Neviditelný pes

BRNO: Bydlení za hubičku

28.1.2006

S blížícími se komunálními volbami začínají představitelé stran usilovně přemýšlet jak získat hlasy. Nejsnazší cesta vede přes nabízení dárků konkrétním skupinám. V tradičně citlivé oblasti bydlení mají zastupitelé mnoha měst v ČR možnost prodávat obecní majetek za netržních podmínek.

V Brně se chystá další vlna prodejů bytů do osobního vlastnictví. Vládnoucí ODS navrhuje, aby cena prodávaných bytů byla vyšší než minule.

Opozice v zastupitelstvu Brna (ČSSD, KSČM, SZ) spolu s lidovci začala okamžitě přemýšlet, jak se blýsknout před lobby nájemníků v obecních bytech připravených k prodeji. Je k neuvěření, jak kreativní jsou najednou zastupitelé ve vymýšlení, jak poškodit obyvatele Brna snížením hodnoty obecního majetku.

Absurdní je, že k rozumu nutí zastupitele Brna Evropská unie, která zakazuje prodávání obecního (veřejného) majetku pod cenou vybraným skupinám. Zcela správně to označuje jako nepovolenou veřejnou podporu. Veřejnost i média jsou spíše na straně "nebohých" nájemců. Oni "trpí" užíváním cizí věci - nájemních bytů, většinou s cenou hluboce regulovanou pod její tržní úroveň. Kromě desítek tisíc, které ušetřili na regulovaném nájemném, jim zastupitelé ještě chtějí přidat dárek v podobě slev stovek tisíc z ceny prodávaných bytů. Často jde i o bytové domy, kde Brno s přispěním státu provedlo nákladné opravy a rekonstrukce, např. zateplení, výměny výtahů, atd.

Úplně zapadá, že obecní majetek patří všem obyvatelům města Brna a zastupitelé jako jejich zástupci mají postupovat s péčí řádného hospodáře. V případě privatizace obecních bytů je jedinou správnou cestou vedoucí k největšímu výnosu pro rozpočet města veřejná dražba celých domů. Žádné předkupní právo nájemníkům, žádné snižování úředně stanovené ceny, zpětné dotace a podobné nápady. Celková škoda v případě zhruba 1200 bytových jednotek je hodně přes 200 milionů!

Dosavadní vyznění problému v regionálních médiích vypadá, jako by zájem stovek dlouhodobě zvýhodňovaných nájemníků stál nad rozumem a zájmy téměř čtyř set tisíc Brňanů.

(Autor, právník, je předsedou LiRA/LiberálovéČR a IKHB

Milan J. Hamerský


zpět na článek