Neviditelný pes

BRUSEL Tento týden v EU (40)

6.10.2022

Timmermans v Praze obhajoval Zelený úděl. Předsedkyně europarlamentu apeluje na dodávky těžkých zbraní Ukrajině. Komise žaluje Maltu za „zlaté pasy“. V Radě EU došlo k dohodě na opatřeních pro zmírnění dopadů energetické krize.

Pondělí 26. září

V Praze proběhla pod záštitou českého předsednictví v Radě konference Green Deal Summit k Zelenému údělu. Vystoupil zde mimo jiné sám muž č. 1 Zeleného údělu, místopředseda Komise Frans Timmermans. Ve svém projevu uvedl, že pokud dokáže (o výhodách zelené transformace) přesvědčit Čechy, dokáže přesvědčit každého.

Středa 28. září

Unie ústy svého vysokého představitele pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borrella odsoudila referenda o připojení okupovaných území Ukrajiny k Rusku s tím, že jejich výsledky neuzná. Zároveň vyjádřila znepokojení nad poškozením plynovodů Nord Stream 1 a 2 v Baltském moři.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová apelovala apelovala v Berlíně na akci Night of European Ideas další vojenskou pomoc Ukrajině včetně dodávek těžkých zbraní. „Potřeba jsou tanky a my musíme být schopni udělat další krok.“

Komise předložila návrh nové směrnice o odpovědnosti za vadné výrobky, která by nahradila stávající úpravu z osmdesátých let (směrnice 85/374/EHS), a návrh směrnice o přizpůsobení pravidel mimosmluvní občanskoprávní odpovědnosti umělé inteligenci. Oba návrhy mají vést k modernizaci pravidel odpovědnosti s ohledem na digitální věk, oběhové hospodářství a dopad globálních hodnotových řetězců.

Komise také navrhla další balík sankcí proti Rusku. Má jít o odpověď na ruskou částečnou mobilizaci a referenda o připojení okupovaných ukrajinských území k Rusku.

Čtvrtek 29. září

Komise zažalovala Maltu u Soudního dvora EU kvůli její úpravě udělování státního občanství. Brusel Maltě dlouhodobě vyčítá schéma pro udělování víz cizincům bez vazby k tomuto státu výměnou za platby či investice (“tzv. zlaté pasy“).

Pátek 30. září

Ministři energetiky se na zasedání Rady EU dohodli na opatřeních pro zmírnění dopadů energetické krize. Tato opatření by měla zahrnovat povinné snižování spotřeby elektřiny a zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv. Příslušné nařízení (o intervenci v mimořádné situaci s cílem řešit vysoké ceny energie) bude formálně přijato začátkem října.

Evropská rada odsoudila ruskou anexi čtyř okupovaných ukrajinských regionů.



zpět na článek