23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


CÍRK. RESTITUCE: Prezidentova aktivita. Nebo aktivismus?

8.9.2012

Chci být prezidentem aktivním, nikoli aktivistickým. Tak nějak to řekl Václav Klaus na začátku své hradní kariéry. Zapomněl však dodat: Odříkaného chleba největší krajíc.

Jak správně hodnotit multikulturalismus? V Kanadě se jím zaklínají, u nás mu mnozí nemůžou přijít na jméno. Co přesně se skrývá pod pojmem europeismus? A jaký je skutečný rozdíl mezi prezidentem aktivním a aktivistickým?

Není snadné na tyto otázky odpovědět. Přemýšlím o nich v těchto dnech, neboť se snažím pochopit pravý smysl prezidentova angažmá v záležitosti církevních restitucí. Řekne-li naše hlava státu něco tak zásadního (nebudu aktivistický, ale aktivní), pak snad máme právo její počínání podle toho posuzovat.

Byl jeho dopis premiérovi a místopředsedům vlády, v němž žádá jejich osobní garanci toho, že církevní restituce nepůjdou za 25. únor 1948 projevem aktivity, nebo aktivismu?

Ptám se proto, že se obávám nejhoršího. Posuďme společně: 25. únor 1948 představuje z principiálních důvodů nepřekročitelnou hranici. O tom není sporu (třebaže lze namítnout: ani před ní nebylo vše košer, ale "dead line" někde prostě být musí). Je-li tomu tak, pak zárukou nemůže být slovo premiéra a jeho místopředsedů. Ne že by nemělo váhu, ale: garanci musí obsahovat samotný zákon.

Obsahuje-li ji, pak je prezidentův požadavek nadbytečný (z úcty k hlavě státu se vyhýbám slovu nesmyslný) a Václav Klaus v případě, že parlament normu schválí, ji může s klidným svědomím podepsat.

Pakliže by navrhovaný zákon takové ustanovení neobsahoval, je špatný, není hoden prezidentova podpisu – a žádná osobní garance tria Nečas – Schwarzenberg – Peake tu není nic platná, protože je obtížně představitelné, jak by se dala v budoucnu právně vymáhat.

A nyní to nejdůležitější. I při zběžném seznámení s návrhem zákona zjistíme, že to, co Václav Klaus požaduje, chystaná norma mimo jakoukoli pochynost obsahuje. V textu se na několika místech jasně hovoří o rozhodném období, kterým je časový úsek od 25. 2. 1948 do 1. 1. 1990.

Předpokládám, že ani Václav Klaus, ani jeho poradci tuto skutečnost nepřehlédli. Proto se ptám: Proč prezidentovi tak jasná a silná garance nestačí a požaduje cosi navíc, co jde za rámec ústavy i racionálního uvažování?

Je to z jeho strany ještě aktivita, nebo už aktivismus?

Stejskal.estranky.cz