecích

říkali ti staří Řekové, a to jak ti ancient Greeks, tak i ti old ancient Greeks. To jsou holt tyhlety civilizační konstanty. Ale zcestné názory tenkrát asi vypadaly jinak než zcestné názory tehdy.

J. Pražák 23.8.2017 10:13

Cesta do pekel

Spojení demokracie (i s jakýmkoli přívlastkem) je cesta do pekel v případě že je to spojeno se "sociálním státem", což je dnešní případ ve většině zemí. Těch méně úspěšných je vždy většina a ti si volí zatupitele, kteří prosazují přerozdělování, podpory, dotace od těch líných neúspěšných k pilným úspěšným.

Dříve to uměli vyřešit, když nebylo všeobecné ROVNÉ volební právo, ale váha hlasu odpovídala odvedeným daním (Taafe, Badeni). Ten kdo daně neplatil vůbec, měl hlas s nejnižší váhou proto aby se na dobré nápady od chudých úplěně nezapomnělo.

J. Plíva 23.8.2017 10:01

Pěkně vysvětleno

A z toho plyne, že duel Pánek versus Jakl by měl vyhrát Pánek.

Pánek ve svém příspěvku uvádí odkaz na "Zakaria: VZESTUP NELIBERÁLNÍ DEMOKRACIE" v angličtině, ale tuto skvělou analýzu lze nalézt i v českém překladu na webu Občanského institutu. Opravdu stojí za přečtení!

P. Zinga 23.8.2017 8:46

Definice demokracie je prostá:

Jedná se podle názoru většiny. Lze sice podotknout, že "většina se většinou mýlí" (tento názor je vědecky -přes různé excesy-vyvrácen).

Každý přívlastek k demokracii skrývá partikulární zájmy.

O. Dvořák 23.8.2017 8:33

Každý člověk

by upřednostnil diktaturu před demokracií, pokud by to byla JEHO diktatura.

P. Zinga 23.8.2017 8:40

Re: Každý člověk

Před časem mi ve sporu (pracovním) vytkl kolega, že se mnou nejde vyjít. Moje odpověď zněla: Jak to, že se mnou nejde vyjít?! Se mnou jde vyjít krásně, když je po mém!".Kupodivu se mu to zalíbilo.

P. Přibyl 23.8.2017 7:49

Pěkné.

Ze složitého jednoduché.Prostě pěkný článek.

R. Szewczyk 23.8.2017 6:18

ha ha ha

pane Rambousek,

1. duna písku neznamená nic, čili cihla z cihly, kolo z kola , ešče lépe tuna tuny, čtverec čtverce

2. druhak, co má spolu demokracie a hlasování společného je váš omyl, častý omyl oblblých mas komunistickými souškami učitelkami občanské výchovy, ve které pokračují pančelky uspěšně po dnes, to vede k tomu, že se zaměnuje demokracie za hlasování, což je pochopitelně logický nesmysl, což vede k dalším idiociim , jakože demokracie může být zvolena jen demokraticky, poté však diktatura je zvolena diktátorsky, monarcha je zvolen monarchisticky a pod,

3, to oblbnutí mas pak vede k tomu, že za demokratickou zemi se považuje náš přítel nejvěrnější na věčné časy USA, kde ustava zaručovala černochům jednotřetinové člověčenství,

D. Stirský 23.8.2017 0:19

No, nevím.

Demokracie přece znamená, že lidé si vládnou sami prostřednictvím svých zástupců, kteří pak hlasují a nebo jde o přímou demokracii, kdy lidé bez zástupců rozhodují o určitých otázkách.

J. Vozábalová 23.8.2017 1:27

Re: No, nevím.

No to jistě, ale to "vládnout" přece neznamená nic jiného, než rozhodovat o věcech hlasováním, kde každý hlasující má jeden hlas o stejné síle. Není už tolik důležité, respektive nikterak neruší princip demokracie, zda se jedná o hlasování volených zástupců či hlasování v referendu.

P. Dvořák 23.8.2017 1:47

Re: No, nevíte?

Tak si znovu přečtěte článek. Hlavní odpověď na vaše nevědění zní: "Demokracie není nic jiného, než metoda přijímání rozhodnutí ve skupině."

Jestli se hlasuje vhazováním popsaných (poškrtaných) papírků, máváním různobarevnými papírky, zvedáním holé ruky, kýváním nebo kroucením hlavou, to už je jenom forma hlasování.

Nejspíš si pletete vlastní hlasování a výsledky hlasování. Toto zase vystihuje věta: "Z toho ale také plyne, že samotná demokracie nezaručuje vůbec nic." V odstavci po této větě to máte polopatě.