25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ČESKO: Nejlepší místo pro život?

Česká republika zažívá v posledních letech prudký rozkvět. Je zřejmé, že životní úroveň u nás nebyla nikdy na takové úrovni, jako je dnes. Zajímavé ovšem je, že se rychle stává i jednou z nejlepších na světě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Moc 7.3.2018 1:25

3x?

Zajímalo by mne, jak se dalo zjistit, že majetek domácností se za posledních dvacet let zvýšil 3x. Chápu, že rodina může být třikrát bohatší než byla, ale majetek domácnosti? To ta domácnost má 3x tolik postelí, stolů atd než mývala v minulosti? A kam to všechno poskládala když byty nerostou?

F. Houžňák 7.3.2018 6:59

Ty stoly a postele jsme si udělali

z toho mývala. Eště že byl tak velkej a chlupatej, příjemně to hřeje do zad. Vy mývaly nemáte, tak to zkuste s klokanem nebo ropuchou. Uvidíte, jak se vám to bude líbit.

Z. Lapil 7.3.2018 11:26

Re: 3x?

To možná taky, důležitější ale bude mrazák, myčka nádobí, počítač i s televizí do každého pokoje a jak znám podobné optimistické statistiky, tak možná i větší hypotéka :-(. Spíš mě v tomhle bodě praštilo přes oči, že za posledních 20 let byla docela slušná inflace. Trojnásobná asi ne, hodně se jí odehrálo v 1. polovině 90. let, ale průměrný plat od roku 1989 stoupl snad 10x; tolik možná ne, ale několikanásobně určitě.

Z pana Houžňáka si nic nedělejte, já svůj majetek taky občas mývám. Nádobí skoro denně.

J. Jurax 7.3.2018 21:43

Re: 3x?

No, inflace ... na https://www.vypocet.cz/popis-vypoctu-duchodu je tabulka, v níž je přiřazen každému roku od roku 1986 koeficient, jenž jest jistým ukazatelem inflace mezi tím rokem a dneškem (proto se ta tabulka každoročně mění). Z ní plyne. že peníz z roku 1998 jest násobit koeficientem 2,5638, aby se dal porovnat s penízem dnešním; ergo dalo by se říct, že průměrná mzda stoupla cca 2,5 krát.

Průměrné mzdy v letech 1985 až 2016 viz http://www.investia.cz/prumerna-mzda; z toho plyne, že průměrná mzda v roce 1998 jsoucí 11 801 násobená zmíněným koeficientem je 30 255 pro rok 2018, což koresponduje z průměrnou mzdou 29 346 za rok 2017.

Z. Lapil 7.3.2018 23:02

Re: 3x?

Děkuji. Tak jsem se ani moc nesekl. 2,5638 je "trojnásobná asi ne" docela přesně a ten desetinásobek od Listopadu doteď je ještě lepší.

Ekonom by nám asi vysvětlil, že inflace a průměrná mzda nebo dokonce důchod není totéž, ale pro odhad, neplácá-li člověk úplné nesmysly, to docela stačí.

O. Zuckerová 7.3.2018 1:04

Váš optimismus je záviděníhodný.

Patří ovšem k mládí! Dovoluji si ale podotknout, že mantra (pravidelně opakovaná v několikaletých intervalech v nejrůznějších médiích - hlavně LN) o naší "nejméně chudobou ohrožené zemi", kde je údajně chudobou ohrožených jen 10%, je manipulační lež. Především se chudoba měří podle mediánu průměrné mzdy: kdo nedosahuje 40%, je dle mezinárodních - spíše orientačních a velmi hrubých - měřítek ohrožen chudobou. Už samo procento našich důchodců (ca 20-25%)a výše průměrného důchodu naznačuje, že lidí pod touto hranicí bude u nás více. K tomu připočtěme nezaměstnané, invalidy, osamělé matky atd. Za druhé: medián (a jeho kupní síla)je v každé zemi jiný, a tedy "chudoba" znamená v jedné zemi nenajíst se pořádně, v jiné zemi nemít druhé auto, v jedné zemi nejezdit na zahraniční dovolenou, jinde zas nejet na dovolenou nikdy. K tomu přičtěme ceny zdejších nájmů, v poměru k příjmům nehorázné. Báje o naší "zlaté medaili v disciplině chudoby" jsou nesmysly, protože nemůže existovat JEDNOTNÁ přesná METODIKA v porovnání postavení občana států naprosto různě vybavených přírodním bohatstvím, případně handicapovaným polohou apod.

J. Jurax 7.3.2018 21:53

Re: Váš optimismus je záviděníhodný.

Optimismus patří k mládí, leč k stáru je kořením nadmíru vítaným.

Ač mi letos bude 68, dopřávám si ho nad míru obvyklou - ono se opravdu nemáme zas až tak zle nejen finančně, ale i jinak - třeba co do bezpečnosti, zdravotní péče (zde zatím, jak tak čtu poplašné zprávy), životního prostředí a kvality života vůbec.