25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

BUDOUCNOST: Referendum o přímé volbě prezidenta

Kdepak jen po 15 měsících jsou všechny předvolební sliby a všechna ta naléhavá spektakulární témata, která se v parlamentních volbách zvolení straníci dušovali dotáhnout až do úspěšného konce, i kdyby na nás přišlo třebas zemětřesení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 19.1.2023 8:23

Kromě toho ducha uctívá a uznává ještě ústavní zvyklosti. Zejména ty, které společenstvím dávají moc nad občany. Význam českého textu ústavy je nezajímá.

P. Čech 19.1.2023 8:21

" Lidé u nás nejsou o nic méně zodpovědní, než v jiných zemích, a proto si zaslouží i stejnou míru svobody“.

To je naprostá pravda. Ovšem skutky toho, kdo toto prohlásil věci neodpovídají. V podstatě jde o jedno, lépe řečeno o dvě věci. Lidé - občané musí dostat svobodu přímého vyjadřování se k záležitostem, které se jich také přímo týkají. Musí mít možnost přímo volit s v é zástupce a musí mít konečné slovo ve všech věcech, týkajících se také všech občanů. Občany nemohou zastupovat žádné politické strany ani hnutí, které v podstatě zastupují jen své členy a příznivce. Nikoliv všechny občany a nebo aspoň jejich většinu. Tady je zakopaný pes nefunkčnosti celého našeho politického systému. Systému, který zde máme už od roku 1920 a který nikdy pořádně nefungoval. Nefungoval proto, že volené politické subjekty nikdy nezastupovaly občany, ale jen sebe, své členy, příznivce a voliče, jichž byla a je vždy naprostá menšina ze všech občanů.

F. Navrátil 19.1.2023 8:09

Referendum o přímé volbě fialová vláda nepřipustí. Jestliže nenávidí něco ještě více než přímou volbu, tak je to referendum. Že je referendum v ústavě, to pro ni znamená méně než nic, neboť společenstvo pravdy a lásky uctívá výhradně ducha ústavy.

J. Machotka 19.1.2023 7:59

Možná to bude znít paradoxně, ale referendum o přímé volbě je možné učinit spolu s volbou. Ovšem pouze v prvním kole. Druhé kolo je volbou o úplně něčem jiném.

Předpokladem by byla nejen změna Ústavy (poměrně drobná), ale především shoda na tom, na koho by prezidentské pravomoci byly v případě pozitivního výsledku referenda delegovány. Takováto shoda by nebyla na škodu i pro případ dočasné indispozice osoby, která úřad aktuálně zastává.

Více zde: https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/volby-nikdo-nejlepsi-kandidat.A230112_194607_p_politika_nef

P. Chládek 19.1.2023 7:58

Když nějaký stroj vyrábí zmetky je třeba ho opravit nebo vyměnit. A mašina na prezidenty zatím produkuje jenom odpad, takže je třeba ji vyhodit nebo alespoň modernizovat.

J. Moravec 19.1.2023 7:48

Bohužel Petr Fiala a tzv. “pravicové demokratické síly Pětikolky” nejsou příkladem opravdové svobody a zodpovědnosti jednotlivce, pravdy a lásky. Nejsou ti za koho se vydávají. Dělají jen to co je pro ně v danou chvíli výhodnější.

V. Mokrý 19.1.2023 6:04

R^

V. Mokrý 19.1.2023 6:03

Hlavně případná změna zákona, by měla být schvalována Ústavní většinou.

Jinak to dopadne, jak církevní restituce !!

R. Langer 19.1.2023 5:41

... aha, sorry, vy to vlastně tak píšete. Nicméně, podle volební účasti to lidem evidentně tak bezvýznamné nepřipadá.

R. Langer 19.1.2023 5:40

Jasně, není to třeba, a proto to má volební účast skoro 70 % voličů. Ještě by někoho mohlo napadnout, že by se tak mohlo rozhodovat mnohem víc věcí, než jen, podle vás, taková "nepodstatná" volba. A to by bylo hodně nebezpečné, že? :-P

S. Fořtová 19.1.2023 2:24

Díky za dobrý komentář, bohužel má autor pravdu, že všechno se vždycky odvíjí od toho, kdo vyhraje. A když to není ten správný, tak mu nejsme schopni pogratulovat, ale svedeme to na národ blbců, kteří si ho zvolili. Je to nejjistější.

K. Machala 19.1.2023 1:54

Není třeba utrácet za lidovou volbu kladeče věnců. Raději lidové veto zákonů jako ve Švýcarsku.