16.4.2024 | Svátek má Irena


BRNO: Podivný prodej pozemků za Lužánkami

20.9.2010

aneb Jak zelení v praxi proti korupci bojují

Martin Ander, náměstek primátora města Brna pro rozvoj za Stranu zelených, jako politik ví, že otevřeně propagovat obvyklé nápady jeho strany lze dnes jen velmi těžce. Zkuste si dát do volebního programu větu „Budeme prosazovat vyšší podíl fotovoltaických elektráren na energetickém systému“ a voliči vás (oprávněně) poženou klackem ven z politiky. Že je na tom stejně i biomasa a větrníky, ví jako vystudovaný matematik a fyzik i pan náměstek (na rozdíl třeba od kolegyně a exposlankyně Kateřiny Jacques). K tradičním zeleným tématům tedy raději před volbami mlčí.

Takže co s tím, když se blíží volby a zelení by si v Brně rádi zopakovali to lukrativní sypání písku za peníze daňových poplatníků, kterému Bůh ví proč říkají orwellovským newspeakem „rozvoj města“?

Hezkou a osvědčenou metodou v učebnicích propagandy je vytvoření si univerzálního fackovacího panáka, kterého v problematických časech mediálně masírujete vyzkoušenými a zprofanovanými frázemi. Martin Ander si zelenými oblíbený postup oživil letos v březnu na svém blogu v textu Kdo se bojí voleb? Vyjadřoval se v něm ke snaze ODS upozornit na zcela neobvyklé prosazení 3. varianty u nového územního plánu města Brna a o posunutí jeho veřejného projednání až na prosinec 2010. Tedy až na dobu po komunálních volbách. Mimo vyhozených 13 milionů korun z rozpočtu města Brna za nesmyslnou třetí variantu dosáhlo vedení města Brna ještě jednoho, pro zelené jistě kýženého efektu – schvalování nového územní plánu se tím zcela zablokovalo. Důsledky pro (ne)rozvoj města Brna jsou zcela evidentní. Na jedné straně se pan náměstek Ander chlubí údajným rozvojem Brna a na druhé jej efektivně blokuje.

Brněnská ODS na problémy s územním rozhodnutím podle Andera v březnu 2010 upozorňovala ze strachu, že říjnové komunální volby prohraje:

„…Sami cítí, že po volbách už nebudou mít takovou sílu, aby prosadili vše, co svým kamarádům z podnikatelských kruhů naslibovali…“

Nevím, co cítí před letošními komunálními volbami zelení a pan náměstek Ander speciálně. Ani nevím, s kým se pan Ander, zelení a brněnští sociální demokraté kamarádí. Na rozdíl od něj bych si o něčem podobném nedovolil ani spekulovat. Dokonce ani nevím, co jeho zelení a sociální demokraté některým podnikatelům naslibovali (a samozřejmě nevím vůbec nic o slibech opačných).

Ale zato vím, že ač se jak pan primátor Onderka, tak Martin Ander tento týden v předvolební debatě Českého rozhlasu zaklínali rozvojem sportu za Lužánkami, tak ruku v ruce obě dvě strany svorně dělají vše pro to, aby se za Lužánkami sportovalo co nejméně a co nejpozději. Opakovaně totiž předložily do zastupitelstva prodej části pozemků v dané lokalitě soukromému investorovi. Nyní, těsně před volbami se snaží silou svých hlasů protlačit tento velmi podivný prodej, který může mimo jiné znamenat velké komplikace při snaze o řešení výstavby sportovního komplexu za Lužánkami.

Magistrát města Brna si nechal již v roce 2003 zpracovat na pozemky cenový posudek. Cena obvyklá byla znalcem tehdy odhadnuta na 5500 Kč za m2, nyní se současná koalice na brněnské radnici snaží prodat pozemky za cenu téměř poloviční. Při 6486 m2 dnes prodávaných pozemků je rozdíl v ceně 17,512.200 korun. V roce 2003 byla stejná rozloha odhadnuta na 35,673.000 Kč a dnes je cena, kterou požaduje město Brno vedené sociálními demokraty a zelenými, 18,160.800 Kč. Podivuhodná předvolební vstřícnost „podnikatelským kruhům“, jak jim říká Martin Ander, že?

Naštěstí ani opakovaný pokus o prodej pozemků hlasováním v zastupitelstvu města Brna neprošel. Napodruhé jen o jeden jediný hlas. Z rozčilení některých koaličních zastupitelů města Brna bylo vidět, že jim na schválení velmi velmi záleželo. Možná je to špatná zpráva pro zelené a sociální demokraty v Brně, v každém případě je to dobrá zpráva nejen pro brněnské sportovce. Projekt Sport patří za Lužánky může po volbách pokračovat!

www.angle.cz