28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

COVID: 55 miliard na testy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek oznámil, že testování na covid-19 stálo zhruba 55 miliard korun. Je to tak obrovské množství finančních prostředků, že je proti tomu léčení některých těžce nemocných levné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 20.3.2022 22:41

" Je smutné, že strašení covidem v médiích přestalo dnem počátku ruské invaze na Ukrajinu."

Kromě toho, že kecáte, co je na tom smutného? Strašit se přestalo (až na drobné výjimky) už měsíc před invazí, protože čísla začala klesat. Kromě toho, "kovidová" čísla jsou k dispozici neustále.

Smutné by bylo, kdyby ustupující infekci byla věnovaná větší pozornost než válce v sousedství.

Š. Hašek 19.3.2022 12:04

Až asi do dubna 202o byl vzdělanostní svět podle knih. Pokud jde o škrábání v krku. Já to měl asi ve dvou, naposled někdy v listopadu.

Od toho data je lidičkovský svět podle šíbrů, koncernů, politiků, Kubka. Úplně bez dechu a na JIPkách (zadarmo).

Chřipka je tady od března 2020.

Ukrajina, U krájina, na okraji (Ruska), je tady tři neděle.

Co mají na programu o Markétě???

Uvozovky nepíšu, zdržuje to.

O. Mayer 20.3.2022 10:21

... s uvozovkama se nevosírejte pane Hašek, ale co kdyby jste nějak ještě zapracoval na smyslu věty- zatím to vypadá, že se díky úplňku urodilo hodně lysohlávek

Š. Hašek 20.3.2022 11:38

Pane Meyere (5.p.),

kupujte si Trojlístek. S NP si nechte poradit od nějakého maturanta.

Článek byl o testech, viru, rozhazování peněz. Nebo lysohlávkách? Ta písnička o nich je ale hezká, pokud ji znáte.

Děkuji za spolupráci.

P. Hák 19.3.2022 9:09

K tomu testování. Když se loni děti začaly vracet do škol, před vstupem si dělaly test. Počet zachycených 0 (nula). Fakt nevěřím tomu, že by z té spousty testů nebyl ani jeden pozitivní...

Takže validita samotestů nulová. A kolik to stálo?

P. Hák 19.3.2022 9:10

Nula zachycených tedy u nás. Ale nejsme malá škola.

J. Vintr 19.3.2022 14:35

Ty testy nemůžou být nijak "validní", protože údajný covid nikdo nikdy neizoloval a neprozkoumal. "Existuje" jen ve vymyšlené podobě v počítačích. Navíc ty PCR testy z principu vůbec nejsou použitelné k diagnostickým účelům. Takzvané antigenní testy jsou zase "validovány" pomocí nesmyslných PCR testů, tedy nijak. Je to všechno jen a jen podvod.

P. Hák 19.3.2022 16:42

A tak něco jako covid nepochybně existuje. Znám z vlastní zkušenosti, i když jsem vyvázl dobře, moc mi toho nebylo, pořád ještě se nějaké následky vlečou. Z normální chřipky jsem venku do týdne.

Ovšem máte pravdu, že s testováním a odhalováním to asi nebude tak, jak nám oficiální místa tvrdí.

A samozřejmě je pravda, že smlouvy na vakcínu Pfizer jsou silně, silně nestandardní. Napakovala se na tom spousta lidí.

J. Lukavsky 19.3.2022 17:13

"údajný covid nikdo nikdy neizoloval a neprozkoumal" no já do virologie nedělám, ale zkuste si zadat do hledače "https://cs.wikipedia.org/wiki/SARS-CoV-2#Genom_viru". Tam to všechno je, včetně jednotlivých mutací. No a bez znalosti genomu by asi těžko mohli navrhnout očkování zaměřené na spike čili hrot kterým virus proniká do buňky. J.L. end

J. Vintr 19.3.2022 18:14

Asi nevíte, jak vypadá "izolace" viru a jak se "zkoumá" jeho genom. Virologové musí být strašní omezenci, když věří že to co dělají je věda....

O. M. 20.3.2022 22:43

Trolla Wintra nekrmit!

Z. Lapil 20.3.2022 9:33

U nás doma se udělalo "domácích" testů jako leckde. Desítky? Celkem dva pozitivní byly pozitivně potvrzeny testem PCR.

Příznaky - klep klep - skoro žádné.

P. Hatina 20.3.2022 15:21

Když se nad tím zamyslíte, tak to vysvětlení má a poměrně jednoduchý.

Asi si snad nemyslíte, že by si mámy nevšimly že jejich dětí jsou nemocný a poslaly je do školy. To by udělal leda nějakéj zoufalej workholik s hypotékou, že by se nemocnej a malátnej dopotácel "to je dobrý" do práce a tam ho načapali s testem na covid.

Slušná máma by to neudělala, ta by při prvním zakejchání udělala dítěti už doma zakoupenej samotest na covid a nechala ho tejden doma. sama. Čili, a jak píšete, testy ve školách nula od nuly..

P. Hák 20.3.2022 21:52

Nojo, jenže NEŽ propuknou příznaky, tak si mámy ničeho nevšimnou... A někdo je bezpříznakový.

Podle mne spíš šlo o způsob provádění nebo o kvalitu testů toho výrobce.

Jinak byste se divil, co všechno pošlou rodiče do školy. Pravda, v dobách covidu byli opatrnější.

P. Hák 19.3.2022 9:06

Ano, ti, co mají příbuzné na východní Ukrajině, si toužebně přejí mír. Jiní si válku užívají jak Vánoce. A leckomu se válka (stejně jako předtím covid) strašně hodila k prosazení něčeho, co lidé nechtějí. Lidi se zahluší covidovým/válečným mediálním tartasem a pěkně potichu se přijme usnesení a opatření.

O. Mayer 19.3.2022 8:41

pane Bartoň, ještě že se z toho stressu můžete vypsat (a to na libovolné téma)

P. Kmoníček 19.3.2022 7:52

Tak co Vy novináři ? Co dělá Holásek ?

J. Karvaiová 19.3.2022 7:37

Ano, jde o klasické zhmotnění citátu : po bitvě každý generál.

To byli blbí asi v každém státě napříč Evropou.

No nic. měli jsme přeci nechat od začátku všechny pěkně promořit, poumírat. Taková zcela normální přírodní selekce.

já tu chřipečku měla před dvěma měsíci. dodnes nebyl den, kdy bych mohla říci, že jsem v pořádku. Ale furt to bude někdo tvrdit. To je jedno. Stará pravda říká, že kdo nezažije, tak neví, ale plká.

M. Mucha 19.3.2022 8:26

Paní Karvaiová, tak neplkejte. Pan Bartoň to napsal: prof. Beran od počátku mluvil o tom, jaká opatření jsou vhodná a nutná, ale nikdo ho neposlouchal. Místo toho dostali prostor nejen v médiích ignoranti jako MUDr. Smejkal, který se sám pasoval do role epidemiologa, hysterický MUDr. Kubek, pološílený prof. Flegr a další. Naprostá většina lidí prošla covidem bez vážných následku včetně mě a celé mé rodiny. Všechna ta opatření nás všechny stála ohromné prostředky - nejen finanční - a nijak zvlášť to nepomohlo a epidemie odezněla víceméně sama. Ale co je na tom všem nejparadoxnější, ministr Válek v tichosti připravuje další plány, jak nám znepříjemnit život do budoucna. A opět za naše peníze.

F. De Winter 19.3.2022 8:29

R^R^R^

O. Mayer 19.3.2022 8:38

... prof. Beran mlel od počátku převážně kraviny, které se dali těžko poslouchat (jako příklad lze použít isoprinosin)- tudíž ono je pak těžké ho brát vážně.

M. Mucha 19.3.2022 11:00

Pane Mayere, prof. Beran je v téhle zemi jediný s mnohaletými praktickými zkušenostmi z epidemiologie a očkování. Kromě toho má z výsledků své práce tisíce citací v odborných kruzích v zahraničí. To akorát "všeználkové" jako Vy ho neberou vážně.

O. Mayer 19.3.2022 11:34

Vážený pane Mucha, problém je v tom, že ti co neberou vážně jeho názory nejsou jak říkéte "všeználkové", ale naopak lidé co mají poměrně hluboké znalosti oné konkrétní problematiky. Také vás můžu ujistit, že lidí, kteří se věnují a rozumí epidemiologii, je u nás opravdu více než 1. A co se týče těch "tisíců citací", tak to také není tak ohromující a lze snadno najít (doporučuji např web of science- 42 publikací, 915 citací k dnešnímu dni). Jakkoliv mu samozřejmě nijak neberu znalost svého oboru, v konkrétním případě hraje daleko roli mediální proslulost a to že říká věci, kteří určití sorta lidí chce slyšet (a ještě spíše, že se ně něho odvolává)

M. Mucha 19.3.2022 12:14

Nezpochybňuji odborné znalosti některých, kterým bylo bohatě dopřáno sluchu (např. prof. Hořejší), ale bohužel jsou u většiny z nich pouze v teoretické rovině. A jak známo, šedivá je teorie a zelený je strom života. A rozhodně to nemění můj názor na ty, které jsem jmenoval výše a kteří odborníky v oboru epidemiologie nejsou, ale podle nichž vláda rozhodovala a rozhoduje o opatřeních více než pochybných.

J. Kulheim 19.3.2022 12:28

Žádný s těch, kteří navrhovali opatření proti korona virové pandemii, neměl s korona virovými infekcemi žádné zkušenosti. Nikdo z nich neřešil korona virové nákazy u lidí ani u zvířat. Pokud ano, tak se omlouvám. Ale vypadalo to tak.

Opatření se dělala systémem pokus omyl. Pochybuji o tom, že měli zpracované pandemické plány.

J. Vintr 19.3.2022 20:37

Opatření se nedělala systémem pokus omyl. To by se museli z těch omylů nějak poučit. Ta opatření se dělala podle nějakého mustru, který někdo vymyslel a který měl jistý účel. Ovšem ochrana zdraví občanů to nebyla ani omylem.

Z. Lapil 20.3.2022 9:47

Koronavirové infekce jsou mezi lidmi na denním pořádku, většinou se projevují způsobem "léčená rýma trvá 7 dní, neléčená týden".

Tahle se projevila zhruba 30 000 nadúmrtími s covidem/na covid plus dalšími 15 000 "z neznámých důvodů".

Z. Lapil 20.3.2022 9:56

A jak jinak byste chtěl opatření dělat v době, kdy dost dobře nevíte, jak PŘESNĚ se chová to, proti čemu opatřujete, respektive jediné, co víte, že to lokálně dokáže drsně zahltit nemocnice a doktoři nedokážou o mnoho víc, než utírat zpocená čela?

Teď už SE to ví a opatření se stávají méně panickými. Můžeme leda debatovat, jestli je ztráta katastrofičnosti způsobená přírodou (mutacemi) nebo očkováním (pravda bude obojí).

J. Lukavsky 19.3.2022 17:18

"epidemie odezněla víceméně sama." Pro toto tvrzení nemáte kontrolní pokus = zemi která neudělala vůbec nic. Jistěže každá epidemie i bez snahy o léčení odezní. I mor v Evropě odezněl ačkoli proti němu nebylo nic jiného nežli modlení. Zabil ovšem někde až 80% populace. Nicméně se odhaduje, že covid-19 by zabil 1-3% populace, bez léčení. Takže to jsme ještě dopadli dobře, bylo by to 100 - 300 000 mrtvých. J.L. end

M. Mucha 19.3.2022 18:26

Švédsko žádná drakonická opatření nezavedlo a nebylo to tam horší než v jiných zemích. Spíš naopak.