20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Frankl 28.6.2010 18:44

Re: Pokud nas za nedodrzeni tohoto vyhodi z EU, tak jsem pro korupci

Docela bych byl taky pro.

M. Prokop 28.6.2010 16:38

Mimochodem,

platí ta "úmluva" také na tu bandu v Bruseli?

Jak to celé tak čtu, zní to trochu nereálně.

J. Tachovský 28.6.2010 10:03

Pokud nas za nedodrzeni tohoto vyhodi z EU, tak jsem pro korupci

M. Dubanová 28.6.2010 2:56

mezinárodní smlouvy, ale na jejich ratifikaci máme přece dost času!!

Dodatkový protokol k Evropské sociální chartě zakládající systém kolektivních stížností - Tento dokument schválila Sněmovna v květnu 2003 a Senát v září 2003. Prezident Václav Klaus protokol odmítl podepsat; může tak ještě kdykoliv učinit.

Evropský zatykač - Normu, usnadňující od ledna 2004 vydávání stíhaných osob v rámci EU, přijala ČR jako předposlední ze zemí unie až v září 2004, kdy Sněmovna přehlasovala veto prezidenta Klause. Poté ČR zůstala jedinou zemí z EU, která neaplikovala evropský zatykač na trestné činy spáchané před jeho účinností. Po výhradách Evropské komise zavedla ČR retroaktivitu novelou trestního řádu, která vstoupila v platnost v červenci 2006.Lisabonská smlouva (LS) - Podepsána v prosinci 2007 v Lisabonu, za ČR premiérem Mirkem Topolánkem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. V dubnu 2008 požádal Senát Ústavní soud ČR o přezkoumání, zda je LS v souladu s  ústavou ČR. V listopadu 2008 ÚS rozhodl, že nenašel rozpor mezi LS a ústavou ČR. Soud ale jednal jen o částech smlouvy, jež mu Senát předložil k prozkoumání. prezident Klaus  prohlásil, že s podpisem hodlá vyčkat, zda skupina senátorů nechá znovu prozkoumat smlouvu u ÚS. Jak to bylo dál, všichni víme..Požadavek na opětovný přezkum atd. a až na poslední chvíli V.K. LS s nechutí podepsal..

Mezinárodní trestní soud (ICC) - Česko bylo posledním státem EU, který neměl schválenou dohodu o přistoupení k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC), ač ji čeští zástupci podepsali v dubnu 1999. Parlament dokument schválil až v říjnu 2008; se souhlasem otálel kvůli pochybnostem, zda je dokument v souladu s českým ústavním pořádkem. Pak měl ještě pochybnosti prezident Klaus, který se v prosinci 2008 a poté v lednu obrátil s žádostí o vysvětlení právních nesrovnalostí dokumentu na ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Mezitím v lednu 2009 kritizovalo ČR za průtahy ratifikace Parlamentní shromáždění Rady Evropy. Klaus dohodu podepsal až vloni v červenci.

Autor: ČTK

www.c