24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

BIG BEN: Je Rusko pro nás civilizační alternativou?

Rusko je a vždy bylo dokonalá totalitní autokracie – jako protipól k vždy nedokonalé západní demokracii. Ten základní rozdíl mezi oběma je ten, že zatímco dokonalá totalita zůstává totalitou, nedokonalá demokracie stále skýtá možnosti zdokonalování, i když i ty bývají často ohrožovány totalitními choutkami různých aktérů zevnitř i zvenčí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hoblík 6.1.2023 15:28

Nějak mi chybí schůdná varianta dalšího vývoje naší společnosti. Pokud tedy autor předkládá jen dve možnosti, určitě se nepřikláním k té západní, muslimské splečnosti. Nesmíme dopustit, aby volně po krajině pobíhali potrhlí muslimové se zarostlými bradami a se zakrvácenými noži!!!

K. Křivan 5.1.2023 22:52

Dobrou noc všem lidem dobré vůle. To neplatí pro válečné štváče a fanoušky banderovců.

P. Diviš 5.1.2023 22:53

Váleční štváči podporují Rusko a Rusáky.

K. Křivan 5.1.2023 22:58

Ne. Cpou zbraně do války, kterou Ukrajina nemůže vyhrát. Tak jako ji nevyhrál Napolen a ani Hitler.

P. Diviš 5.1.2023 23:02

Hlavně ji nemůže vyhrát Putin a Rusko. A to ani kdyby vojensky zvítězili (a ani na to to nevypadá). Smůla pro všechny je, že na to Putin přišel příliš pozdě, zřejmě pod vlivem zkreslených informací. Na takovém základě se rozhodoval i ten Hitler, mimochodem, s velmi podobnými odůvodněními.

A. Šír 6.1.2023 0:11

Křivan považuje za válečné štváče ty, kteří se trpně nepodrobí vyvraždění a brání se russákům se zbraní v ruce. Podle něj válečnými štváči byli ti, kteří bojovali s Hitlerem.

D. Laurencikova 6.1.2023 9:55

Ne, pan Krivan povazuje za valecne stvace lidi jako jste vy. To jsou ti, kteri kdyz jenom slysi rict neco o diplomacii misto zbrani, uz bezi amok!

V. Církva 6.1.2023 13:56

Tak jistě. Je tu možnost pokořit se ruským bolševikům, nechat povraždit a pozavírat demokraticky zvolené zastupitele, taky ty o nechtějí žít v ruské oprátce a žít pár desetileti v objetí ruského zaostalce.

A i tak by se asi zachránilo víc životů alespoň v krátkodobém horizontu. Totéž v krátkodobém horizontu platí pro ekonomiku. Dlouhodoě ale třeba ekonomika Československa šla za ruské nadvlády do háje.

Ukrajinci mají právo si vybrat. Buď toto, nebo finskou cestu. A pokud chtějí zbraně, slabšího podpořit je fér.

V. Petr 6.1.2023 16:04

Za nadvlády Bruselu jdeme do háje ještě rychleji!

D. Laurencikova 6.1.2023 16:06

Dovolte, abych se vasim naivnim, heroickym, nesmyslnym placaninam zasmala. To je porad dokola jak o Cervene pancusce. Ekonomika sla za ruske nadvlady do haje, tato nadvlada skoncila pred vic nez 30 lety a ted jde zase do haje v dusledku bolsevicke nadvlady z Brusele. Ukrajinci (t. j. ukrajinske vedeni) nemaji pravo strhnout cely svet do valky kvuli jejich clenstvi v NATO a jejich nacionalismu!

L. Kuča 6.1.2023 17:02

Jo, to my jsme taky neměli ‘právo’. Dokonce jsme ani u toho nesměli být. A že to té válce krásně zabránilo, žejo? A členství UA v NATO byla spíš těšínská jablíčka. O něj nešlo. Paradoxně je to teď reálnější než kdy předtím. Jde zase a zase jen o území a vliv. Není nad trochu diplomacie, kdy je obětován slabší. Z cizího krev neteče. (Teda vojáka ano.) Akorát, že už tady ten historický precedens máme. A dokonce dva. Museli bychom být na hlavu, udělat znova tu stejnou chybu. To, že Brusel je hrobař Evropy, to nikterak nerozporuji.

D. Laurencikova 6.1.2023 18:23

Pane Kuca, jak uz jsem jednou napsala: Vy urazite svou vlastni inteligenci, protoze ja vim, ze umite i jinak. Srovnavat nesrovnatelne a placat jakesi lacine nesmysly, to ponechte Cirkvovi, Novakovi a podobnym. Ledaze bych se ve vas totalne spletla. :-/

J. Kulheim 6.1.2023 6:44

Válka není fotbal. Tam umírají lidé.

Pokud chcete válku, máte možnost si jít zaválčit. Nikdo vás nedrží.

D. Laurencikova 6.1.2023 9:56

R^

A. Šír 6.1.2023 0:09

R^

L. Kuča 6.1.2023 1:59

Dobrou..., dokonce i mírovým štváčům a chápačům Putina

Válečný štváč

D. Laurencikova 6.1.2023 9:57

Nedelejte se bezmocnejsim, nez jste, pane Kuca. Pochopit nesmyslnost leta trvajiciho drazdeni Ruska, ktere vedlo az k teto valce, dokaze i desetilety.

L. Kuča 6.1.2023 12:47

Tak svým způsobem bezmocný jsem. Moje možnost ovlivnit to, co se děje, je prakticky nula. Takže mi už zbývají jen zoufalá plácnutí do vody.

A lítý boj Ukrajinců proti okupantům vážně obdivuju. Nevšiml jsem si, ži by Rusko neustále předhazovalo do OSN nějaké rezoluce proti tomu či onomu na Ukrajině. Ona i tak tupá instituce ovládaná podivnými živly, jako je OSN, by po čase poznala, že ji tahají za fusekli. Jediné obstojné vysvětlení pro to, co se tu děje je ruský Minderwertigkeitskomplex založený na na nesmyslném sebeoceňování podle měřítek, která platila cca od starověku do minulého století a byla vadná už tehdy. (Kvůli tomu například nyní nemáme žádnou použitelnou egyptskou chronologii a mít asi už nebudeme.) Teď už je to prakticky jen nepochopení doby a vlastně vůbec celý koncept mezinárodního respektu.

D. Laurencikova 6.1.2023 13:08

Ja myslim, ze jste vedle jak ta jedle. Lity boj Ukrajincu jim neprinese vubec nic, krome zkazy a smrti pro mnohe. Kdyz myslite, ze je to chytrejsi, nez se vzdat clenstvi v jakemsi vojenskem klubu, kterym se Rusko citilo byt ohrozene, nebo respektovat charakter narodnostnich mensin, pak tomu muzete tleskat, samozrejme. Ja jsem spis znechucena bojem za zajmy par financnich skupin, zbrojniho prumyslu a Pentagonu, pri kterem se vymlati desitky tisic lidi, kteri mohli zit a znici infrastruktura zeme. A to jeste v tom lepsim pripade. V tom horsim dojde k atomove valce! Pro NATO a jeho expanzi - bravo!

Ano, jsou to jen zoufala placnuti do vody, co tvorite. Ale aspon mate jakousi sebekritiku.

D. Laurencikova 6.1.2023 13:29

Kor.: "prava narodnostnich mensin".

L. Kuča 6.1.2023 14:04

Tak já chovám bezbřehý obdiv i k obráncům v 1. bitvě u Thermophyl. Prostě jiný důraz na to, co je důležité. Zkrátka archetypální obraz obránce do posledního dechu. Asi bych to nedal. Ale kdo ví.

Nějaké dráždění Ruska furt nevidím a nevidím a nevidím (spíš opačným směrem). Možná, pokud si líznu drobek LSD, dám plátek houbičky nebo šlehu ketaminu, tak ji tam možná vidět začnu, ale zaručeno to rozhodně není.

D. Laurencikova 6.1.2023 15:57

Aha! Jeste si to pamatuji ze skoly: "..... jak vcely v ul svuj tak spela kopi perska v prsa jeho.... Ja smrtelneho zrodila jsem syna, o bozi vecni, ted jsem matkou stastnou"! Potiz je v tom, ze Ukrajinci nemuseli nic branit a uz vubec ne do posledniho dechu. Ze "nevidite a nevidite a nevidite" bude zpusobeno tim, ze proste tu historii NEZNATE. Jste neinformovan. Jestlize "lizete LSD a obcas date platek houbicky nebo sleh ketaminu", tak tim jste mi hodne o sobe objasnil. Halucinujte dal, pane Kuca a snete o hrdninnych, zbytecnych bojich, ktere asi nedate. A budte rad. Zivot skyta tolik moznosti... Umirat za clenstvi v jakemsi klubu je nesmysl.

L. Kuča 6.1.2023 16:36

Právě, že tyto substance neoblizuji, takže takový obraz ne a ne vidět. Proto mi přijde, že ty teorie musí vymýšlet buďto lidi, co si cíleně zlovolně vymýšlejí, nebo uvedené substance soustavně konzumují. U Iráku a Afghánu to vidět bylo, tady - naprosté minimum. A hlavně - dokud nebylo třeba oné “speciální operace”, tak se o ničem prakticky nemluvilo. A najednou se s tím šermuje ostošest.

D. Laurencikova 6.1.2023 16:51

V tom pripade mate mnohe svycarske, nemecke a americke politiky, diplomaty a vojenske sarze za ty, kteri si cosi cilene vymysleji, kdyz popisuji vyvoj udalosti od sjednoceni Nemecka.

Mate pravdu, o valce, ktera radila na Ukrajine uz od roku 2014, o bombardovani ruskych obci a diskriminovani ruskeho obyvatelstva na Ukrajine apod. se VUBEC NEPSALO! Ani o tom, z jakych bilateralnich smluv z Ruskem USA kdy jednostranne vystoupily. Ani o neustalem protiruskem podryvani, o vecnych manevrach na uzemi Ukrajiny spolu s Ukrajinci, kde se simulovaly utoky na ruske zakladny.... etc. O tom vsem a mnohem jinem se nepsalo. Ze pred tim, co 24. unora 2022 nastalo, mnozi americti strategove, nespokojeni s rozsirovanim NATO az k Rusku, celou dobu varovali, se take nepsalo.... Proto si malokdo z nas dokazal predstavit, ze Rusko skutecne napadne Ukrajinu, kdyz o tom Biden mluvil. On halt vedel vic! Jemu bylo jasne, kam to dojde!

D. Laurencikova 6.1.2023 9:53

:-)R^

J. Vintr 5.1.2023 22:40

Přiznání Merkelové (potvrzené Hollandem), že takzvané Minské dohody, které měly zastavit válku Kyjeva proti donbasským republikám, byly jen podvodem, který měl uchlácholit Rusko a poskytnout kyjevskému režimu čas na další vyzbrojování, je vlasně důkazem, že Putin neměl jinou možnost, než vojensky zasáhnout....

P. Diviš 5.1.2023 22:55

To si Putin vyfantazíroval, to "přiznání".

Dohody byly mrtvě narozeným dítětem, nedodržoval je nikdo, Rusáci a separatisté jako první.

K. Křivan 5.1.2023 23:00

Fantasíruješ ty. Merklová to řekla a Holland taky. Mám to z německých zdrojů. Ty nefantasírují. Jsi si opravdu jen hlupák.

P. Diviš 5.1.2023 23:03

Realita, soudruhu.

Vaši duševní kapacitu raději nekomentuji, je příliš zřejmá.

J. Kulheim 6.1.2023 6:49

Paní Merkelová se nepřiznala. Ona informovala novináře.