28.3.2024 | Svátek má Soňa


BIG BEN: Bude vláda, bude

27.10.2017

Stejně jistě, jako že teče, voda, teče. A bude to katarze, po níž se zastesklo nedávné debatě bývalých politiků, převážně pražské kavárny, jíž jsem mlčky přihlížel. Sypali si jeden po druhém popel na hlavu, že promarnili 25 let tolerováním korupce, kterou kolem sebe viděli a nezastavili, protože ji pokládali za dětskou nemoc demokracie, která přebolí.

Vždyť na začátku americké prosperity a svobody taky přece stály podvodné čachry velkých ocelářů, těžařů, železničářů, bankéřů a otrokářských plantážníků, jejichž druhá generace financovala univerzity, koncertní síně a muzea. Nějak jim mezitím uteklo, že ta druhá generace tunelářů se už narodila i zde a mecenášství se věnuje střídmě. „Je to i naše vina, Babiše jsme si vypěstovali my,“ kál se jeden z těch známějších. „A musím to přiznat,“ přiznal, „i když mě to vyloučí z pražské kavárny.“ Taky jim mezitím uteklo, že zatvrdli ve světě 90. let, který se mezitím pohnul jinam, EU a Západ už nejsou, čím byly tehdy, a sálá z nich další tvrdá totalita, kterou oni do svého informačního kokonu odmítají vpustit.

„Nějak to musíme všichni odčinit tím, že ODS se obětuje (vážně, „obětuje“, řekl) a půjde do koalice s Babišem, aby ho mohla alespoň trochu usměrňovat a zmírnit přicházející katastrofu.“ Čili obětovat se za nás ostatní „zaručeně prozápadní liberály“, kteří to tak zpackali a dnes statečně „neuhnou“, sedíce pohodlně v impotentní opozici, kde nemají za nic žádnou odpovědnost, kromě okopávat Babišovi kotníky. Čili ODS by za všechny položila hlavu na špalek a nechala si ji useknout. To by byla jedna možná vláda. Těžko se ODS divit, že se jí na popravu nechce, ačkoli někteří její matadoři po tom už touží v iluzi, že umí hrát poker líp než Babiš. Budou riskovat, že dopadnou jako sociální demokraté, ale třeba to nějak uhrají, protože musí, protože ta alternativa je nemyslitelně hrůzná.

Tou by byla koalice Babiše s Okamurou za tiché podpory komunistů. „To bych se vystěhoval na Západ,“ třásl se děsem jeden, jemuž uniklo, že tam už začaly platit šariátské zákony. Před těmi nás chce Okamura sveřepě bránit a nechá si za to masochisiticky spílat xenofobů. Ten by do koalice s Babišem šel, kdyby mu Babiš schválil referendum o členství v EU. Tímto požadavkem, na němž prý trvá, zaspal poslední rok. V něm pomalu zjišťujeme, že britské referendum vlastně nebylo a EU je odhodlaná odchodu zamezit, natahovat do nekonečna, nebo z něj udělat trestní výpravu. A že mnohem účinnější by bylo, podle Orbána a paní Szydlo, vzdorovat diktátům Evropské komise tak dlouho, dokud nás buď nevyloučí, nebo dokud se ten velký dům z karet nezhroutí. Že tato taktika naopak funguje, můžeme vypozorovat z toho, že naše vzdorování už nutí ne-li ještě EU, tak alespoň některé členské státy k přemýšlení a nápravám.

No a pak tu máme variantu třetí. Z parlamentu koalice ta naše vláděnky nevyraší a prezident bude nucen sestavit úřednickou vládu. Pod předsednictvím Ringo Čecha. Moc toho ta vláda neudělá, ale aspoň bude sranda. Ostatně čím míň toho vláda dělá, tím je lidu líp.