28.3.2024 | Svátek má Soňa


ČAPÍ HNÍZDO: A je to tady

3.9.2019

Před časem jsem na stránkách NP mudroval nad tím, že zatímco veřejnost včetně větší části žurnalistiky (o umělecké frontě škoda mluvit, ta se téměř bez výjimky tetelí hanbou) vidí jako jasný fakt Andreje Babiše před soudem, já byl toho mínění, že prodlévání s procesním rozhodnutím ve stádiu přípravného řízení trestního má nejspíš příčinu v tom, že státní zástupce má málo nabito. Tak málo, že je pro něho větší problém zdůvodnit obžalobu, než zastavi trestní stíhání. A volám jako poručík Dub ve štábním vagonu: „A tady to máme!“

Ulice pod dirigentskou taktovkou myšlenkového exota Mikuláše Mináře a jeho Milionu chlívek má jasno. Chce vidět krev a vidí rudě. Množství transparentů od stupidní rýmovačky „Babiše do koše“ a jiných přes všemožné fotomontáže s Babišem za mřížemi a v pruhovaném vězeňském odění až po výzvu poslat ho „do tepláků“ svědčí o náladě této části tzv. aktivní veřejnosti. Kdosi nedávno napsal, že demonstrace na Letné byla milá a v přátelském duchu. No tak já nevím, s tímhle transparentovým vybavením se to nějak moc neshoduje.....

Co ale teď s tím? Milion chlívek pro demagogii se spolu s dvakrát sto tisíci lidí tetelilo hrůzou, jak to dopadne s nezávislostí státních zástupců, a teď taková rána. Státní zástupec je nezávislý na vůli krvelačného davu a novinářů a počítám, že Karel Steigerwald se odstěhuje za hranice na západ, kde to je prostě s nezávislostí státních zástupců fajn. Třeba do Francie nebo do Německa, kde dokonce jsou státní zástupci (Staatsanwälte) řadovými státními zaměstnanci pod penzí a stíhají jen ty, kteří nemají rádi muslimy, imigranty a islám. Takže nyní se bude demonstrovat... za co? Asi za to pověsit toho padoucha, na nějakém lajntuchu třeba, ten pak dát do čistírny a účet poslat k proplacení ministryni eráru nebo tak nějak. Těším se už na ty věci příští.

Půvabné je, jak v pondělí 2. září ráno se např. Jiří Pospíšil na ČT24 křižoval, že respektuje rozhodnutí státního zástupce, jen mu to nešlo přes pysky a jen mu šlo opakovaně o to, aby bylo rozhodnutí řádně odůvodněno, aby to bylo pochopitelné. Viděl někdy tenhle politický turista usnesení o zastavení trestního stíhání a ví, že obsahuje kromě záhlaví a výroku také odůvodnění a poučení o právu podat do rozhodnutí stížnost v tam uvedené lhůtě? Jak by asi mohl státní zástupce v takto sledované věci rozhodnout, a přitom mít odůvodnění na jeden list papíru A4? Prostě Jiří Pospíšil, asi tak.

Je ovšem jisté, a pan Pospíšil to určitě ví, že byť by to státní zástupec odůvodnil sebelépe, pro spoustu lidí (hlavně bytostných demokratů) bude jakékoli rozhodnutí v tomto duchu jen rudým hadrem a důvodem ke řvaní a stýskání si na ten náš český élend.

A takhle my tady žijeme.